Thursday, 2 July 2015

Reward untuk anak2..

Salam semua,

Hampir terlupe nak post entry nih..dah draf tapi letak gambo je laa..sekali baru teringat tak karang ayat lagik..huhuh

So, mari kita sambung..

Alhamdulillah, pertama2 sekali aku nak ucapkan syukur ke hadrat Allah SWT kerana anak2 berjaya dalam pelajaran..sape yang tak bangga kan bile tengok anak yang kita kandung, berjaya camni..

Masa exam mid term ritu, dorang dapat keputusan yang baik..so aku hadiahkan ape yang dorang suke..memang menda tu pon yang dorang mintak setiap kali ke Alamanda..tapi aku ngan ayahnye bagi syarat..klau dapat nombor 1 - 3, baru aku belikan apa yang dia minta tuh..

 

Untuk abang dia, ofkos la lego..takde lain dah..ekcelli lama dah dia request lego nih..kebetulan masa gi Parkson Alamanda dulu dia terpandangkan  mainan nih..so maknye agak terkujat gak laa kan tengok rege dia..huhuh..mana der yang murah kan mainan camni especially brand lego..klau brand lain mayb murah skit..so, aku cakap kat dia, klau abang belaja pandai2 nanti ibu belikan..

Masa aku belikan hadiah ni pun dia tak ikot sama..Duk belek2 kat bahagian mainan tu ntah macam mana terpandangkan mainan nih..memang tak pikir panjang la kan..terus amik dan bayar..rege masa tu aku takmo pikir panjang sebab dia memang deserved untuk dapat hadiah ni..dia dah belaja pandai2, so why not kita belikan seperti apa yang dia mintak kan..so next time, klau dia nak hadiah mahal2, dia kene belaja pandai2 untuk dapat apa yang dia nak..

 

Disebabkan minah ni dapat nombor 1, aku belikan dia botol air Frozen nih..hadiah adik lagik murah dari abang..padahal abang dapat nombor 3 jek..kekeke..

Ekcelli aku tatau nak belikan apa untuk minah nih tau..pastu baru aku teringat yang dia ni asal masuk MPH je selaind ari nak beli komik, misti mengecek nak beli botol air..padahal kat umah dah banyak kot botol air bawak gi skolah..so, malas nak pikir panjang, aku belikan aje laa botol air nih..abis cerita..

Tapi ujung2 jeles plak tengok abang dia dapat lego..dahh nak sama cam hadiah abang dia..adohaii..sabo je lah minah nih..nak hadiah lain, mintak kat ayah..huhuh

Esok ada Hari Bicara Akademik..so, parent kena gi skolah untuk amik report kad dan dengar sendiri prestasi pembelajaran anak2 dari guru kelas dorang..ade sekolah yang dah buat awal kan..sekolah budak2 ni baru nak buat..

Ok lah..nak balik dulu..Selamat berbuka ye..

Daaa..


 

Wednesday, 17 June 2015

Blog berwajah baru..

Salam semua,

Ade nampak background blog aku yang baru?? ok tak?? ke tak ok??

Lately nih, mood berblog ntah hape2..kengkonon nak mengembalikan mood la nih..pehtu pi gatai tangan tukar template blog..amik yang default dlm blog ni jek..sekalikk haaa amikk..ntah2 ape2 jadik..sampai button nak sign in pon dah tak jumpe..kena gugel dulu baru bleh sign in..

Tapi gamba background ni cantik plak..aku kan minat kaler ijau..pehtu nature lover pulak..harus laa gambo ala2 gitu kan..sejuk mata aku tengok..suweettt je kaler dia..

Benornye saje takmo tepek banyak2 gambo dalam nih..especially yang tepi2 side blog ni kan..serabut plak tengok..yang ni haaa memang fokus pada cerita utama jek..best skit baca..tang gambo haa besar gabak aku letak, puashati sampai bole nampak lubang idong pon..huhuh..motip aku tuka ni supaya blog aku ni nampak lebih simple but look nice..gituuuu!!

Oklahh, harapnye korang seronok la singgah blog aku ni yer..nak mengharapkan cite2 sensasi memang idok ler..ckup laa cerita2 pasal kehidupan aku yang sederhana nih..tak lebih tak kurang..

Till then, selamat berterawih yer malam nih, jangan buat2 lupe plak..selamat bersahur jugak..dah ofkos selamat berpuasa..

Tatatititutuuuu...

Ke Melaka kitew!!

Salam semua,

Tarikh 6.6.2015 haritu, aku sekeluarga dapat jemputan kawin sepupu aku yang kat Mersing..lama kot tak berkumpul dengan sanak saudara especially sepupu2 aku dari Johor..

So, kebetulan dapat jemputan, harus la pergi jugak sama-sama meraikan pengantin..kenduri ni ekcelli belah perempuan, so kira majlis bertandang la kan sebab aku belah pengantin laki..takde la ramai mana pon ahli kuarga belah Johor yang datang..cuma keluarga2 terdekat dengan pengantin je..ade la dalam 2 bas..ehh?? 2 bas tak ramai?? acahhhh je tuhh..ade la beberapa bijik keta..huhuh..

Klau ikot dalam gamba nampak cam ramai kan, owh itu ramai kengkawan pengantin sebenarnye..belah2 belakang baru la sedara mara dia..
 
Okeh wefie barang sekepim dua dulu..kembang setaman muka tuan blog..happy kekdahnye dapat jalan2 khennnn..yang pkai tudung biru tu adik aku yang sedang tunggu masa nak bersalin..so klau muka dia yang kembang setaman tu takpe laa jugak kan..ni yang tak mengandung tapi muka kembang setaman ni ape kess???

Okeh, mohon abaikan aje soklan itu..-___-

Sampai2 aje terus layan perut yang berkeroncong..buat je macam umah sendiri, beratur amik nasik pastu trus makan..bab amik gambo perantin kendian2 kita citer yer..perut yang lapar harus diisi..baru muke ade sinyummmm ;p
  
Haaa taim ni, perut dah kenyang..see muka memasing happy macam muke perantin..kekeke..

Disebabkan aku jarang berjumpe dan bergambar dengan sepupu2 aku nih, bergambo jelaa kejenye..yang duk sebelah aku tu adalah kakak iparku yer..ahli baru dalam kuarga ;)

Sedang elok duduk bersenang lenang, makcik aku panggil..ehh jom2 makan dengan pengantin..pulak dahhh..lambat nau ngajak makan..huhuh..terasa rugi plak di situ sebab makan awal2 kan..dah la lauk kat meja perantin tu special skit..huhh!! takpelahh, takde rejeki kat situ..janji perut dah kenyang sudah..
 
Tadaaa..ni lah pengantinnyee..Naim dan Fie..serba itam pada hari kejadian..
Selamat Pengantin baru uols!!

Snap dari angle yang tidak menarik..almaklum laa orang ramai kemain kan..duduk pulak tepi pintu..so, flower gurl la yng interprem lebih..pastu tak sempat la nak bergamba bagai dengan perantin..dah macam retis pon ade, berebut2 nak bergambo ngan pengantin..apsal aku dulu takde pon camtu ekk?? tak glemer kah aku??? huhuhuh sodehhhh!!

Tu yang tetiba rasa macam nak jadik pengantin lagik nih..Jom Bie, kita amik gambo pkai baju perantin dalam studio yokk..anak2 jadik pengapit..misti suwit kannn..hohoh

Oklahh, sebelum melalut2, memandangkan esok dah mula berpuasa, aku nak mintak maaf dari hujung rambut ke hujung kaki sekiranya terdapat salah dah silap aku kat korang2 semua yer..sama ada secara sedar atau tidak..kot la ade tersinggung ke tersungging ke dalam tutur kata especially bile aku mengapdet satu2 entry..yang buruk tu dari aku sendiri dan yang baiknya itu datang dari Allah SWT jua..

Aku ucapkan Selamat Berpuasa dan harapannye agar kita akan mendapat keberkatan dalam bulan yang mulia ini..Insha Allah..

Akhir kata,Wabillahi Taufik Wal Hidayah..Assalamualaikum wbt..


(kelasss penutup aku..tetiba jadik ustajah pilihan pulaks ;p)



Tuesday, 9 June 2015

Mood berblog ke laut dalam..mood menjahit ke puncak gunung ;p

     
Ape laa punye tajukk..huhh!!

Salam semua..

Lama rasanya tak bersua kan..sebulan lebih ade kot..ntahlah, lately ni mood berblogging jatuh merudum..sampai rasa macam nak tutup je blog ni..bila pikir2 balik sayang plak..kot tetiba ade mood nak berblog blik, bole gak aku on blik..klau tutup kang, jenuh plak nak start baru blik kan..

So, aku go on jela yer..kot ade la sape2 yang sudi nak baca, aku alu2kan..takde ape pon, juz merepek je lebih..klau nak info2 ofkos bukan blog ini la yer..huhuh

Sebab2 mood ke laut yang paling dalam ni macam2 sebenarnye..aku sibuk dengan aktiviti menjahit, aktiviti layan drama korean dan yang terbaru layan novel..kemain semua benda nak buat kan..saje isi masa terluang kekdahnye..ade gak faedahnye kan..

Aku pon baru je khatam bace novel tu..nak sangat beli tebal2 kan, hah amikkk!! Nak mengangkut satu hal, tapi ape pon tak sia2 aku angkut ke sana ke mari semata2 nak ikuti babak seterusnya..best wehh citer dia..tajuk dia Cukup Derita Itu oleh Siti Rosmizah..ni klau dorang buat drama kat tv ni sure best cite nih..Nora bagi 5 bintang!!! Ahaks ;p

Aktiviti menjahit plak setakat ni memang tengah bersemangat..lain macam semangat dia..nak2 plak tak lama lagi nak puasa kan..pastu dah raya..so tahun ni aku rasa paling bermaknalah sebab berjaya buat baju raya unruk diri sendiri dan anak dara aku..jimat pon jimat..takde dah nak hantar tempah2 ape jadah sume..mengenangkan kos antar tailor ape sume dah mahal, so aku amik inisiatif untuk belaja sendiri melalui youtube dan buku2 dari Yasalma..selebihnya aku tanya pada kawan2 yang dah teror dalam bab menjahit2 nih..

Alhamdulillah, skang ni aku dah ade mesin jahit sendiri dan mesin jahit tepi..senang skit keje aku..takde la asik tertangguh je keje nak jahit baju..selagi tak hantar jahit tepi, selagi tulaa keje menjahit aku terganggu..selai baju bole siap dalam 1 hari je klau kita betul2 hadap baju tu..fuhhh dia punye rempit sampai tak sedar dah pkul 2 pagi baru tido..tapi biasenye aku menjahit start Jumaat malam laa..weken je aku tumpukan pada aktiviti menjahit ni..klau malam hari2 biasa memang tidak laa..mata tak tahan..pastu nak kena bangun pagi plak kan nak gi keje..tu yang jadik tak sabar nak tunggu hari Jumaat..tak sabar nak panas enjin mesin..huhuh..skang ni pantang nampak kedai kain..asik la nak membeli..padahal kain yang ada tu pon tak terpotong2 lagik..aduhai..takpe, orang kata biar lambat asal selamat..sambil2 tu duk pikir jugak ape pesen baju yang sesuai untuk kain tu kan..

Insha Allah, ade masa aku hapdet lagik yer..

Daaa..



Tuesday, 5 May 2015

Menziarahi pusara Allahyarham TGNA..


Salam dearies..

Ni citer lama dah nih..

Alhamdulillah aku berkesempatan melawat kubur Arwah Tuan Guru Nik Aziz masa balik bercuti skolah bulan Mac hari tu..

Alang2 berjalan ke Kota Bharu tu, singgah la sekali tempat nih..dapat la tengok real kawasan masjid dan rumah arwah..sebelum2 ni penah gak lalu kawasan Pulau Melaka nih tapi takde la sampai nak singgah..

Tapi bukan aku satu femeli je la yang datang, ada jugak pengunjung2 lain yang aku rasa datang dari lain2 negeri kot..kebetulan pulak pegi taim cuti sekolah kan..so ramai la yang amik kesempatan menziarahi kubur arwah Tuan Guru kesayangan ramai nih..


Mr.Bie dengan maknye aka mak mertuaku ;)  
Panas sangat gamaknye, nak bukak mata pon payah budak dua orang nih..iskh

Dapat bergambar depan pintu rumah pon jadik laa..


Lepas je snap lebih kurang kat kawasan masjid dan depan rumah TGNA nih, kami terus ke tanah perkuburan yang menempatkan jasad arwah..dekat je, tak jauh pun dengan kawasan rumah arwah..sampai sana pon, ramai je pengunjung yang tak mahu melepaskan peluang untuk menyedekahkan Al-Fatihah dan bacaan Surah Yaasin buat Allahyarham TGNA. 


Abis je baca, kami bagi peluang pengunjung lain pulak untuk membacakan Surah Yassin..cukup la dapat sampaikan hajat Mr.Bie yang nak sangat mengunjungi pusara Allahyarham nih..

Moga Allahyarham TGNA di tempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman..Aaminn..

Al-Fatihah..


Tuesday, 21 April 2015

Novel Hati Perempuan


Salam dearies,

Dah abis ker drama Hati Perempuan nih?? belum lagik kan??

Aku tak sempat la nak tengok kat tv, sebab timing tak berapa nak kena..nak2 dia buat taim2 Maghrib kan..lagik laaa..kang anak sibuk nak cite katun laa, Mr.Bie dengan cerita pickers dia laa..jawabnye memang takleh nak sentuh la tv tuh..tapi kekadang ade gak aku curik2 tengok kejap kan..owh masa kat hospital ritu pon, sempat la aku layan 2 episod..merasa la tengok jugak kan..

Kebetulan plak, aku ada pinjam novel cite Hati Perempuan kat anak buah Mr. Bie..klau pegi umah dia memang aku angkut bawak balik novel punye..kekadang sampai dua tiga buku sekali pinjam..kemain banyak novel dia kumpul..tapi masa pinjam ritu, memang taktau pon cite ni akan kuar kat tv..dalam duk belek2 balik novel nak baca, baru perasan pasal tajuk nih..same plak dengan yang dalam tv tuh..

So, memang rezeki la kan..sampai hari ni, dah nak khatam pon aku baca..klau korang tanya mana lagik best antara tengok tv ngan baca buku, aku rasa best lagik baca buku dari tengok kat tv..sebab kat tv banyak yang ditapis2 especially dari segi pergerakan bahasa badan..mean ada adegan2 yang dia berpeluk, bergurau senda sebagai laki bini dorang takde la tunjuk lebih2 kat tv..part2 tu la yang best sebenarnye..hhahahaha...opssss!!!

Selain dari tu, aku rasa ada part yang pengarah drama tu tambah scene laa..mayb nak bagi panjang drama tuh kot..dalam buku takde plak masa aku baca..masa yang Tengku Zaqif (Adik kepada Tengku Zaril tuh) nak ngurat awek nama Siti Aminah ke ape?? aishh malas btol nak selak buku balik..main petik je nama kan..hahaha..lupe lak aih nama pompuan yang dia pikat nak buat isteri tu..haaa dalam buku aku rasa takde plak baca part tuh..tu jelaa kot..

Tapi klau kita baca buku ni lebih feel laa..pastu yang buat aku konfius, intonasi suara pelakon dengan ayat bile korang baca macam berbeza plak..sebab once bile korang baca, korang akan rasa ayat tu macam ayat orang tengah marah..tapi bile aku tengok si pelakon (Tengku Zaril) tu bercakap jadik lain plak..dia bukan tengah marah, ayat tu jadik macam ayat cool down tau..korang paham tak ape aku nak sampaikan nih?? hurmmm..takkan aku salah paham dengan intonasi ayat tu plak kan..kompius2..pastu klau baca novel nih korang tau ape yang bergejolak dalam hati dia kan..hati dia berkata2 semua kita tau..klau berlakon, ko kena paham plak mimik muka ape sume kan..

So aku rasa lagik best klau baca buku laa..serius tak tipu..

Klau nak tau betul ke tak aku cakap nih, gi cari novel dia cecepat..heheh

Daaa..


HSP for Henoch-Schönlein Purpura

Salam dearies,

Klau tengok pada tajuk aku tulis tu macam nak belaja bahase Jerman plak kan..tapi kita bukan nak belaja bahase Jerman la yer..juz for ur info la ek pasal penyakit yang telah dialami oleh anak dara aku minggu lepas..

Klau korang tak biasa dengar dengan nama HSP ni, aku pon sama la jugak tak biasa dengar dan tak biasa tengok..tapi sebab dah anak dara aku yang kena baru2 nih, baru la aku tau serba sedikit pasal penyakit HSP nih..tu pon lepas doktor pakar yang suruh aku gugel sendiri supaya lebih paham ape yang melanda anak aku..sebabnya klau takat dengar doktor tu cakap pon, bukannye kita paham sangat kan..nak2 klau dah kuar bahasa2 saintifik nih..lagik pening..

So, pas aku gugel2, kebanyakan info semua dalam bahasa Indonesia..tapi aku tepek jugak la yer kat sini supaya korang pon sama-sama la paham akan menyakit nih..coz sesapa pon berpotensi untuk kena penyakit nih especially anak2 dalam lingkungan umur 2 hingga 11 tahun dan mungkin jugak orang dewasa..

Harap2nye korang paham la bahasa Indonesia nih..klau tak paham, bole la guna gugel translate ker dan apa2 yang sewaktu dengannye lah..




Pendahuluan
Henoch-Schönleinpurpura (diucapkan: heh-nokshoon-line purr-puh-ruh) - biasanya hanya disebut HSP, adalah suatu keadan yang menyebabkan pembuluh darah kecil, atau kapiler, menjadi bengkak dan iritasi. Peradangan ini, disebut vasculitis, biasanya terjadi di kulit, usus, dan ginjal. Pembuluh darah meradang di kulit boleh mengalami kebocoran sel darah merah, menyebabkan ruam karakteristik yang disebut purpura. Usus dan ginjal juga bole membengkak dan mengalami perdarahan.
Gangguan itu dinamakan demikian setelah dua dokter Jerman, Eduard Henoch dan Johann Schönlein, yang pertama kali menggambarkan penyakit pada tahun 1800-an. Kadang-kadang juga disebut Purpura Alergi atau Anaphylactoid Purpura.
HSP terjadi lebih sering pada anak-anak dibandingkan pada orang dewasa, biasanya terjadi antara usia 2 dan 11. Ini adalah salah satu bentuk yang paling umum dari vaskulitis pada anak-anak, dan anak laki-laki mendapatkan sekitar dua kali sesering anak perempuan.

Penyebab
Meskipun tidak benar-benar diketahui apa yang menyebabkan HSP, kemungkinan HSP terjadi ketika sistem kekebalan tubuh tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Protein yang disebut immunoglobulin A (IgA) dalam pembuluh darah berperan dalam reaksi ini.
Dalam kebanyakan kes, HSP terjadi setelah seorang anak mengalami infeksi bakteria atau virus pada saluran pernafasan bagian atas (sinus, tenggorokan, atau paru-paru). Namun ubat-ubat tertentu, reaksi makanan, gigitan serangga, dan vaksinasi juga dapat menyebabkan hal itu.  HSP tidak dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain.


Tanda dan Gejala
Tanda-tanda umum dan gejala HSP meliputi:
Ada Trias Gejala:
1. purpura, ruam yang timbul ungu kemerahan
2. nyeri sendi dan peradangan
3. sakit perut

Diketemukan darah dalam urin atau tinja, atau gangguan ginjal berupa hematuria atau proteinuria.
Selain itu ada juga gejala seperti:
• demam
• sakit kepala
Ruam terjadi di hampir semua kasus dan biasanya membantu dokter mendiagnosa HSP. Ada juga titik-titik merah (disebut petechiae), memar, atau kadang-kadang lecet. Ruam biasanya terjadi pada kaki dan punggung, tetapi juga bisa muncul di bagian lain dari tubuh, seperti siku, lengan, wajah, dan badan.
Sebagian besar anak-anak dengan HSP juga mengalami nyeri sendi dan bengkak. Gejala-gejala ini dapat terjadi sebelum ruam muncul. Paling sering terkena adalah sendi-sendi besar, seperti lutut, pergelangan kaki, dan siku, tapi tangan dan kaki.
Sakit perut biasanya dimulai seminggu setelah ruam muncul. Nyeri intermiten dan dapat disertai mual, muntah, atau diare. Beberapa anak akan ditemui darah dalam tinja (disebabkan oleh pembuluh darah yang pecah), tetapi mungkin tidak terlihat.
HSP dapat mempengaruhi ginjal. Sejumlah kecil darah atau protein dapat ditemukan dalam urin, yang kadang-kadang bisa berdarah.

Diagnosis
Ketika ada ruam yang khas pada kaki dan punggung, terutama jika disertai dengan nyeri perut atau sendi, dokter dapat dengan mudah mendiagnosa HSP. Diagnosis mungkin lebih sulit jika nyeri sendi atau gejala perut hadir sebelum ruam muncul, atau jika gejala butuh beberapa minggu untuk muncul. Untuk membantu membuat diagnosis, mungkin direkomendasikan biopsi kulit.
Diperlukan meminta ujian darah rutin untuk mencari tanda-tanda infeksi, anemia, atau penyakit ginjal. Jika sakit perut parah, ujian pencitraan (seperti sinar-X atau USG) mungkin diperlukan. Sebuah sampel najis dapat memeriksa darah dalam najis dan urin.
Hingga setengah dari anak-anak yang menderita HSP akan memiliki komplikasi ginjal mereka, sehingga mungkin perlu diperiksa fungsi ginjal selama beberapa bulan. Jika dicurigai HSP yang telah menyebabkan kerosakan ginjal, anak mungkin perlu untuk kosultasi dokter ginjal (nephrologist).

Pengobatan
Gejala HSP biasanya berlangsung selama sekitar satu bulan. Sebagian besar hilang sendiri tanpa pengobatan. Untuk membantu anak merasa lebih baik, perlu obat-obatan tertentu, seperti:

• antibiotik untuk mengobati infeksi penyebab, jika terjadi infeksi.
• obat penghilang rasa sakit (seperti asetaminofen)
• anti-inflamasi non steroid (seperti ibuprofen) untuk meredakan nyeri sendi dan peradangan
• kortikosteroid (misalnya prednisone) untuk sakit perut parah atau kelainan ginjal.
Juga, perlu berhenti minum obat tertentu jika ada kemungkinan bahwa obat itu penyebab HSP tersebut.
Sementara di rumah, dijaga anak merasa senyaman mungkin. Pastikan anak mendapatkan banyak cairan, istirahat dan minuman. Jika anak berhenti makan atau minum, atau sakit perut parah atau masalah ginjal, rawat inap mungkin diperlukan.

Prognosis
Kebanyakan anak dengan HSP sepenuhnya pulih dalam waktu satu bulan dan tidak memiliki masalah jangka panjang. Anak-anak yang ginjal nya terkena perlu ke dokter untuk pemeriksaan rutin untuk memantau fungsi ginjal.
Sekitar sepertiga dari mereka yang menderita HSP mengalami kekambuhan lagi di masa datang, biasanya beberapa bulan setelah episode pertama. Ini (bersama dengan masalah ginjal kronis) lebih sering terjadi pada anak-anak yang lebih tua dan orang dewasa. Jika HSP tidak kambuh kembali, biasanya prognosanya baik.


So, itu la dia serba sedikit pasal penyakit HSP nih..harap korang paham la kan serba ade sikit2 perkataan yang dah aku translate mengikut apa yang aku paham laa..

Now aku nak citer kronologi kes yang melanda anak dara aku baru2 nih..kronologi katanya..kekeke 



Jumaat 10 April 2015
Dhia start demam belah malamnya..beberapa sebelum tu dia kena selsema..dah bagi ubat demam, Alhamdulillah sebelah paginya (Sabtu) dia kembali sihat..

Sabtu 11 April 2015
Siangnya dia ok, kemudian sebelah petang (nak ke Maghrib kot) dia demam balik..bagi ubat lagik, then dia ok balik..dalam masa yang sama, ada bintik2 kecil macam kena nyamuk..kire banyak jugak laa especially kat bahagian betis dia dan bawah punggung..

Ahad 12 April 2015
Alhamdulillah sihat tapi dia ada ngadu sakit2 pada pergelangan kaki dia..aku amik minyak urut dan urut bagi reda la kononnya..aku ingat kot2 dia terseliuh ke, jatuh ke kan..tapi Dhia kata dia takde jatuh pon..nampak la bengkak skit kaki belah kanan dia..

Isnin 13 April 2015
Pergi ke sekolah macam biasa..balik dari sekolah tengahari tu, ayah dia perasan bintik2 tu dah jadik makin besar..still pegi KAFA..balik dari KAFA terus pegi Klinik kat area rumah aku..lepas jumpe doktor, beliau nasihatkan untuk terus ke hospital sebab dia pon tak berani nak bagi apa2 ubat, takut la jadik lain plak kan..so, aku soh doktor tu buat surat rujukan untuk ke hospital dan malam tu jugak, aku bawak Dhia ke NCI Hospital kat Nilai..

Sampai je kat hospital, kena la interview macam2 dengan doktor..mayb dia nak mengaitkan apa2 yang kitaorang penah pergi/buat/mkn dengan penyakit tuh..katanya jangan risau sangat coz maybe penyakit tu sort of infection laa atas kulit tuh (sebelum buat ujian darah)..

Malam tu jugak terus admitted ward..aku pon dah standby baju segala untuk aku dan Dhia..so, 2 hari jugak laa lepak kat wad hospital untuk doktor jalankan pemantauan, buat ujian darah, uji air kencing dan bagi ubat2 yang sepatutnya..2 kali jugak masuk antibiotik dan bagi ubat demam 3kali sehari..kemudian baru laa doktor explained pasal penyakit nih..seperti yang aku copy atas tu lah..radang pembuluh darah, dan yang dia rasa sakit2 tu adalah disebabkan radang pada sendi2 kaki.

Selasa 14 April 2015
Warded lagik..

Rabu 15 April 2015
Bile dah nampak surut merah2 pada kaki tuh, Dhia pon dah terlebih sihat duk hospital, petang tu doc kasi balik..
 
Hingga ke hari nih, merah2 tu dah semakin pudar (jadik macam coklat2)..doc ada cakap akan tinggal kesan pada kaki dia tapi slowly akan hilang..dan ada kebarangkalian dia akan kena lagik menda nih..tapi harapannye janganlah ade lagik kan..

Alhamdulillah dia dah kembali sihat dan tak sabar2 nak gi sekolah..rindu kawan2 katanya..


Monday, 13 April 2015

Tiket free to kidzania..


Assalam dearies,

Aku kan baru perasan sesuatu tau..sedang2 nak send barang ke follower bertuah aku tu guna poslaju kan, aku terperasankan kat sampul nih..

FREE tiket ke Kidzania uolss!! bling2 bijik mata nampak perkataan FREE tu kan..

Aku macam Wahhhhh gituu..cepat2 wassap kat Mr.Bie pasal menda nih..owh sebelum tu search dulu T&C ape kejadah semua kan..menda2 ni free ni kena baca ngan teliti dulu..huhuh..kang klau terus terjah jawapnye "Encik kena bayar sekian2 rege untuk masuk dalam ni..blablablaa"..haaa menggagau cari beg duit..klau ada duit ok la kan..klau ngam2 belanja untuk nak makan..Assalamualaikum la jawapnye..


 Copy T&C ni dari blog Kidzania ye..

Bile dah baca2, aku macam hurmmm okehhh..tak la free sangat..still kena bayar jugak..mane der free sume dalam dunia ni ye tak? nak masuk toilet pon kena bayar -____- ..yang katanya dapat free tu cuma untuk Adult sorang  saje klau kita beli tiket untuk 1 kid dan 1 Adult, so baru la valid free tiket tuh..

Macam aku yang ade anak 2 nih, anak pertama ngan adult kena bayar harga biasa, then anak yang kedua dapat la less 30%..klau nak pkai 30% untuk adult pon bole jugak..tapi memandangkan rege budak tu lagik mahal, baik la pkai 30% tu untuk budak..kurang skit nak kena bayar kan..

So bile dah total2 ongkosnye kena la bayar RM165.50 untuk satu keluarga (2 Adult, 2 Kids)..klau tak pakai offer poslaju ni aku kena bayar RM203.40 (harga online) untuk satu keluarga..klau juz walk in kurang2 kena bayar RM226.00 untuk satu keluarga..ehh bukan kurang2..tapi lebih2..huhuh..fuhh merecik peluh dgr rege ratus2 nih..so ade laa penjimatan skit klau pkai offer poslaju tuh..beza dalam RM37.90..

Klau korang rasa2 nak try pkai offer tu, sila la dapatkan sampul poslaju ni cepat2..sementara offer dia masih valid kan..offer ni valid sampai 30 April 2015 yer..konfem berjela2 laa orang beratur kat Kidzania tuh..dah la terhad nak masuk kidzania tu kan?? siap ade session2 nak masuk plak tuh..bile duk pikir2kan balik bab orang meramai tu laa, buat tak jadik nak amik offer nih..klau nak gi hari biasa kang, budak2 tu skolah pulak..takkan nak kasi ponteng plak kan??

So untung laa pada parent2 yang ada anak bawah 4 tahun tuh..bole je anytime nak pegi..nak pegi hari biasa pon bole je apply cuti kan..

Ok laahh, menceceh panjang pon tak guna..gi cepat dapatkan sampul ni di cawangan poslaju yang berdekatan..dan jangan lupe terjah ke laman web Kidzania untuk keterangan lanjut..fuhh dah macam tukang iklan plak aku ;p klau berbayor best jugak kan..kekeke

Daaa.. 











 

Thursday, 9 April 2015

Fesyen Tudung Terkini vs Fesyen Lama


Salam dearies,


Orang kata, kalau tak ada yang lama, tak kan ada yang baru. Dan ada juga cakap kata, walaupun ada yang baru, yang lama jangan dilupa. Jadi, jika korang perasan, sekarang ini memang banyak fesyen tudung yang baru dan unik. Percaya atau tidak, hampir kesemua fesyen tudung terkini yang anda lihat kini adalah ilham daripada fesyen pemakaian tudung yang terdahulu. Setuju??





Tudung Bawal


Contoh macam tudung bawal, kalau dahulu ia dipakai dengan cara biasa di mana tudung tersebut akan dilipat menjadi bentuk segi tiga dan dipakai seperti biasa dengan menggunakan brooch. Namun kini korang boleh lihat terdapat beberapa cara pemakaian tudung bawal yang unik mengikut kreativiti si pemakai. Antara salah seorang selebriti yang selalu bergaya dengan pemakaian tudung bawal adalah Najwa Latif..Start dari Najwa la kot, ramai yang dah pakai balik bawal nih..dan ade jugak yang pakai bawal mengikut lilitan shawl..kreatif kan??


Shawls / Selendang


Kemudian klau kita tengok pada pemakaian shawls atau selendang pula, korang boleh lihat cara pemakaian selendang yang semakin unik dengan lilitan kontemporari para hijabista. Masa pemakaian shawl ni baru2 nak femes dulu, yang tukang femeskan adalah Hana Tajima kan..macam2 style tudung dia buat di laman youtube..sekarang ni je dah terlampau banyak video2 cara2 nak pakai shawl ade kat youtube tuh..sampai tak larat nak belaja kan..

Dari situ aku tengok penjualan shawl ni makin hari semakin berkembang..tengok saje kat FB, fuhh macam2 jenama ada dan ZALORA Malaysia jugak tak terkecuali ade jugak menjual shawl dan segala macam tudung yang terkini..




Tudung Sarung / Instant Shawl


Seterusnya adalah tudung jenis ekspres seperti tudung sarung atau ada juga yang memanggil dengan nama tudung Syria. Kini fesyen tudung ekspres seperti ini boleh anda temui dalam rekaan tudung instant shawl dimana tidak memerlukan penggunaan brooch atau pin tudung.

Haa bagi aku tudung ekspress atau instant ni sesuai bagi mereka2 yang tak suka melilit2 dan sentiasa ingin cepat..kekadang orang2 camni jenis yang tak suka duduk berlama2 di depan cermin..so bagi aku pemilihan tudung instant ini amat2 bersesuaian sekali..

Zaman2 semua jenis tudung2 di atas tu semua penah aku rasa..dari start pakai tudung bawal, tudung syria, tudung ala2 Fareeda sampai la ke shawl nih..dan skang aku rasa aku dah sangat2 selesa dengan pemakaian shawl..biler nak pakai balik tudung bawal dah jadik tak tentu arah dibuatnya..satu keje plak nak membega2 tudung tu kan, kang senget la ape la..tak pasal2 nak pakai bawal je dah amik masa lama..haihh!!

Now yang latest skali adalah instant shawl..haaa tinggal yang tu je yang belum cuba..aku rasa lagik cepat kot..juz sarung dan tingggg!! siappp!!

So gurls, pada yang nak cuba instant shawl, tudung ekspress dan tudung2 yang seangkatan dengannya, bole laa terus ke laman web ZALORA kerana kat sana terdapat banyak pilihan sampai rambang mata dibuatnya..


Yukkkkss..!!
  

Wednesday, 8 April 2015

Rutin harian kami..


Morning dearies..

Sejak anak2 dah bersekolah nih, ni laa rutin harian aku ngan asben..pickup budak2 kat sekolah, lunch together2 dan siapkan mereka untuk ke kelas KAFA pulak..hari2 laa camtu..but i'm loved doing that..ade sesetengah orang anggap macam payah kan..nak kuar taim lunch amik anak2 pastu nak setelkan sume..bla bla blaa..

Ade kawan aku sorang, anak dah Darjah 6 kot..still amik waktu tengahari then bawak balik umah dan siapkan semua sebelum hantar ke kelas KAFA pulak..klau ikotkan anak dia memang dah bole berdikari sangat2 kan..siapkan diri sendiri tapi katanya dia tak kisah pon macam tuh..mayb dah terbiasa kot..dan dia rasa bukan perkara susah pon nak buat..terpulang pada pandangan dan cara masing2..dan mayb jugak sebab rumah dan sekolah dia tak jauh..klau jauh mahu memikir gak kan..so jadik la macam aku ni haa..umah jauh tapi ok je picnic2 camni..takde hal pon..

But for me ini adalah tanggungjawap yang harus dilaksanakan demi anak2..alahh, bukan ramai pon, takat dua ketul ni je kan..sape lagik nak harap klau bukan parent sendiri kan..nak2 plak si Umar ni memang jenis takmo makan kat sekolah..so kena laa amik dia bawak lunch kat luar then baru la masuk opis balik..klau Dhia takde masalah nak lunch kat sekolah ke apa..sebab masa awal2 sekolah dulu penah gak dia cakap nak makan kat sekolah and siapkan semua sendiri..sebab ada kawan2 yang macam tu kat sekolah..tapi takkan laa biarkan dia siapkan sendiri, walhal abang dia aku amik tiap2 hari..baik angkut je dua2 beradik tu sekali kan senang..

Tapi ekceli syok jugak duk picnic2 camni..makan sama2 kan..bonding time gitu..dalam seminggu tu 3 hari picnic dan 2 hari makan kat mana2 kedai makan..tapi siyesly terasa jugak la belanja makan untuk 4 beranak tuh especially bila makan kat kedai..lunch saje dah dekat nak cecah RM30..bayangkan laa klau seminggu?? iskh2..so klau picnic tu dapat la save skit..beli makanan then air tu bawak je bekal air dari rumah atau dari opis..tapi klau nak save banyak kena laa prepare makanan dari rumah..sempat dengan tak sempat aje kan..klau aku, of kos la tak sempat..hahah..alasan sungguh!!


Over sangat ko ni dik!!

Minah sorang ni memang..bila kata nak amik gamba, mula la keluar macam2 mimik muka..macam2 perangai tau..

Owh lupe nak bagitau..port2 aku picnic ni semua area putrajaya jek..port rasmi adalah yang berdekatan dengan sekolah..senang, dekat pon dekat..heheh..ckup taim terus hantar gi sekolah..

Ekcelli ramai je parents yang buat style cam aku nih..yang lagik best ape tau..port2 dorang duduk bawah pokok tepi jalan jek..ilekss je orang lalu lalang tu tengok..siap bentang tikar semua..janji perut kenyang ye dak..

Okeh lahh..kang pukul 12.30 mula la nak pikir menu apa nak beli untuk budak2 nih..hurmm nak beli ape yerrr..??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails