My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Tuesday, 5 May 2015

Menziarahi pusara Allahyarham TGNA..


Salam dearies..

Ni citer lama dah nih..

Alhamdulillah aku berkesempatan melawat kubur Arwah Tuan Guru Nik Aziz masa balik bercuti skolah bulan Mac hari tu..

Alang2 berjalan ke Kota Bharu tu, singgah la sekali tempat nih..dapat la tengok real kawasan masjid dan rumah arwah..sebelum2 ni penah gak lalu kawasan Pulau Melaka nih tapi takde la sampai nak singgah..

Tapi bukan aku satu femeli je la yang datang, ada jugak pengunjung2 lain yang aku rasa datang dari lain2 negeri kot..kebetulan pulak pegi taim cuti sekolah kan..so ramai la yang amik kesempatan menziarahi kubur arwah Tuan Guru kesayangan ramai nih..


Mr.Bie dengan maknye aka mak mertuaku ;)  
Panas sangat gamaknye, nak bukak mata pon payah budak dua orang nih..iskh

Dapat bergambar depan pintu rumah pon jadik laa..


Lepas je snap lebih kurang kat kawasan masjid dan depan rumah TGNA nih, kami terus ke tanah perkuburan yang menempatkan jasad arwah..dekat je, tak jauh pun dengan kawasan rumah arwah..sampai sana pon, ramai je pengunjung yang tak mahu melepaskan peluang untuk menyedekahkan Al-Fatihah dan bacaan Surah Yaasin buat Allahyarham TGNA. 


Abis je baca, kami bagi peluang pengunjung lain pulak untuk membacakan Surah Yassin..cukup la dapat sampaikan hajat Mr.Bie yang nak sangat mengunjungi pusara Allahyarham nih..

Moga Allahyarham TGNA di tempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman..Aaminn..

Al-Fatihah..


Tuesday, 21 April 2015

Novel Hati Perempuan


Salam dearies,

Dah abis ker drama Hati Perempuan nih?? belum lagik kan??

Aku tak sempat la nak tengok kat tv, sebab timing tak berapa nak kena..nak2 dia buat taim2 Maghrib kan..lagik laaa..kang anak sibuk nak cite katun laa, Mr.Bie dengan cerita pickers dia laa..jawabnye memang takleh nak sentuh la tv tuh..tapi kekadang ade gak aku curik2 tengok kejap kan..owh masa kat hospital ritu pon, sempat la aku layan 2 episod..merasa la tengok jugak kan..

Kebetulan plak, aku ada pinjam novel cite Hati Perempuan kat anak buah Mr. Bie..klau pegi umah dia memang aku angkut bawak balik novel punye..kekadang sampai dua tiga buku sekali pinjam..kemain banyak novel dia kumpul..tapi masa pinjam ritu, memang taktau pon cite ni akan kuar kat tv..dalam duk belek2 balik novel nak baca, baru perasan pasal tajuk nih..same plak dengan yang dalam tv tuh..

So, memang rezeki la kan..sampai hari ni, dah nak khatam pon aku baca..klau korang tanya mana lagik best antara tengok tv ngan baca buku, aku rasa best lagik baca buku dari tengok kat tv..sebab kat tv banyak yang ditapis2 especially dari segi pergerakan bahasa badan..mean ada adegan2 yang dia berpeluk, bergurau senda sebagai laki bini dorang takde la tunjuk lebih2 kat tv..part2 tu la yang best sebenarnye..hhahahaha...opssss!!!

Selain dari tu, aku rasa ada part yang pengarah drama tu tambah scene laa..mayb nak bagi panjang drama tuh kot..dalam buku takde plak masa aku baca..masa yang Tengku Zaqif (Adik kepada Tengku Zaril tuh) nak ngurat awek nama Siti Aminah ke ape?? aishh malas btol nak selak buku balik..main petik je nama kan..hahaha..lupe lak aih nama pompuan yang dia pikat nak buat isteri tu..haaa dalam buku aku rasa takde plak baca part tuh..tu jelaa kot..

Tapi klau kita baca buku ni lebih feel laa..pastu yang buat aku konfius, intonasi suara pelakon dengan ayat bile korang baca macam berbeza plak..sebab once bile korang baca, korang akan rasa ayat tu macam ayat orang tengah marah..tapi bile aku tengok si pelakon (Tengku Zaril) tu bercakap jadik lain plak..dia bukan tengah marah, ayat tu jadik macam ayat cool down tau..korang paham tak ape aku nak sampaikan nih?? hurmmm..takkan aku salah paham dengan intonasi ayat tu plak kan..kompius2..pastu klau baca novel nih korang tau ape yang bergejolak dalam hati dia kan..hati dia berkata2 semua kita tau..klau berlakon, ko kena paham plak mimik muka ape sume kan..

So aku rasa lagik best klau baca buku laa..serius tak tipu..

Klau nak tau betul ke tak aku cakap nih, gi cari novel dia cecepat..heheh

Daaa..


HSP for Henoch-Schönlein Purpura

Salam dearies,

Klau tengok pada tajuk aku tulis tu macam nak belaja bahase Jerman plak kan..tapi kita bukan nak belaja bahase Jerman la yer..juz for ur info la ek pasal penyakit yang telah dialami oleh anak dara aku minggu lepas..

Klau korang tak biasa dengar dengan nama HSP ni, aku pon sama la jugak tak biasa dengar dan tak biasa tengok..tapi sebab dah anak dara aku yang kena baru2 nih, baru la aku tau serba sedikit pasal penyakit HSP nih..tu pon lepas doktor pakar yang suruh aku gugel sendiri supaya lebih paham ape yang melanda anak aku..sebabnya klau takat dengar doktor tu cakap pon, bukannye kita paham sangat kan..nak2 klau dah kuar bahasa2 saintifik nih..lagik pening..

So, pas aku gugel2, kebanyakan info semua dalam bahasa Indonesia..tapi aku tepek jugak la yer kat sini supaya korang pon sama-sama la paham akan menyakit nih..coz sesapa pon berpotensi untuk kena penyakit nih especially anak2 dalam lingkungan umur 2 hingga 11 tahun dan mungkin jugak orang dewasa..

Harap2nye korang paham la bahasa Indonesia nih..klau tak paham, bole la guna gugel translate ker dan apa2 yang sewaktu dengannye lah..




Pendahuluan
Henoch-Schönleinpurpura (diucapkan: heh-nokshoon-line purr-puh-ruh) - biasanya hanya disebut HSP, adalah suatu keadan yang menyebabkan pembuluh darah kecil, atau kapiler, menjadi bengkak dan iritasi. Peradangan ini, disebut vasculitis, biasanya terjadi di kulit, usus, dan ginjal. Pembuluh darah meradang di kulit boleh mengalami kebocoran sel darah merah, menyebabkan ruam karakteristik yang disebut purpura. Usus dan ginjal juga bole membengkak dan mengalami perdarahan.
Gangguan itu dinamakan demikian setelah dua dokter Jerman, Eduard Henoch dan Johann Schönlein, yang pertama kali menggambarkan penyakit pada tahun 1800-an. Kadang-kadang juga disebut Purpura Alergi atau Anaphylactoid Purpura.
HSP terjadi lebih sering pada anak-anak dibandingkan pada orang dewasa, biasanya terjadi antara usia 2 dan 11. Ini adalah salah satu bentuk yang paling umum dari vaskulitis pada anak-anak, dan anak laki-laki mendapatkan sekitar dua kali sesering anak perempuan.

Penyebab
Meskipun tidak benar-benar diketahui apa yang menyebabkan HSP, kemungkinan HSP terjadi ketika sistem kekebalan tubuh tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Protein yang disebut immunoglobulin A (IgA) dalam pembuluh darah berperan dalam reaksi ini.
Dalam kebanyakan kes, HSP terjadi setelah seorang anak mengalami infeksi bakteria atau virus pada saluran pernafasan bagian atas (sinus, tenggorokan, atau paru-paru). Namun ubat-ubat tertentu, reaksi makanan, gigitan serangga, dan vaksinasi juga dapat menyebabkan hal itu.  HSP tidak dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain.


Tanda dan Gejala
Tanda-tanda umum dan gejala HSP meliputi:
Ada Trias Gejala:
1. purpura, ruam yang timbul ungu kemerahan
2. nyeri sendi dan peradangan
3. sakit perut

Diketemukan darah dalam urin atau tinja, atau gangguan ginjal berupa hematuria atau proteinuria.
Selain itu ada juga gejala seperti:
• demam
• sakit kepala
Ruam terjadi di hampir semua kasus dan biasanya membantu dokter mendiagnosa HSP. Ada juga titik-titik merah (disebut petechiae), memar, atau kadang-kadang lecet. Ruam biasanya terjadi pada kaki dan punggung, tetapi juga bisa muncul di bagian lain dari tubuh, seperti siku, lengan, wajah, dan badan.
Sebagian besar anak-anak dengan HSP juga mengalami nyeri sendi dan bengkak. Gejala-gejala ini dapat terjadi sebelum ruam muncul. Paling sering terkena adalah sendi-sendi besar, seperti lutut, pergelangan kaki, dan siku, tapi tangan dan kaki.
Sakit perut biasanya dimulai seminggu setelah ruam muncul. Nyeri intermiten dan dapat disertai mual, muntah, atau diare. Beberapa anak akan ditemui darah dalam tinja (disebabkan oleh pembuluh darah yang pecah), tetapi mungkin tidak terlihat.
HSP dapat mempengaruhi ginjal. Sejumlah kecil darah atau protein dapat ditemukan dalam urin, yang kadang-kadang bisa berdarah.

Diagnosis
Ketika ada ruam yang khas pada kaki dan punggung, terutama jika disertai dengan nyeri perut atau sendi, dokter dapat dengan mudah mendiagnosa HSP. Diagnosis mungkin lebih sulit jika nyeri sendi atau gejala perut hadir sebelum ruam muncul, atau jika gejala butuh beberapa minggu untuk muncul. Untuk membantu membuat diagnosis, mungkin direkomendasikan biopsi kulit.
Diperlukan meminta ujian darah rutin untuk mencari tanda-tanda infeksi, anemia, atau penyakit ginjal. Jika sakit perut parah, ujian pencitraan (seperti sinar-X atau USG) mungkin diperlukan. Sebuah sampel najis dapat memeriksa darah dalam najis dan urin.
Hingga setengah dari anak-anak yang menderita HSP akan memiliki komplikasi ginjal mereka, sehingga mungkin perlu diperiksa fungsi ginjal selama beberapa bulan. Jika dicurigai HSP yang telah menyebabkan kerosakan ginjal, anak mungkin perlu untuk kosultasi dokter ginjal (nephrologist).

Pengobatan
Gejala HSP biasanya berlangsung selama sekitar satu bulan. Sebagian besar hilang sendiri tanpa pengobatan. Untuk membantu anak merasa lebih baik, perlu obat-obatan tertentu, seperti:

• antibiotik untuk mengobati infeksi penyebab, jika terjadi infeksi.
• obat penghilang rasa sakit (seperti asetaminofen)
• anti-inflamasi non steroid (seperti ibuprofen) untuk meredakan nyeri sendi dan peradangan
• kortikosteroid (misalnya prednisone) untuk sakit perut parah atau kelainan ginjal.
Juga, perlu berhenti minum obat tertentu jika ada kemungkinan bahwa obat itu penyebab HSP tersebut.
Sementara di rumah, dijaga anak merasa senyaman mungkin. Pastikan anak mendapatkan banyak cairan, istirahat dan minuman. Jika anak berhenti makan atau minum, atau sakit perut parah atau masalah ginjal, rawat inap mungkin diperlukan.

Prognosis
Kebanyakan anak dengan HSP sepenuhnya pulih dalam waktu satu bulan dan tidak memiliki masalah jangka panjang. Anak-anak yang ginjal nya terkena perlu ke dokter untuk pemeriksaan rutin untuk memantau fungsi ginjal.
Sekitar sepertiga dari mereka yang menderita HSP mengalami kekambuhan lagi di masa datang, biasanya beberapa bulan setelah episode pertama. Ini (bersama dengan masalah ginjal kronis) lebih sering terjadi pada anak-anak yang lebih tua dan orang dewasa. Jika HSP tidak kambuh kembali, biasanya prognosanya baik.


So, itu la dia serba sedikit pasal penyakit HSP nih..harap korang paham la kan serba ade sikit2 perkataan yang dah aku translate mengikut apa yang aku paham laa..

Now aku nak citer kronologi kes yang melanda anak dara aku baru2 nih..kronologi katanya..kekeke 



Jumaat 10 April 2015
Dhia start demam belah malamnya..beberapa sebelum tu dia kena selsema..dah bagi ubat demam, Alhamdulillah sebelah paginya (Sabtu) dia kembali sihat..

Sabtu 11 April 2015
Siangnya dia ok, kemudian sebelah petang (nak ke Maghrib kot) dia demam balik..bagi ubat lagik, then dia ok balik..dalam masa yang sama, ada bintik2 kecil macam kena nyamuk..kire banyak jugak laa especially kat bahagian betis dia dan bawah punggung..

Ahad 12 April 2015
Alhamdulillah sihat tapi dia ada ngadu sakit2 pada pergelangan kaki dia..aku amik minyak urut dan urut bagi reda la kononnya..aku ingat kot2 dia terseliuh ke, jatuh ke kan..tapi Dhia kata dia takde jatuh pon..nampak la bengkak skit kaki belah kanan dia..

Isnin 13 April 2015
Pergi ke sekolah macam biasa..balik dari sekolah tengahari tu, ayah dia perasan bintik2 tu dah jadik makin besar..still pegi KAFA..balik dari KAFA terus pegi Klinik kat area rumah aku..lepas jumpe doktor, beliau nasihatkan untuk terus ke hospital sebab dia pon tak berani nak bagi apa2 ubat, takut la jadik lain plak kan..so, aku soh doktor tu buat surat rujukan untuk ke hospital dan malam tu jugak, aku bawak Dhia ke NCI Hospital kat Nilai..

Sampai je kat hospital, kena la interview macam2 dengan doktor..mayb dia nak mengaitkan apa2 yang kitaorang penah pergi/buat/mkn dengan penyakit tuh..katanya jangan risau sangat coz maybe penyakit tu sort of infection laa atas kulit tuh (sebelum buat ujian darah)..

Malam tu jugak terus admitted ward..aku pon dah standby baju segala untuk aku dan Dhia..so, 2 hari jugak laa lepak kat wad hospital untuk doktor jalankan pemantauan, buat ujian darah, uji air kencing dan bagi ubat2 yang sepatutnya..2 kali jugak masuk antibiotik dan bagi ubat demam 3kali sehari..kemudian baru laa doktor explained pasal penyakit nih..seperti yang aku copy atas tu lah..radang pembuluh darah, dan yang dia rasa sakit2 tu adalah disebabkan radang pada sendi2 kaki.

Selasa 14 April 2015
Warded lagik..

Rabu 15 April 2015
Bile dah nampak surut merah2 pada kaki tuh, Dhia pon dah terlebih sihat duk hospital, petang tu doc kasi balik..
 
Hingga ke hari nih, merah2 tu dah semakin pudar (jadik macam coklat2)..doc ada cakap akan tinggal kesan pada kaki dia tapi slowly akan hilang..dan ada kebarangkalian dia akan kena lagik menda nih..tapi harapannye janganlah ade lagik kan..

Alhamdulillah dia dah kembali sihat dan tak sabar2 nak gi sekolah..rindu kawan2 katanya..


Monday, 13 April 2015

Tiket free to kidzania..


Assalam dearies,

Aku kan baru perasan sesuatu tau..sedang2 nak send barang ke follower bertuah aku tu guna poslaju kan, aku terperasankan kat sampul nih..

FREE tiket ke Kidzania uolss!! bling2 bijik mata nampak perkataan FREE tu kan..

Aku macam Wahhhhh gituu..cepat2 wassap kat Mr.Bie pasal menda nih..owh sebelum tu search dulu T&C ape kejadah semua kan..menda2 ni free ni kena baca ngan teliti dulu..huhuh..kang klau terus terjah jawapnye "Encik kena bayar sekian2 rege untuk masuk dalam ni..blablablaa"..haaa menggagau cari beg duit..klau ada duit ok la kan..klau ngam2 belanja untuk nak makan..Assalamualaikum la jawapnye..


 Copy T&C ni dari blog Kidzania ye..

Bile dah baca2, aku macam hurmmm okehhh..tak la free sangat..still kena bayar jugak..mane der free sume dalam dunia ni ye tak? nak masuk toilet pon kena bayar -____- ..yang katanya dapat free tu cuma untuk Adult sorang  saje klau kita beli tiket untuk 1 kid dan 1 Adult, so baru la valid free tiket tuh..

Macam aku yang ade anak 2 nih, anak pertama ngan adult kena bayar harga biasa, then anak yang kedua dapat la less 30%..klau nak pkai 30% untuk adult pon bole jugak..tapi memandangkan rege budak tu lagik mahal, baik la pkai 30% tu untuk budak..kurang skit nak kena bayar kan..

So bile dah total2 ongkosnye kena la bayar RM165.50 untuk satu keluarga (2 Adult, 2 Kids)..klau tak pakai offer poslaju ni aku kena bayar RM203.40 (harga online) untuk satu keluarga..klau juz walk in kurang2 kena bayar RM226.00 untuk satu keluarga..ehh bukan kurang2..tapi lebih2..huhuh..fuhh merecik peluh dgr rege ratus2 nih..so ade laa penjimatan skit klau pkai offer poslaju tuh..beza dalam RM37.90..

Klau korang rasa2 nak try pkai offer tu, sila la dapatkan sampul poslaju ni cepat2..sementara offer dia masih valid kan..offer ni valid sampai 30 April 2015 yer..konfem berjela2 laa orang beratur kat Kidzania tuh..dah la terhad nak masuk kidzania tu kan?? siap ade session2 nak masuk plak tuh..bile duk pikir2kan balik bab orang meramai tu laa, buat tak jadik nak amik offer nih..klau nak gi hari biasa kang, budak2 tu skolah pulak..takkan nak kasi ponteng plak kan??

So untung laa pada parent2 yang ada anak bawah 4 tahun tuh..bole je anytime nak pegi..nak pegi hari biasa pon bole je apply cuti kan..

Ok laahh, menceceh panjang pon tak guna..gi cepat dapatkan sampul ni di cawangan poslaju yang berdekatan..dan jangan lupe terjah ke laman web Kidzania untuk keterangan lanjut..fuhh dah macam tukang iklan plak aku ;p klau berbayor best jugak kan..kekeke

Daaa.. 











 

Thursday, 9 April 2015

Fesyen Tudung Terkini vs Fesyen Lama


Salam dearies,


Orang kata, kalau tak ada yang lama, tak kan ada yang baru. Dan ada juga cakap kata, walaupun ada yang baru, yang lama jangan dilupa. Jadi, jika korang perasan, sekarang ini memang banyak fesyen tudung yang baru dan unik. Percaya atau tidak, hampir kesemua fesyen tudung terkini yang anda lihat kini adalah ilham daripada fesyen pemakaian tudung yang terdahulu. Setuju??





Tudung Bawal


Contoh macam tudung bawal, kalau dahulu ia dipakai dengan cara biasa di mana tudung tersebut akan dilipat menjadi bentuk segi tiga dan dipakai seperti biasa dengan menggunakan brooch. Namun kini korang boleh lihat terdapat beberapa cara pemakaian tudung bawal yang unik mengikut kreativiti si pemakai. Antara salah seorang selebriti yang selalu bergaya dengan pemakaian tudung bawal adalah Najwa Latif..Start dari Najwa la kot, ramai yang dah pakai balik bawal nih..dan ade jugak yang pakai bawal mengikut lilitan shawl..kreatif kan??


Shawls / Selendang


Kemudian klau kita tengok pada pemakaian shawls atau selendang pula, korang boleh lihat cara pemakaian selendang yang semakin unik dengan lilitan kontemporari para hijabista. Masa pemakaian shawl ni baru2 nak femes dulu, yang tukang femeskan adalah Hana Tajima kan..macam2 style tudung dia buat di laman youtube..sekarang ni je dah terlampau banyak video2 cara2 nak pakai shawl ade kat youtube tuh..sampai tak larat nak belaja kan..

Dari situ aku tengok penjualan shawl ni makin hari semakin berkembang..tengok saje kat FB, fuhh macam2 jenama ada dan ZALORA Malaysia jugak tak terkecuali ade jugak menjual shawl dan segala macam tudung yang terkini..




Tudung Sarung / Instant Shawl


Seterusnya adalah tudung jenis ekspres seperti tudung sarung atau ada juga yang memanggil dengan nama tudung Syria. Kini fesyen tudung ekspres seperti ini boleh anda temui dalam rekaan tudung instant shawl dimana tidak memerlukan penggunaan brooch atau pin tudung.

Haa bagi aku tudung ekspress atau instant ni sesuai bagi mereka2 yang tak suka melilit2 dan sentiasa ingin cepat..kekadang orang2 camni jenis yang tak suka duduk berlama2 di depan cermin..so bagi aku pemilihan tudung instant ini amat2 bersesuaian sekali..

Zaman2 semua jenis tudung2 di atas tu semua penah aku rasa..dari start pakai tudung bawal, tudung syria, tudung ala2 Fareeda sampai la ke shawl nih..dan skang aku rasa aku dah sangat2 selesa dengan pemakaian shawl..biler nak pakai balik tudung bawal dah jadik tak tentu arah dibuatnya..satu keje plak nak membega2 tudung tu kan, kang senget la ape la..tak pasal2 nak pakai bawal je dah amik masa lama..haihh!!

Now yang latest skali adalah instant shawl..haaa tinggal yang tu je yang belum cuba..aku rasa lagik cepat kot..juz sarung dan tingggg!! siappp!!

So gurls, pada yang nak cuba instant shawl, tudung ekspress dan tudung2 yang seangkatan dengannya, bole laa terus ke laman web ZALORA kerana kat sana terdapat banyak pilihan sampai rambang mata dibuatnya..


Yukkkkss..!!
  

Wednesday, 8 April 2015

Rutin harian kami..


Morning dearies..

Sejak anak2 dah bersekolah nih, ni laa rutin harian aku ngan asben..pickup budak2 kat sekolah, lunch together2 dan siapkan mereka untuk ke kelas KAFA pulak..hari2 laa camtu..but i'm loved doing that..ade sesetengah orang anggap macam payah kan..nak kuar taim lunch amik anak2 pastu nak setelkan sume..bla bla blaa..

Ade kawan aku sorang, anak dah Darjah 6 kot..still amik waktu tengahari then bawak balik umah dan siapkan semua sebelum hantar ke kelas KAFA pulak..klau ikotkan anak dia memang dah bole berdikari sangat2 kan..siapkan diri sendiri tapi katanya dia tak kisah pon macam tuh..mayb dah terbiasa kot..dan dia rasa bukan perkara susah pon nak buat..terpulang pada pandangan dan cara masing2..dan mayb jugak sebab rumah dan sekolah dia tak jauh..klau jauh mahu memikir gak kan..so jadik la macam aku ni haa..umah jauh tapi ok je picnic2 camni..takde hal pon..

But for me ini adalah tanggungjawap yang harus dilaksanakan demi anak2..alahh, bukan ramai pon, takat dua ketul ni je kan..sape lagik nak harap klau bukan parent sendiri kan..nak2 plak si Umar ni memang jenis takmo makan kat sekolah..so kena laa amik dia bawak lunch kat luar then baru la masuk opis balik..klau Dhia takde masalah nak lunch kat sekolah ke apa..sebab masa awal2 sekolah dulu penah gak dia cakap nak makan kat sekolah and siapkan semua sendiri..sebab ada kawan2 yang macam tu kat sekolah..tapi takkan laa biarkan dia siapkan sendiri, walhal abang dia aku amik tiap2 hari..baik angkut je dua2 beradik tu sekali kan senang..

Tapi ekceli syok jugak duk picnic2 camni..makan sama2 kan..bonding time gitu..dalam seminggu tu 3 hari picnic dan 2 hari makan kat mana2 kedai makan..tapi siyesly terasa jugak la belanja makan untuk 4 beranak tuh especially bila makan kat kedai..lunch saje dah dekat nak cecah RM30..bayangkan laa klau seminggu?? iskh2..so klau picnic tu dapat la save skit..beli makanan then air tu bawak je bekal air dari rumah atau dari opis..tapi klau nak save banyak kena laa prepare makanan dari rumah..sempat dengan tak sempat aje kan..klau aku, of kos la tak sempat..hahah..alasan sungguh!!


Over sangat ko ni dik!!

Minah sorang ni memang..bila kata nak amik gamba, mula la keluar macam2 mimik muka..macam2 perangai tau..

Owh lupe nak bagitau..port2 aku picnic ni semua area putrajaya jek..port rasmi adalah yang berdekatan dengan sekolah..senang, dekat pon dekat..heheh..ckup taim terus hantar gi sekolah..

Ekcelli ramai je parents yang buat style cam aku nih..yang lagik best ape tau..port2 dorang duduk bawah pokok tepi jalan jek..ilekss je orang lalu lalang tu tengok..siap bentang tikar semua..janji perut kenyang ye dak..

Okeh lahh..kang pukul 12.30 mula la nak pikir menu apa nak beli untuk budak2 nih..hurmm nak beli ape yerrr..??

Tuesday, 7 April 2015

Our Pitstop @ Le Village Beach Resort Kuantan..


Gambar ehsan dari Google..Lobby hotel..

Salam dearies,

Sape penah gi Le Village Beach Resort, Kuantan angkat tangan!!

Haa..aku ade pegi masa cuti skolah baru2 nih..saje laa benti sana sebelum meneruskan perjalanan balik ke kampung asben di Kelantan..dapat stay 1 malam pon ok dah kan buat2 hilang penat..

Sebelum2 ni pon biasa dah stay 1 malam kat area bandar Kuantan tu, so kali ni tukar plan..kita duduk area tepi2 pantai plak..lagik syiokkk walopon bukannye nak mandi pantai sangat pon kan..usahkan nak mandi, tengok pantai dia pon agak gerun skit laa sebab ombak dia kemain besar lagik..seram lak aihhh..

Gambar dari Google jugak..chalet2 di sekitar kawasan hotel nih..

So, sampai2 Kuantan pon dah nak Maghrib sebab aku bertolak dari rumah waktu petang..dalam pukul 4 camtu laa..ada laa 2 ke 3 jam perjalanan baru laa sampai ke sana..sebelum check in hotel kitorang makan dulu sesiap kat restoran member kepada asben kat area ape ke nama ntah..lupe plak huhuh

Dah kenyang baru lah kita check in..mujur la kawan Mr.Bie ade duk sana dan bukak restoran kat sana..so takde la melilau cari tempat nak makan..terus zasss aje ke kedai dia..mujur2 dapat makan free..ahaks!


Ekcelli niat stay 1 malam ni bukan ape..saje nak bagi budak2 ni happy mandi kolam..plus rehat2kan badan sebelum nak menempuh perjalanan jauh selepas tuh..kang klau dah balik kampung memang tak jumpe dah kolam ape sume kan..so kita layankan aje laa dorang mandi kolam nih..

Cer tengok muka kemain happy budak dua orang nih dalam berkubang dalam air..pepagi pas sarapan terus terjun dalam kolam..tak menyempat2..


Ayah je laa yang melayan budak2 ni mandi..ibu takde keje lain, jadik penjaga barang dan fotografer sambilan yang tak bertauliah..nak terjun kolam?? idok la haii..sejukkk kemain airnya ;p

Pencapaian yang bole dibanggakan..akhirnya berjaya jugak dia mengapungkan diri..berenang dia masih fail lagik..abang dia je yang pandai berenang2 nih..tu pon belaja sendiri2 jek..takde hantar ke mana2 kelas swimming pon..


klau nak soh maknye yang terapung memang takkan terapung2 laa kan walopon ade 'pelampong semulajadik' kat badan ni kan..kohkohkoh..asik tenggelam aje kejenya..klau berenang pon tak pandai, nak terapong lagik la tak bole..

So, bermula la keje fotografer sambilan..snap sana sini..klau tengok live takde la cantik mana pon tempat ni..tapi bile dah snap gamba, ehhh lawo pulak view tempat nih..

jalan tepi2 pantai sekejap..air tengah surut pepagi tuh..
 
Matahari memancar elok pagi tuh..

Dalam banyak2 gamba, gamba ni lawo skit kot..kat mata aku laa..klau mata orang lain taktau la kan..nampak ala2 macam kat oversea pon ade kan..naisss sangat!!

Klau pusing belah kanan gambar pokok2 belah atas tuh, klau ko pusing belah kiri adalah gamba atas nih..

Klau nak review pasal hotel ni, bagi aku hotel ni boleee laaa..ekcelli Le Village ni bukan la hotel yang bertaraf 4,5 bintang..klau takat nak benti rehat satu malam dan nak save bajet, bole la tido kat sini..keadaan bilik pon biase2 jek..nampak macam dah lama skit laa especially bilik mandi dia..

Pehtu dia ada 2 pilihan bilik samada nak duduk kat chalet atau bilik hotel biase tu laa..so aku pilih hotel dia..masa aku call nak booking bilik katanya dah penuh..almaklum laa sebab cuti skolah kan..so aku try plak booking guna Agoda..Alhamdulillah dapat la rege 1 bilik dalam RM180++ gitu without breakfast..so klau nak review makanan hotel ni best ke idak, tak dapat la teman nak menjawapnye ;p

So setel mandi manda dalam kul 11.30 pagi, kitorang pon terus packing barang2 dan menyambung perjalanan seterusnya..

Thursday, 2 April 2015

Mix n match again..

Ni pose pemalas namanya..main sandar kat lemari je..huhhh!!



Salam dearies,

Punya lama tak buat entry pasal mix n match nih..dulu2 rajin gak buat..ehh takde la rajin tapi penah la buat..tahun ni aku buat lah satu sebab kebetulan memang pakai mix n match je konsepnye..

Walopon tidak la meletop kebabom kan baju nya, tapi aku belasah jelaaa..hahah..so ni konsep belasah je asal sedap mate memandang..gituhhh!!

So kita mulakan dari bawah la yer..kain songket adalah ehsan masa join Maulidur Rasul tahun bile ntah..dalam 3 tahun lepas ade kot..mujur laa bole pakai lagik..masa tu dorang buat baju kurung pahang kaler ijau dipadankan dengan kain songket nih..baju kurung tu pon still elok lagik..tapi aku simpan tak pakai2 pon..

So kainnya aku amik pakai..tu pon ade rasa sedikit keketatan di punggung, aku sarungkan jugak..huhuh..disebabkan masih dalam kondisi yang baik, aku rembat la pakai balik..yang mahalnye ia ditempah dari Omar Ali ye kengkawan..konsep free tapi mahal di situ..kahkahkah..klau nak tempah sendiri kat Omar Ali tu memang tak laa kan..rege sepasang je dah sekian harga..hurmm..tetiba rasa macam nak join lagik acara2 Maulidur Rasul atau Maal Hijrah tahun ni..kikiki

Okeh, bab baju plak, kebetulan ade blouse kaler kelabu nih..so aku match kan laa dengan songket bunga silver nih..oh yer, blouse tu aku beli kain dan jahit sendiri konsepnye yer..mudah dan jimat kan ;p

Pehtu shawl plak aku beli kat mana ntah..lupe plak..disebabkan aku takde tudung kaler yang btol2 match dengan kain tu, aku belasah je laa kaler mustard nih..bole la kan..dah seakan2 la tuh kalernya..skang kan orang pakai ikut tema kaler block..ijau ngan kuning mustard pon ok whatttt??..

Korang klau ade baju2 elok yang bole dipakai tu, jangan la disimpan di dalam peti..kuarkan balik dan buat cam aku nih haa..bagi nafas baru skit dan taraaaaaa nampak gojes jugak kan?? bukannye orang tatau tu baju baru atau lama..jimat pon jimat..kan orang tengah sibuk dengan GST nih ;p

So, klau nak jadik kreatip kena la try n error..pastu tanya pendapat orang lain sama ada ok ke tak..klau rasa konfiden, then belasah je laa kan..

Till then, selamat mencuba!!


 

Wednesday, 1 April 2015

Cinderella time..


Ade kawan aku cakap pelakon Cinderella ni tak cantik?? kening itam sangat katanya..wakaka..bagi aku dia tak berapa cantik tapi comel tu ade..suweet je muka..

Arghh tak kisah laa cantik ke tidak..bagi aku citer dia tetap best..walopon dah tau jalan citer dia seperti cite Cinderella yang lain tapi tetap laa nak pegi jugak tengok..versi baru kot, harus la pegi tengok kan..klau bab citer fantasi2 ni aku memang feberet aku la..macam kembali ke dunia kanak2 je rasanya kan..terasa muda je selalu..kahkahkah..

Masa tayangan iklan mula2 kuar dulu, berkobar2 aku ngajak anak dara aku pi tengok..dia ok je laa kan..bab2 princess nih memang kesukaan dia laa..



So, hari Jumaat cuti sekolah lepas, aku bawak budak2 ni gi tengok kat Alamanda..angkut  sekali sepupu dia, anak kepada kak ipar aku..kebetulan malam tu dia tido umah aku..so, beli tiket online siap2 senang..takyah nak beratur panjang2..sekalik tengok takde la ramai mana yang gi tengok, ade pon geng mak2 ngan anak2 je laa..

Tapi cite ni memang best laa..seronok sangat sampai aku tengok budak2 ni kemain tekun tengok movie..Si Umar pon layannnn..maknye?? tak sempat nak ngantuk..wakaka..cite feberet okehh!! sebelum ni penah gak aku bawak budak2 tu tengok cite spongebob Square pant..haishh boring gile okeh cite dia!!..mayb sebab aku tak minat la kot..terasa panjang plak masa dia nak tunggu abis cite tuh..sempat la tido2 ayam kejap..huhuh

Pastu hero plak kemain hensem dalam cite nih kan..aduhaiii..cayorr hati mak!! ;p sesuai sangat jadik putera raja..pastu baju2 pelakon dia pon cantik2..fancy2 gitu kaler dia..kain jenis kembang2 zaman2 omputih dulu2 kan..ohh i loikeee..hahah

Haa oklah2..ckup la review aku pasal cite Cinderella hari nih..nak cite lelebih pon aku tak reti sangat..better korang sendiri pi tengok laa..baru tau best ke tak..

Till then, daaa..






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails