My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..


Alhamdulillah..aku rasa takde yang lebih membahagiakan hati ibu dan bapa apabila melihat anak2 berjaya dalam bidang pelajaran..bangga gitu kann..

Walaupun cuma baru tahap2 tadika, tapi aku rasa ini hanya buat permulaan untuk dia terus berjaya dan berjaya..mudah2an berterusan la hendaknye kan..minah ni unsangkarabel jugak..nampak macam taktau sume tapi bile exam, haa bole tahan gak result pekse dia..awal tahun ritu dapat no 2..ujung tahun bertambah plak jadik nombor 3..hurmm ok la tuh..perbezaan pon tak banyak la dengan budak2 yang dapat nombor 1 dan 2 tu..nowadays budak pandai2 kan..so, takpe..takmo push2 sangat kat dia..

Klau nak cite bab ketokohan tu, aku pon tatau tang mana ketokohan Dhia tu..tapi katanya kat sekolah selalu bantu cikgu..ni Dhia sendiri la yang cerita..gaknye dari situ la kot dapat title tokoh pelajar tuh..mayb penilaian diambil kira semasa di sekolah kan..so mungkin jugak..

Tapi bile kat umah?? hurmm..totally different..bile soh buat sesuatu kan, ade je alasan dia..tak sah klau tak jawap sekejap ataupon disuruhnya kita yg sendiri yang amik/angkat..contohnya lah ehh..

"Adikk, gi amik bola tu letak kat dalam stor.."

"Ayah la amikkk..sebab ayah yang beli.."

See?? klau takde soal balas memang tak sah laa dia nih..padahal angkat je la kan..banyak plak songehnye..selalu abang la jadik mangsa..aku selalu suruh si Umar yang buat ape2..sebab dia ni rajin skit..ko suruh sekali je, terus dia buat..kekadang ngadu gak dia..asik abang je yang ibu suruh..adik takde pon..kesian lak aii..

Pehtu kan, datang hangin si mek nih pepagi buta buat perangai depan skolah..ade la menda yang dia nak tu..yang kita ni nak cepat masuk opis..haihh..merajuk laa, melalak laa..tu yang macam "ehh dapat Tokoh Pelajar???" pelik akuu..

Takpelah kan, orang kata rejeki jangan ditolak..orang bagi hadiah tu, kita terima je ;p

Dapat la bawak balik 2 hadiah masa Hari Ihtifal tadika dia baru2 nih..satu untuk kategori Tokoh Pelajar dan satu lagik sebab dapat nombor 3 untuk exam tempoh hari..Alhamdulillahhh..

Aku sentiasa doakan agar diterangkan hati anak2 aku untuk mudah menerima pelajaran dan dipermudahkan setiap kerja yang mereka lakukan..In Sha Allah, mudah2an mereka berjaya dalam pelajaran masing2..

Aaminn..


(yang baru)

Kata orang patah tumbuh hilang berganti..hurmmm bole masuk ke pepatah nih..cam tak kene plak dengan tema hari nih..tapi belasah jelah..ahaks..

(yang lama) walopon buruk tapi dah banyak berjasa..

Tapi yang ni tak berapa nak ilang laa..masih ade lagik, sayang plak nak buang..sebab dah banyak berjasa kat aku..buat tukun je la kat umah tu..terpakse la ganti yang baru disebabkan keadaanye yang sudah uzur itu..dah terkopak2 kulitnye..takot kang, sedang2 elok membaling, terkeluar plak jejari2 yang tak berapa nak runcing di celah2 kasut itu..ouchh sangat memalukan okeh..

Maka sebelum ianya terjadik, maka perlulah kita menukarkannye..tukar plak taim2 tengah nyawa2 ikan..terpakse bersabor jelahh..

Harap2 kasut yang baru tu ade ong lah ye..

Owh fyi, ujung minggu ni aku join sukan jabatan kat Kedah nun..of kos la game bowling kan..takkan bola sepak plak kai kasut camni, duhhhh -___- ..kelmarin dah pi trening dengan kasut baru nih..so far bole la, keras kejung je aku rasa..nak bagi lembut tu makan masa skit la kot..bukannye kita selalu main kan..

Agak menggagau jugak la memula masa nak masuk tune baling tu sebab jenuh nak kontrol kasut yg keras tuh kan..lama2 ok dah..cadangnye hari ni nak trening lagik..bagi lembut skit kasut tu and trening bagi habis2an..esok aku dah gerak ke Kedah..Sabtu plak dah start game..

Masa pi beli kasut baru aritu, ade gak salesman tu cakap, kasut dan bola bowling tidak bole dibiarkan kena panas..direct matahari memang takleh laa kan..ni yang jenis suka tinggal dalam bonet kete..kasut bole cepat rosak dan bola bole terbelah dua..aku macam hurmmm patut laa kasut ni merekah abis..memula tercabut tang tapak, aku bawak gi jahit..pastu terkopak2 plak..aku boh gam..ehh terkopak jugakk..hazab benor rupenye..aku ni plak memang pesen tinggal dalam bonet kete jek..sebab senang nak bawak gi mana2 kan..ater tetiba dorang ajak main, zasss laju je on..sebab bola sume dah ade..malas lak aihh nak hangkut simpan dalam umah..so biar je dalam kete..

Haba dalam kete tu la ekcelli yang bole merosakkan bola dan kasut tersebut ye kawan2..so sape2 yang selalu buat camtu, sila kuarkan sekarang yer..bola klau dah terbelah dua memang takleh buat ape2 dah..konfom kena tuka baru punye..terbang la tigapatratus ke atas duit mengkome nanti oii nak beli bola baru..

Fuhhhh harap2 takde la jadik ape2 kat bola aku nan satu tu..syok2 baling skalikkk prapp!! nangess oiii!!

Iskhhh takmoh2..mohon dijauhkan la menda2 camtu..doa2kan la team aku berjaya ekk..tak dapat bawak balik piala, dapat hampagas pon jadik lahh..ehhh!! hampagas pulak, hamperrrrr pon jadiklahhh..dapat anak2 merasa..huhuh
 
Wish me luck ya! 

Salam uols,

Hari Rabu baru nampak bayang kan?? padahal sebelum ni dah janji nak hapdet bagai masa bos takde..

So meh kita hapdet laju2..

Tengok gambo pon bole tau dah kan ni menda ape..klau tak tau memang sesaje la tuh..skang kan trending mendalah nih, so aku pon terjebak la sama..penah gak try beli ngn member sebelum ni tapi disebabkan seco'et sangat, sekali hadap je dah abis..

So aku pon gigih la buat sendiri..senang je kot..tak sampai seploh minit buat dah siap..tu masa rajin laaa..klau datang malas dia..hurmmm #apepontakbleh..huhuh..tapi takde la makan haritu jugak..masuk peti ais satu malam..esok dah bole makan..

Saje la nak cuba apekah kehebatan mangga asam boi tu..sekaliknyeeeee..macam buah mangga dah siap potong yang ko biase beli rm2 tu laa..juz letak serbuk asam tu..ciss!! ingatkan amenda la yang best sangat dengan mangga asamboi nih..sekalik padan muke aku..

Kebetulan aritu gi kedai runcit area umah aku nih, ternampak la buah mangga..pehtu ade la orang yg cari asamboi nih..tetiba datang idea, bole gak mencuba kan..buat senirik lagik best kot..beli 3 bijik mangga terus..makan la sampai abis..puashati aku!!

 

Klau korang rasa nak buat sendirik, gi cari mangga yang mengkal2 skit, buang kulit..pastu potong la kecik2 isi dia..letak skit gula, asam boi dan potong cili api tu..asamboi tu aku racik2 skit bagi sebati dgn mangga tu lah..klau korang nak pedas ke takmo pedas ke, semua bole ejas sendiri..pehtu kasik gaul, then tutup, masuk dalam peti ais..aku letak cuka skit..ala2 buat macam jeruk la konon tapi takde rasa ape pon..

Siappp!!

 
Yuhuuu...

Kabare uols..

Aku tak berape waras hari ni..ehh?? bukan2..aku tak berapa sihat hari nih..idung mengalami kesumbatan plak..baru masuk 2 hari..nak bernapas pon dah macam ikan dah haa..pernafasan ikot mulut plak..bukan pernapasan dari mulut ke mulut plak yee...no no nooo..

Sehari2 aku nak hapdet blog nih..ade je menda nak hapdet tapi kemalasan tahap terhapa ntah..nak haplod gambo satu hal jugak..plan nak buat tutorial blouse pon asik tergendala jek..malas haplod punye pasal..bukan skit2 punye gambo, klau takat sekeping dua memang lama dah aku hapdet tp bile berduyun gambonya, adohaii, bercinta btul..mintak mahap la ye pada sape2 yang menunggu tuh..akan aku diusahakan jugak nanti..tungguuuu!!

In Shaa Allah, by next week ke aku cuba la hapdet ye..masa tu pakhencek bos takde di pejabat selama seminggu..hurraayyy!! beliau ke Korea adanya ..syok la dia kerja sambil jalan2 merata dunia..dan aku pon syok jugak la dapat goyang kaki kat opis nih..padahal baru je aritu balik Moscow, ni dah ke Korea pulak..alangkah bestnye klau dihangkutnya PA bersama..jadik tukang angkat bag pon takpelah, aku sanggup aje..bhahah..ater nak gi sendiri ntah bile2..ahh tak kisahlahh, dapat goyang kaki kat opis ni pon sonok dah..janji sebijik FM jangan lupe ye bos!!

Oklah uols, nanti senang2 aku hapdet lagik..

Selamat berhujung minggu ye..

Tata..!!
Ape jadah ntah perkataan liebster nih eh??..arghh nanti2 lah aku gugel kamus..malas nak pikir..

Yang aku tau, aku kene tag je..lama kot tak main tag2 nih..dulu rajin la gak dapat..la nih, biler dah kureng berblog takde la orang nak tag2 bagai..

So, kali nih aku layankan aje laa tag dari dak Mira comel nih ehh..harap2 takde la soklan susah ala2 paper SPM aku nak jawap..

Tag oleh : Mira


apa yang awak suka buat?  

Banyak menda yang aku suka buat..makan, shopping, tengok wayang..tengok cite korea dan jahit baju yg simple2..

apa warna kegemaran awak, berikan sebab. 

Aku suke warna hijau..sebab hijau warna yang mendamaikan..warna yang menyejukkan mata, warna nature..

apa cita-cita awak, dan tugas apa yang paling best berkaitan dengan cita-cita awak itu. 

cite2 aku adalah ape yang aku buat sekarang..jadik seksiteri..ehh secretary..tugas yang paling best, goyang kaki bile bos takde..huhuh

barang apa yang awak suka shopping? 

banyak..salah 2 daripadanya kasut dan handbag..

siapa bestfriend awak, dan apa sikap yang menarik pada dia bagi awak? 

Si Abelin sebab kami ada persamaan..suka cakap kuat2..orang yg duduk selang 2 meja pon bole dengar..;p

awak lebih selesa keluar shopping, lepak, dinner, lunch dengan siapa? 

Femeli la..kawan2 pon suke jugak tapi kadang2 jek..

dalam banyak-banyak hari, hari apa awak suka. sebab? 

Jumaat..sebab jumaat penghulu segala hari..dan esoknye dah cuti..

saya lebih suka dengan ....? 

pantai..klau dapat abiskan masa melepak sambil menunggu matahari terbenam..rasa macam "owhh alangkah indahnye hidup ini"..nak2 lepak dengan asben kan..fuhh feeling2  romantika d'amour gituhh..

saya suka berjalan dari berlari kerana....? 

sayang nak buang peluh..;p


saya suka waktu hujan kerana.....? 

bunyi hujan tu kadang kala mendamaikan..sejukk..rasa nak tido jek..


apa yang menarik sepanjang awak hidup?

pengalaman mengandung dan melahirkan 2 cahayamata ke dunia..

Ok setel..kacang jek tuh..huhuh
 

Now, aku folo je aturan dia kene tag 11 orang lagik untuk teruskan Liebster Award nih..bersedia je la korang ye..

  1. Abelin
  2. sis Adarnadzmie
  3. Emme
  4. Geina
  5. Eima
  6. safurara
  7. Izni Hafiz
  8. Andrika
  9. Kay
  10. Annyssophellia 
  11. cik gobu

 Nah, skang korang jawap plak soklan dari aku..Selamat menjawap la ye..huhuh

  1. Cutting rambut yang korang teringin nak buat..
  2. apakah dekorasi rumah idaman yang korang nak..
  3. dalam banyak2 kuih tradisional, kuih apakah yang korang pandai buat..
  4. subjek apa yang korang paling benci kat sekolah..
  5. kat mana tempat yang paling korang teringin nak pegi..
  6. apakah hadiah besday yang paling best pernah korang terima..
  7. antara mak dan ayah, sapekah yang paling rapat ngan korang..
  8. sikap/perangai buruk yang payah nau nak tinggal..
  9. klau diberi peluang jadik menteri, menteri apakah yang korang nak jadik..kenapa?
  10. antara pulau dan tanah tinggi, yang mana korang suka..
  11. apakah daya penarik yang ada pada korang..cer syer skit..kikiki

Mohon jawap dengan tenang yer..jangan stress2..due date takde..so dun wori..klau rasa cam susah nak jawap, aku tak kisah..tiada paksaan..saje nak memeriahkan dunia blog nih..sambil2 tambah kenalan kan..ape salahnye ;)

Selamat berhujung minggu uols!!






Ni bapak lama punye cite..dan aku taktau ape cite Dugrostar Search ni punye cite skang..dah abis ke blom eh pencarian dia??

Malas aku nak amik port sangat sebab takde la beria2 pon nak masuknye..sesaje je lebih..

Dan tak bajet pon nak masukkan dua beradik ni masuk Dugrostar search nih..kebetulan booth Dugrostar ade bukak kat Giant Nilai..dan kebetulan jugak kitorang anak beranak pi shopping barang kat sana sebelum balik PD masa nak raya haji dulu..kiranya kisah nih sehari sebelum raya haji la..bapak lama kan baru hegeh nak hapdet??..so abaikan kelamaan tersebut..

Masuk2 je kat Giant tu, ade la dengar suara budak tengah nyanyi..duk la tercari2 gak dari mana datangnye suara tu..rupenye owhh ade bukak booth Dugrostar kat situ..so abaikan, jom pi cari barang dulu..setel beli barang baru la gi tengok ape program yang dorang anjurkan kat situ..

Pastu apak dia la yang suggest..kengkonon nak tengok tahap keberanian anak dia la..dan nak tengok jugak tahap kekonfidenan anak2 dia..dirasuahkannye dengan beli lego klau dorang berani menyanyi depan ramai2 orang nih..sonang ajoo..
 
 

Budak dua orang ni, asal dapat beli lego yang rege RM4.90 tu, dorang on ajeee..klau setakat soh nyanyi kacang je bagi dorang..hahah..kaki karok dua orang nih..menurunnnn...adoiyaii..

Memula tu macam malu2 jugak laa..tapi si mek ni kekadang ade taim tahap konfiden level dia memang tinggi..tak takot pon tapi dengan syarat kene ade kawan laa..klau sorang2 memang dia takmo gak..pas dorang adik beradik ni setuju, terus apak dia isi borang and pilih lagu..

Pastu staff2 Dugro ni cari kostum yang sesuai dengan dua beradik nih..siap pakai topi jaket bagai lagik..rantai beso pon ade..tak menahan betul..nak kata rockers tak jugak..rappers la ade skit kot..

So pilih punye pilih ade lagu "Aku yang dulu bukanlah yang sekarang"..haa sedang elok la tuh..memang lagu feberet pon klau gi karoks..yang kelako tu, menyanyi lagu macamkan nyanyi lagu Negaraku..tegak je dari mula sampai abis..dah soh nyanyi kann?? so dorang nyanyi jelah..takde pon soh berjoget skali kan..huhuh

Klau nak tengok persembahan budak 2 orang tu klik SINI ehh..

Aku tak harap pon nak menang..lebih kepada saje2 je pon..saje nak test kebolehan dan keyakinan diri budak2 nih..kot klau menang tu memang pelik jugak laa kan..tapi tak mungkin la kot..ade ramai lagik budak2 yang talented bole jadik Dugrostar nih..bagi can orang lain laa ;p








Cakkkk!!

Salam korang..  

Aku rasa aku dah gemuk la..korang ade rasa camtu tak pas tengok pic nih?? takde??? iskhh mata korang kero nih..hahah *sesedap hati kata mata orang kero ehh..kahkahkah

Takde laa, aku tengok angka kat penimbang ni tak turun2 plak beratnye..mencikk!!..nangis okeh tengok angka yang tertera tu..tengok aje la pipi bak apam yang mekar tu..memang sahhhh!!

Lately ni memang aku takde dah nak bereksesais..lama dah kot..sampaikan masa trun trening bowling last week pon rasa apehal laa berat nau bola bowling nih..padahal sebelum2 ni rileks je membaling pon..now nak mengabiskan satu game pon ya ampunnn rasa mcam takde energy langsung..melilau2 aku baling..buat malu kaum btul..haishh!!

Takleh jadik camnih..kene start balik eksesais ape yang patut..jogging2 anak ke keliling taman pancarona tu kan..takpon start balik aerobik lite2 ke..hurmm..kene gak buat sesuatu nih..

Yang buat aku stop eksesais badan ni sebab ape tau..aku cam trauma gak la pasal kes dulu nih..aku memang aktif gak la sebelum nih..siap futsal segala aku join..tup2 aku keguguran..tu yang macam, pasnih takmo dah melasak2 sangat lah..takut pisang berbuah 2x..so konon2 nak berjaga2 laa gitu..

but now korang tengok laa..bile stop bersukan, badan pon sama la naik..tensen hokehh!! selera plak bole tahan..sambil2 menyuap anak makan, ngan aku2 pon suap masuk mulut skalik..adehhh!! lambat sangat nak soh budak2 tu makan sampai abis..haa amik kau, mak  tolong abiskan..acaner laa nak kurus?? huhh..!!

Kena do sumting nih..tapi nak mulakan yang mana dulu ekk??

Untuk mengubat lara di hati, meh la kita tengok menda di bawah nih..

Ohmaiii!!!


*eyes rolling*


oh yes bebeh..why so lawa??? kate spade uolsss!!

demmmm!!

 Apa kaitan ntahh..




"ibuuuu..nak lagiiiii..nak lagiiii...

kata nak kurus..makan banyak nanti gemuk..

adik takmo kurus..nak gemukkkk..."


 Salam uols,

Lama kot aku tak cite pasal koir moir aku nih kan..aku masih lagik dan akan tetap aktif join koir nih sehingga sampai masa nanti aku benti jugak koir ni atas sebab2 yang tak dapat dielakkan..gituh! sayang tauu nak tinggal bidang carik makan nih..carik makan katanyee..kihkihkih

Nak2 lagik penghujung bulan November nih..ade 2 event penting yang harus dilaksanakan..sibuk betul hidup jadik penyanyi nih..*matik laa ayat poyo sangat..ahaks!!

Pastu ada lagik yang maha penting..Majlis ASOSAI untuk awal tahun depan..bila pikir pasal ASOSAI yang bakal menjelang tu, mula laa rasa gigil isi perut nih..nak nyanyi depan pendatang2 asing ni ehh?? silap2..depan delegasi2 dari segenap negara nih..tahap2 world okehh..giler tak gigil??..biase yang perform depan diplomat2 asing ni kan tahap2 JKKN (Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negara) je yang mampu..tapi kitorang la yg terpaksa perform depan dorang2 tu..agak berat jugak la tanggungjawap tu kan..tapi ku gagahkan jugak laa..moga masing2 beri 200% komitmen dalam nak menjayakan event besor ni nanti..Insyaallah..

Owh btw, pic2 yang aku tepek dalam nih adalah event pertama yang kitorang dapat perform depan delegasi asing..sebelum2 ni juz event2 biasa jek..audience cuma di kalangan orang jabatan je..kire syok jugak laa sebab dorang sangat supportive..abis satu lagik ke satu lagik, misti tepuk tangan..cam kagum2 gitu..yang pandang tak berkelip pon ade..aduhaii

Okeh2 meh layan pic ehh..dah memalam ni idea tarak mari sangat..so korang tengok je laa pic orang2 yang menang bergambo nih..menyanyinye suam2 jek..huhuh..bab bergambo memang win lahh!!

Ikot korang lah ye nk muntah belahak ke muntah ijau ke bila tengok gambo2 nih..saje aku tepek sini buat2 kenangan masa tua2 nanti..lgpon pic dalam fon banyak sangat dah..so aku bole la delete skit2 sebab dah tepek separuh dalam nih..
 
Hat pakai baju ceklet tu la cikgu yang mengajor kitorang ni koir..mayb ada yang kenal kot sebabnye banyak gak grup koir dari pelbagai jabatan dan kementerian yang dia ajar..
  
The divas..*pengsan laa ngaku diri senirik diva..huhuh
 
wefie together2..kan dah cakap kitorang menang bergambo..pantang nampak orang pegang monopod, zassss menepek sama..ibaratnye di mana ade monopod, di situ adanya kami..kahkahkah
 
opsss..tetiba plak menegak nih..ape hal??
kite eksesais tengkok skit..mohon toleh ke kiri yee..

Misti korang perasan kaum laki skit je dalam grup koir aku ni kan..tu laa semakin kepupusan pulak kaum laki yang nak join koir nih..tapi ekcelli tu gambo beberapa bulan lepas laa..la nih Alhamdulillah setelah dipaksarela, akhirnya dapat gak laa meramaikan kaum lelaki nih..ckup2 seploh orang..legaaa..pas dah kene sound dengan Tan Sri.."apsal laki dah pupus dalam grup koir nih..nak macam2 tapi yang nyanyi bape kerat je??" sentap tak dengo?? sentap kan..orang lain yang tak bagi komitmen, orang lain yang kene sound..adoii laa..

Susah kot nak cari orang yang berminat nak join koir nih especially kaum adam laa..kaum wanita takde masalah..ramai je yang sudi join koir nih..yang laki nih laa..aduhaii..macam2 ragam..payah tau nak commit dgn grup koir..ade je alasan2 dorang nih takmo turun latihan..yess dorang bagi alasan kene selesaikan tugas hakiki tapi takkan la tiap rabu petang bizi manjang kan?? agak2 laa..orang klau dah minat, dia sanggup buat apa saje asalkan dapat join latihan tiap petang rabu tuh..keje hakiki bole je selesai sebelum2 tu lagik kan..aku tak kisah asalkan dapat turun sekejap pon jadik laa supaya kita tak ketinggalan dalam latihan yang seminggu sekali tuh..

Tapi skang ni so far dah bole tau sape yang betul2 berminat..latihan memang tak penah miss..harap2nye sampai ke event berlangsung dorang tetap bagi komitmen yang tak berbelah bagi..

Ehh tadik kata takde idea kan..tetiba panjang pulak cite kat bawah ni eh..sabor jelah..

Oklah, gud nite korang..mimpi yang indah2 ye..
 
Salam uols,

Aku baru nk wish selamat pagi, tengok jam ehh dah pukul 11 rupenye..kejap nau nak masuk tengahari dah..nak2 lagik hari ni hari Jumaat, lagik la terasa cepatnye masa berlalu..

So, hari ni aku nak sambung balik entry pasal DIY jahit palazo ni yee..sebelum datang mood malas aku nak hapdet kang, baik aku hapdet laju2..kang tergantung plak palazo yang korang buat tuh..elok2 pakai getah, kang tak memasal suar korang jadik suar cerut..kihkihkih

"Ehh ritu suar kaler lain?? ni apsal kaler lain??"

Owhh fyi sluar yang dalam pic sebelum2 nih mohon abaikan ye *cara nk jahit tu jangan korang abaikan plak..sama je cuma maksud aku pic seluar tu laa..material lain2..sebab rupenye nak jahit kain yang material nya lycra tu memerlukan jarum yang berlainan..jarum sedia ada pada mesin tu tak sesuai utk jahit lycra..suar lycra tu pon aku dah stop bikin sebab masih lagik mencari2 jarum yang sesuai untuk jahit kain lycra nih..gugel punye gugel, kene pakai jarum emas plak nak jahit kain lycra nih..ntah bape karat la plak aku kene beli tuh..ahaks!

So, aku beli kain lain je untuk jahit palazo nih..gigih tu cari kain lain semata2 nak apply ape yang aku dah belaja rituh..

okeh, jangan buang masa..let's start bebeh!!
 

First skali kita kluarkan balik suar yang dah nak siap jahit arituh..masa last penutup entry ritu kan aku ada suruh korang sarungkan sluar tu kan?? so, acaner? bole pakai tak?? ada ketat ke longgar ke?? klau ketat tu hurrmm kot salah ukur ke atau punggung korang dah mengembang?? wakaka..okeh saya gurau je ye..jangan marahhh yee!!

Tujuan soh korang sarung seluar tu sebab dari situ kita dah bole agak bape banyak basi yang tinggal untuk kita jahitkan getah kat pinggang seluar palazo tu..

Kemudian terbalikkan seluar yang belah dalam tu, then lipatkan berapa banyak basi yang tinggal mengikut saiz getah yang korang ada..klau kecik then kecik la lipatan dia..dan begitulah sebaliknya..



Pastu pinkan keliling lipatan tu untuk memudahkan korang jahit guna mesin nanti..sebelum tu ukur siap2 lilitan pinggang korang dan tandakan pada getah tersebut supaya tak ketat sangat dan tak longgar sangat..juz naiss gitu ;)


Cara nak masukkan getah kat pinggang tu pulak, kena ada pin napkin tu la ye..senang skit nak masukkan getah tu dalam lubang pinggang..make sure masa jahit keliling tadik, tinggalkan sedikit lubang kecik untuk kita nak masukkan getah..pastu pinkan pin tersebut pada permulaan getah, dan bolehlah start masukkan getah tersebut ke dalam lubang getah tu tadik..*owh skemanye ayat aku -____-

 

Pastu bole la ejas2kan kedutan tu sampai cukup bape panjang getah yang kita ukur pada pinggang tadik..pastu bila dah siap masukkan getah hingga ke hujungnya, potong dan cantumkan getah dan jahit atas getah tersebut..*maaf banyak2 lupe plak nak snap pic tuh..orang tak pernah buat tutorial memang camni..adohaii

Kemudian, bila dah siap cantumkan getah tu, bolehlah sorokkan ke dalam lipatan dan lubang getah tadik, korang bole la nak jahit tangan skit untuk tutupkan lubang tersebut ataupon mesinkan aje pon boleeee.. 


 So, i'm done!!


Next entry, Insha Allah aku up DIY buat blouse plak ye..DIY blouse bodo2 je laa tapi..ahaks..

Tungguuuu!!!

Selamat mencuba!!!

Hai korang,

Aku nak tanya skit..anak korang rajin main ipad tak?? game?? tengok tv dekat2 tak??

Ada nampak tanda2 pelik masa dia tengok tivi?? atau tetiba mata dia silau dan nampak bebayang masa duk tengah panas??

Haaa pertanyaan pon dah macam dokte plak aku kan..?? klau korang rasa pelik ngan tindak tanduk anak korang especially taim dia tengok sumting atau tengok tv la senang..there's something wrong la tuhh..

Si Umar pon camtu la tuh..gegara banyak main game kat ipad/henpon, tengok youtube lah, pastu tengok tivi pon klau tak dekat memang tak sah..sekarang ape sudah jadik..mata pon dah efek skit..

Kisahnye, balik dari sekolah hari tu laa..ehh bukan hari tu..ni kisah beberapa bulan lepas laa..dapat surat dari klinik yg buat check up mata budak2 kat skolah Umar dulu..balik2 Umar tunjuk surat soh buat appointment kat Klinik Pakar Mata, Hosp. Putrajaya..aku macam terkujat la jugak kan..ape keheynya tetiba soh buat appointment..rupenyee anak teruna aku ni dah kerabunan..plus rabun silau yang tinggi jugak..aduhaii..

Aku agak klau nurse tu tak datang kat sekolah buat check up untuk budak2 kat skolah tu, memang sampai sudah la aku tatau yang si Umar ni rabun silau..iskh2..

So, bila hari appointment tu, si ayah la yang bawak si Umar gi appointmen..aku kebetulan ritu ade kursus kat Perak..tak dapat la nak follow sama..so dokte pon suggest soh buat spek mata untuk Umar..

Selang beberapa hari pastu, kitorang bawak dia ke kedai cermin mata kat Warta, Bangi..member Mr.Bie suggest gi kedai tu sebab kedai tu bole dapat spek mata yang kita tempah tu dgn cepat..so, ok laa not bad jugak kedai tu..tokey kedai tu pon banyak bagi advice cemana nak jaga mata Umar..katanya kene bagi makan sayur2an yang banyak mengandungi Luthin (vitamin yg bagus utk mata) contohnye macam karot, brokolli dan beberapa jenis sayur lain lah..tu 2 je yang aku ingat..huhuh..pastu buah2an pon kene amik contohnye macam buah pisang, anggur, rasberi dan beberapa jenis beri2 yg lain..
 
 
 Motip letak gambo laki bini..muahaha..nak menunjukkan kitorang 2 orang ni tak pkai spek..kekeke

Tokey kedai tu pon pelik gak bila tengok aku ngan Mr.Bie kan tak pakai spek..katanya ade 2 sebab kenapa terjadinya rabun ni..samada keturunan (internal) atau pon sebab2 lain (external) mcm main game ape sume tu laa..so Umar ni sah2 la dari sebab external..tu yang panjang lebar la kitorang tanye sebab mane la ade experience pakai2 spek kejadah ni kan..spek itam tu bese laa..

Pehtu knowing Umar nih, dia jenis yang payah nak makan sayur sejak kecik..sayur yg aku potong kecik2 pon dia bole rasa..cemana la nak elok mata tuh?? so skang paksa rela la dia makan sayur..bagi jugak kata2 semangat kat dia soh makan sayur tu sebab nak mata dia cepat elok..rabun silau ni dia boleh baik, tapi klau rabun jauh dan rabun dekat tu payah la nak baik, cuma dia akan berkurangan sajek..cara lain klau dia takmo makan sayur, kene cari supplemen yg ada unsur2 vitamin utk mata..

Aku cari2 gak kat Watson dan Guardian, bole tahan jugak regenya..tapi anak punye pasal, omak kau carikan jugak lah..
 

Owh satu lagik, dokte detect yang Umar ni ade lazy eye sebelah kiri..tu pasal la korang tengok mata dia kene tampal sebelah mata kanan tuh..korang bese dengar pasal lazy eye tak?? lazy eyes ni kire macam dia kurang menggunakan mata tu disebabkan mata tu tak berapa clear vision dia..so dia akan guna mata kanan tu lebih banyak sebab mata tu je yang terang..korang bole gugel kat internet pasal lazy eyes ni klau tak paham yer..

Keadaan ni tak elok ye kawan2..sepatutnya dua2 mata kena balance..memang la korang nampak dua2 mata dia ok je kann..tp ekcelli budak2 camni dia banyak guna mata yg terang tu jek..

Then dokte suggest buat eye patching tuk Umar..supaya mata malas tu bekerja keras skit..eye patching tu kena buat sekurang2nya 2 jam setiap hari..pas dia balik dari sekolah, sambil2 dia buat keje sekolah pun takpe, tampalkan aje..tujuannye adalah utk eksesais pada mata yang malas tuh..jadik la pirate sekejap..huhuh 
 
Now, duduk pun sebatu dari tivi..klau tak dulu, btul2 rapat ngn kabinet tv tuh..siap mendongak tengok tv..aku rasa tv tu dah ckup beso dah..tapi still nak tengok dekat2..heran btol!

Banyak la ekcelli tip2 dari tokey kedai cermin mata tu..salah satu darinya tak bole tengok tv sambil berbaring..aku pon macam..ohhhhhh tak bole ehhh?? iskh2..si Dhia rajin btul klau tengok tv sambil baring2..rileks je minah tu..aku pon kekadang layan jugak la baring tepi dia..ujung2 tv yang tengok aku..minah tu klau dapat tengok kartun, sampai ke pagi pun dia takde hal..

Banyak betul menda yang kita tak tau pasal nak jaga mata ni..bile dah kerabunan, baru la menggagau nak jaga tu ini..

So pada yang ada anak2 tu, tengok2 la dorang..cek2 mana patut..gi je kat kedai cermin mata tu kan..free je kot wat cek up..klau ada yang tak kene, atleast kita sedar dari awal..kann..


Related Posts with Thumbnails