My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

 pic dari Mydeal


Uols, penah tengok tak mendalah nih?? aku pon baru2 gak tau pasal mendalah nih..tu pon tertengok kat iklan mydeal dalam emel..portable dryer namanye tau..bahse melayunya gugel senirik tau..

Cam best la pulak kan mendalah nih..nak2 bile umah nko takde bibik..so sesuai sangat laa yee..

Aku macam terpesona gak laa bile tengok iklan pasal portable dryer nih..dan ade la beberapa sebab yang aku rasa perlu ada kat umah aku..huhu

Antaranye :

1. Faktor cuaca

Faktor cuaca memang takleh nak elak laa kan..bile datang musim ujan tu, memang manjang jela ujannye..kekadang bile aku sidai baju kat ampai, sampai sehari dua baru betul2 kering..tu pon sejuk je kainnye kann..pantang btol aku klau pegang rasa sejuk camtu..nak lipat pun boring..korang pon sure camtu gak kan??..part yang paling best bile angkat kain dari jemuran tu masih terasa kepanasan dia..puas hati rasanye basuh kain ari tu..
 
2. Suka basuh baju sekolah anak last minit

Kekadang weken aku akan balik PD dan tido satu malam umah mak aku..so baju2 sekolah Umar tu aku rendam dulu hari Sabtu tu..Sabtu tu pulak baru nak gerak balik PD..abis tu bile masa plak nak menyentalnye semua baju2 sekolah tu kan?? terpaksa laa tunggu aku balik hari Ahad..tu pun dah petang baru sampai umah..bile dah siap basuh konfem dah malam kan, so terpaksa la sidai bawah kipas nk bagi kering..

3. Tak mampu nak beli mesin dryer yang regenya riban2

Rege mesin dryer ni memang takde yang mur2 okehh!!..konfem cecah riban2 punye..paling murah pun aku tengok dalam RM9rat ++ ..maka untuk mengamalkan konsep wasatiyah (gituhh..padahal tak mampu..huhuh), aku beli jelaa portable dryer nih in case klau terjadiknye kes2 seperti di atas tuh..bukannye nak pakai hari2 pun kan..bole rosak gak baju klau selalu keringkan pakai dryer nih..

4. Perlu pakai baju yang sama selang sehari dua especially baju sekolah/KAFA/sukan Umar

Klau ikut jadual Umar, Pendidikan Jasmani dia ade 2 kali dalam seminggu iaitu hari Rabu dan Jumaat..Tshirt sukan tu pulak ade laa selai je kat umah..so pempaham je laa kan, kekadang mak dia ni lupe nak basuh, takkan nak pkai balik kan?? Umar ni plak jenis kuat berpeluh..hurmm memang wajib basuh baju dia..if not, bau dia masyammm...same jugak la dengan baju KAFA dia..

So, pikir punye pikir, aku rembat la jugak sebijik..bile tengok dalam iklan mydeal tu, lambat nau nak dapat sebab dia tunggu deal tu tamat tempoh..pastu aku survey2 dalam lazada, ehh terjumpe plak..

Klau tengok rege antara mydeal dengan Lazada tu ade la beza skit rege dia..tapi tak kisah lah kan, janji bole dapat cepat..huhuh


pic dari Mydeal

Klau tengok pada gambar atas tu senang je nak handle dia kan..tapinya takleh masuk baju banyak2 laa..roboh pulak mendalah ni kang..kasut, topi, mafla, anak patung pun bole jugak ye keringkan dalam nih..dun wori..

Dah nama dia pun portable, so lepas guna bole la simpan balik dalam sarung dia..mudah gitu dan senang dibawa ke mana saje..

Anda berminat??

Gi cari kat Lazada yer..taip je perkataan Dryer kat ruangan search tu, nanti kuar la macam2 rupe dryer..so pilih je mane yang berkenan di hati..

Till then..daaa..

 
Jam dah nak ke pkul 10 malam..Mata plak makin ngantuk..

Tapi ade misi yang masih belum selesai..misi katanye..adoiyaii..

Esok ada Mesyuarat PIBG kat sekolah Umar..pihak sekolah buat sekali ngan Jamuan Raya..dalam surat siap note kata nak buat portluck..makanye kena la sediakan potluck untuk aktiviti esok..Ni yang den lomah nih..nak kene masak2 plak dahh..iskhh

Puas duk pikir2 nak masak ape untuk bawak esok..akhirnya, lepas dah cek2 ape bahan yang ade kat umah nih, aku pilih nak buat baked macaroni dengan agar2 bandung kot..baked macaroni tu aku bole tahan lagik sebab dah bese buat..tang agar2?? hurmm rasa nak gelak kat diri senirik je sebab tak reti buat..-___-

Yee aku memang spesies tak reti buat agar2..ape2 jenis pun..sebabnye aku jaranggggg sangat buat..sepanjang aku kawin ni ade laa sekali kot aku buat..tulahhh sekalik..tu pon zaman bile ntahh..

Disebabkan ari tu aku ade beli sepeket agar2 kering tuh, maka mohhh la kite buat agar2 ye..klau tak buat jugak, ntah zaman bile plak aku nak buat lagik kan..pehtu siap kol mak aku tanye acaner nak buat..hahah..nak tanye kat orang lain maluuu oiii..mujur laa ade mak yang membantu kann..aku gugel2 gak kat myresepi tuh tapi nan hado yang aku nak..tapi dah tanye kat mak aku tadik, kire ok la tuh..tengok la cemana rupenye nanti..rupe tak cantik takpe, janji rasa kena meletops..gituu!!

Mohon menjadik la nko agar2 yee..jangan nak buat malu kaum je oii!!


Rasanya tak terlambat lagik untuk aku ucapkan Salam Takziah buat keluarga, sanak saudara dan kawan2 kepada semua penumpang dan anak kapal MH17 yang telah terkorban. Moga roh2 mereka semua ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman hendaknye..

Sebak jugak tengok berita tadik bile dorang mainkan video pasal MH17 nih..kena plak dengan lagu iringan yang sedih2 tu, aduhaiii sayu hati dibuatnye..bile tengok orang menangis2 nih mula laa kita pun nak cembeng sama..sedih kot bile terkena kat femeli sendiri kan..

Duk pikir2 la jugak, cemana la klau terkena kat salah seorang ahli kuarga kita sendiri..Nauzubillah..tak mampu nak bayang rasanye..harap2 takde la berlaku yang macam tu lagik kan samada kat femeli aku atau orang2 lain sekalipun..

Tapi aku teringat lagik kata2 ustaz masa bagi ceramah dalam bulan Ramadhan sebelum nak raya aritu..

"Balik kampung tu jangan nak happy2 sangat yer..buat solat musafir klau bole sebelum mulakan perjalanan balik kampung tuh..doa banyak2 moga selamat sampai ke kampung halaman masing2..dalam tubuh badan kita nih, Tuhan dah masukkan sedikit tanah di mana tempat kita dimatikan.."

Aku macam..gulppp..sampai skang kot terngiang2 ape yang dia cakap tuh..aduhaii takut plak dengarnye kan..Mati ni pasti okeh..bukannye kita tau kan kat mana kita akan dimatikan..bile??..macam mana matinye..??

Allahu Akbar..takut la nak pikir..ntah bape banyak laa amalan yang dapat kita bawak ke 'sana' tu..ntah ckup ke tak kan..Allahu Robbi..

Kengkawan, sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah ye pada yang dah pergi mendahului kita..moga mereka tenang di sana..Insyallah

Aaminn..


Salam uols,

Aku nak tanye laa..berapa ramai dari kita (esp. yg kat Mesia ni laa..) yang memisahkan tempat tido anak2 daripada ibu bapa seawal dorang masih kecik lagik?? Ade ke?? ke takde??..klau ade pon mungkin skit je la kot..matsaleh2 je yang bese buat camtu kan..since baby lagik dorang dah ajar untuk asingkan tempat tido..

Kita ni orang Malaysia ramai jenis yang mudah kesian dengan anak2..mungkin ade la segelintir parents yang mengamalkan cara macam matsaleh buat tu..aku tak cakap semua laa..klau nak ikotkan aku pon tergolong gak dalam kategori parent yang kesiann kat anak  especially klau bab2 tido nih..

Iskh takkan nak biorkan dorang tido sendiri btol tak?? ntah ape2 laa yang jadik tetengah malam, mane la kita tau..ahh macam2 la alasannye kan..so jalan penyelesaiannye adalah dengan bawak anak2 tido sekali dalam satu bilik..ade yang tido celah keti lagik..klau kat bawah ke, kiri kanan katil ke bole tahan lagik kan..yang kecik ok laa atas katil..klau dah beso2 baya Umar ngan Dhia??..tak ke penuh atas katil tu?? silap2 haribulan, makpaknye yang jatuh ke bawah..huhuh

Ekcelli, aku pun baru2 gak ajar budak2 ni tido asing..dah beso2 camni memang elok sangat laa ajarkann..dah 3 malam dorang tido dalam bilik sendiri..aku macam kelegaan sangat..risau la kan takmo berpisah bilik plak..payah nanti nak ehem2..hahah

So, puas gak pujuk supaya tido dalam bilik sendiri..tapi banyak nauuu request nyee..nak tu la nak ni laa..nak katil yang ade katun2 laa, nak ade aircond dalam bilik, pastu request nak soh letak tv plak..adoiyaii..hangpa ingat ni bilik hotel nak letak segala?? huhhh!!

Kemain kan demand macam2 dorang nih..mak ngko ni kecik2 tak merasa nak ekon2 nih..nak letak tv pun jauhhhh sekalikk..mujur laa makpak hang ni reja, bole laa letak ekon..ekon tu pon bole consider lagik laa, sebab cuaca skang ni kan tak menentu..ade taim panas tu, memang panas sangat..susah nak tido lena..so untuk keselesaan dan sayang anak punye pasal, ayahnye pasangggg la jugak..dari kecik kot tido dalam bilik ade ekon kan..jadik menda tu jadik macam menda wajib la..

Pastu request nak soh letak TV dalam bilik..humang aii..mintak mahappp bebanyak yeee!!..bilik makpak pun takde tv, lagik mau letak bilik anak!! nehiii kabi nehiii!! aku takut kang dorang banyak melayan tv dari nak tido..tengok tv kat bawah pun bole tengok berejam2, inikan plak dalam bilik..silap hari bulan, ade yang tak tido nanti..

Tang katil yang katun2 pun same la jugak..memang takmo ikot pun request tu sebabnye nanti dah beso2 takkan nk tido atas katil tu lagik kan..konfem dorang taknak dah..lagik pun dorang ni cepat membesar..citarasa konfem tak same dah..kaki pun makin menjulur, takut2 kang tak muat katil tu plak..so apaknye belikan katil single untuk anak2 beliau..saje letak sebelah menyebelah..sebab dua beradik ni bole tahan agk penakutnye..biarkan dulu dorang tido sama2 satu bilik..ckup taim dia nanti, akan aku pisahkan gak dua beradik ni dalam bilik masing2..

Owh korang sure nak tau kan ape reaksi dua beradik ni  bile dapat tido bilik sendiri?? Alhamdulillah, dorang suke sangat2..esoknye tu macam dah tak sabo nak tido lagik kat bilik tuh..punye la happy..Mek Dhia siap cakap.."adik suuuke sangat tido dalam bilik nih..esok nak tido lagik dalam bilik ni laa.."..aku jawap.."bukan esok je dik, tiap2 hari sampai bile2 laa adik kene tido dalam bilik ni yee."  huhuh


Malam pertamanye tu aku cam cuak gak laa kan..ok ke tak dorang dua beradik tuh..sebelum tido, aku tutup lampu bilik then bukak lampu bilik air supaya masuk cahaya dari bilik air tu..kot2 la tetengah malam tu dia sedar nak gi toilet ke kan..so takde la gelap sangat..

Dalam pukul 2 pagi camtu aku terjaga, cecepat gi tengok dorang..hurmm kemain lena masing2..tak sedar dunia dah..elok je tido..

So, setel sudah masalah yang satu nih..mak pak dah bole tido dengan amannye..heheh

Owh aku nak syer skit tips2 nak asingkan tempat tido anak dengan ibu bapa yang aku copy dari Mom's Fav Shop di fb..

1. Babitkan anak dalam memilih langsir dan cadar kesukaannya.
2. Sama-sama menghias bilik. i.e : mengecat, menampal, melukis.
3. Memberi kata-kata perangasang - i.e : Adik budak baik, budak baik kena tidur sendiri.
4. Menemani dan berbual-bual sebelum anak tidur.
5. Menyanyi atau membacakan buku cerita untuk anak sehingga mereka merasa tenang  dan selesa.
6. Ambil masa lebih (+/- 15 minit) untuk menemani anak di biliknya.
7. Menyediakan permainan dan kelengkapan kesukaannya, supaya dia lebih suka berada di dalam biliknya.
8. Bayi mesti mempunyai katil atau tempat tidur sendiri walaupun berada di bilik yang sama dengan ibu bapa.
9. Berikan pelukan dan ciuman sambil mengucapkan kasih sayang dan selamat malam
10. Ajarkan anak doa tidur.i.e : doa tidur dan ayat kursi.
11. Jangan memaksa secara berlebih-lebihan atau menakut-nakutkan mereka, cuma berikan lebih galakan secara positif.

Harap2nye, anak2 korang jugak takde bermasalah nak asingkan tempat tido macam dua beradik ni ye..ikot je tips2 kat atas tu, Insyallahh berjaya..
Astagfirullahal'azimm..

Cemana laa bole lupe nak hapdet cite pasal entry besday untuk si Mek Dhia ni..duk cek2 kat senarai post, lorrrr baru perasan yang crite ni duk memerap lagik tak di post2..adoiyaii sabor jelah..matik2 la ingat dah up entry..rupenye harooommmm!!

So kita kembali ke pangkal jalan la ye..

Kejadian ni berlaku seminggu lepas besday si Dhia on 28 Mei ritu..yerr bulan 5 yang lepas yer..hahah..ni dah bulan 8..hahah lagik..weken tu pulak adalah permulaan cuti sekolah..so ramai laa yang pakat2 takleh datang..so, aku redho jelaa kan..nak buat cemana taim tu laa orang lain pun pulun nak balik kampung..jemputan pon aku takde laa ajak ramai2 sebabnye bajet pun ciput2 jek..

Ekceli besday party ni aku buat ala2 kadar jek, sederhana kekdahnye kan..so jemputan pun memang rakan2 terdekat je la..lagipun besday party untuk Dhia memang kitorang tak penah2 buat lagik untuk dia since dari kecik..so layankan aje laa permintaan anak dara aku tuh..takut kang sentap plak klau tak buat untuk dia kann..dah laa beberapa minggu sebelum majlis tu asik duk tanye bile nak buat majlis untuk adik, bile nak buat, bila nak buat?? aduhh..lagik makin dekat besday dia, lagik banyakkkkk dia tanye..penat oii nak jawap..

Tahun 2010 tu penah gak buat besday party untuk Umar masa Umar umur 3 tahun..kira merangkap sekali house warming laa..so kali nih buat jugaklah untuk Dhia..kire fair la gitu kann..umah ni pun dah lama tak terima kunjungan orang kan..so kasi la meriah2 skit..tanda sebenornye umah aku ni ade orang..kahkahkah
 
Tapi dalam pada tak ramai yang datang sempena cuti skolah tu, Alhamdulillah penuh gak umah aku..sampai tak muat2 nak duduk, penuh satu umah sebab dorang datang sekali pada masa yang sama kan..aku memang takde pon nak sewa2 khemah pon masa tu..bajet sangat kannn?? gasak laa kome..huhuh

Nasib baik laa hall depan umah aku ni beso, klau tidakkkk mau berlaga2 montot laa nak amik makanan..dapo jangan cakap laa..sekangkang kera je pon..masuk 3 orang dah penuh..terpakse la aku amik catering ;p

 
 Tuhh Si Mek Dhia dah tak sabo nak potong kek..ekcelli ade je gambo yang senonoh skit masa dia potong kek tu, masakelahnye pic tu plak dalam kamera Dslr..malas aihh aku nak transfer2 masuk lam pc..so korang layankan aje lah ye..
  

 
Kek atas ni aku tempah kat kawan kepada adik aku..saje request letak gambo Frozen..sekali dia letak sticker besar setepek atas kek..bile nak potong macam alahaii susahnye nak kasik putus kan..pempaham je la pisau kek tu cemana..sampai ke sudah gambo tu hancur la jadiknye..tak nampak gambo Frozen dah..

Kemudian aku tempah skali kek Anniversary aku yang ke 9 tahun..kengkonon nak buat la acara potong memotong dan suap menyuap dengan Mr. Bie, tapi tuan umahnye bz plak menyambut tetamu..so, kek adalah bersih disapu oleh orang2 yang datang..tapi sempat gak la aku simpan sepotong buat rasa2..

Untung jugak laa besday Dhia ngan anniversary jatuh pada hari yang sama..senang je buat sekali harung..
Menu pada hari kejadian adalah Nasik dagang ye..kasik tempah jugak..iol tak larat aih nak masak banyak2 cenggini..tak pandai pun ye jugak..ahaks..Menu yang aku buat hanyalah bubur pulut itam jekk..jadiklahhhh, ade gak merasa air tangan tuan umah kan??..agegege..

 
 Ni antara kawan2 masa aku kat poly dan 2 kerat ni je laa yang bole datang..terima kasih banyak2 naa sebab sudi hadir..

Tapi mostly kawan2 Mr.Bie yang je yang hadir..tengkiu so much too naa..gile lama baru nak cakap tengkiu kan..bhahah

Disebabkan makanan tak terabih2 membawak ke malam, aku main jemput je sesapa yang bole datang..sib baek laa 2, 3 orang geng koir bole datang and sorang geng masa sekolah dulu pon bole datang skali..dia hangkut semua anak beranak ngan MIL dia datang skali..lagik bagus cepat skit makanan tu boleh abis..pastu banyak gile aku tapaukan untuk dorang bawak balik..bole la dorang buat brekfes untuk esok harinya..

Tulaa, kekonon jemput skit takut tak ckup makan, sekali tu diaa kemain banyak yang lebih..takpela kan, orang kata biar terlebih jangan tak ckup..klau tak ckup mane plak nak cekau btol tak??

Next time klau buat lagik makan2, tau dah cemana nak bajet2..tu pun klau rajin nak buat laa..huhuh

 

"Nape pakai baju kaler ni..nampak dull la.."

"Takpe laa..ni kat tangan dah merelit2, cukup laa.."

Uolsss,

Klau kena macam situasi di atas tu agak2 sentap tak?

Haruss laa sentap kan klau dengar..ehhh suka hati orang la kan baju warna ape nak pakai pon kan..taste lain2 kot?

Klau nak citer pasal taste kan..lain orang lain taste dia..btolkan?? ade yang suke earth kaler..kaler yang lite2 and natural2 je..ade plak yang suka kaler terang2 nunnn dari jauh dah bole nampak..cam kaler trafic lite kekdahnye..

So, if org yg suke kaler ala2 trafic lite ni nak menegor orang lain yang berlainan citarasa, bole jee takde masalah..tapi biarlah kene caranya btol tak??

Ini cakap plak depan kawan2 yang lain..macamkan orang yang kene tego ni tak reti nak pilih warna untuk diri senirik..malu kot klau2 ade orang lain yang dengar..especially kawan2 baik dia..

Cube la tego camni.."u kan, klau pakai warna2 ceria skit misti lawo sebab kulit u dah cerah..bla bla blaa.."

Haaa kan ke sedap dengornye..sambil2 puji skit kan..takde laa rasa nak kecik hati..ni stret to the point sangat..agak2 la kan walopon ko berkawan baik tapi tak semua orang bole terima tegoran sinis camtu..

So moral of the story,

tegoran tu biarlah berpada2
kelak ade yang bermasam muka..

Ehh terpantun plak..huhuh

Yeayy!!

Misi membuat baju blouse berjaya akhirnya..

Sungguh tak ku sangka!! Muahaha..

Amik masa jugak laa nak buat sehelai blouse nih..tapi klau duk hadap btol2 memang tak sampai sehari pon..aku ikot cara mudah je..main tekap je baju contoh..takde pon nk ukur2 bagai cuma lebihkan je basi baju untuk jahitan..pastu tang leher aku belajar gak la cemana nak buat..alahhh buat macam leher baju kurung je..janji berleher ye dokk??

Tang tangan tu aku bubuh getah..senang je nak buat..sambil tutup mata pon bole..hahah okeh tang tu aku tipu! kene ar bukak mate kan..kang klau dah terpotong jari haa sape nak jawap??? gunting tajam plak tuh!!

So misi buat blouse dah berjaya..korang tunggu aku siapkan jubah plak yer..still dalam proses lagik..kira final touch up lahh..nak jahit tang ujung kaki baju je..yg lain setel dah..

Nantikan kemunculannye yer..ahaks

Daa..
Salam uols,

Hari tu kan, balik dari keje, boring kot takde buat ape..sekalik datang idea nak piknik sambil2 minum petang depan umah..syok jugak rupenye ehh..sambil2 layan Mr Bie yang  berbuka pose pada hari tu..

Fefeeling tepi sawah boleh, tepi air terjun pon bole walopon takde sawah air terjun segala kann..cuaca pon sangat la redup..jadiknye kita bentang tikar lepak depan umah pon dah heaven sangat rasanye..

Owh sebelum tu aku goreng buat cempedak goreng untuk si Mek Dhia..cempedak yang dibawa khas dari Kelantan okeh masa balik raya aritu.. dia nih klau cempedak goreng bole tahan gak antunye..pehtu buat neskefe plak..perghh memang layan!!

 

Cer korang tengok la perangai Mek Dhia nih..kemain kan dah bentang tikar siap baring2 lagik..sampaikan nak makan pun takmo duduk..tangan siap atas pale lagik..duk memikirkan masalah negaranye kot..macam2 lah ko ni dik..

Abang dia nih plak klau dapat ngadap roti bakar, orang snap pic pun dia buat tak heran jek..roti bakar memang feberet dia la..klau nko bagi dia roti sebantal, Insyallahh dalam 2 ke 3 hari bole dia abiskan semuanya..punye la dia suke ngan roti..kekadang lepas makan nasik pun dia bole mintak roti lagik..dia punye selera memang lain macam skit..tapi badan dia cenggitu la jugak..heran btol!!  

Ekcelli semangat nak berpiknik ni kan datang pas kitorang tuka rumput kat depan umah nih..sebelum ni memang tanam rumput kapet tapi tak berapa nk menjadik..banyak plak tumbuhan2 lain yang tumbuh sama kat atas tanah tu..so nampak tak cantik la kan..

At last, Mr.Bie cari idea lain yang memang agak bernas adanya..kali ni tak perlu dah nak di trim2 bagai dan tak perlu gak nak panggil bangla potong rumput..bangla tu pun takyah dah nak hon2 moto dia depan umah aku..malas nak layan..so jalan yang terbaik adalah dengan menggunakan rumput karpet tiruan..

Walopon kos nak buat dia agak mahal skit, tapi rasanye berbaloi2 la jugak bile semua keje2 yang aku cakap tadik tu takperlu dah nak dibuat..kecuali siram je pokok2 yang kat sudut tepi tu..mudahkan?? pastu dorang siap deco lagik letak batu sungai tepi2 simen tu and bagi free je pokok yang dorang tanamkan tepi sudut umah aku tuh..tak sampai 1 hari pun dorang dah bole siapkan..

Dapat tengok hijaunye rumput tepi umah pon rasa dah seronok sangat..siap jalan tak pakai kasut lagik atas tu tau..no worries kaki kotor ke hape..

So, pada yang rasa nak buat jugak camni, bole je gugel2 cari kat mana yang ade buat servis buat rumput camni..if not bole je korang pm aku..aku sedia membantu..chewaaahhh!!


 
Ni last week punye citer..ater dapat undangan dari ex-classmate mase poly dulu..kak yusliza namanye..dan dia jugak satu2nya yang paling tua dalam kelas mase kat poly dulu..lama kot tak jumpe dorang ni..

Nak buat cemana kan, masing2 keje jauh2..nunn kat kl..jauh la sangat kan..huhuh..so, tunggu raya baru laa dapat jumpe..reunion pon ntah bila2 la nak buat..last tahun bile ntah..la ni sume cam malas kot nak set reunion..masing2 ade hal masing2 kan..klau nak buat memang nak kena la set btol2 masa and date ape sume tu..takot kang dua tiga kerat je yang datang kang..

Ok back to citer openhouse lah ye..aku sampai dalam tengahari camtu laa..pakat bagi perut lapor2 dulu..skalik bile sampai tengok menu dia perghhh meleleh ayaq lioq wa cakap lu..rase macam semua benda ko nak makan..penuh pinggan dengan lauk..owhh gambo makanan takde la yer..ater umah orang kan..takkan nak snap sana sini plak..malu kot..

Tapi nak bagitau jugak la menunye eh..saje buat korang terliur2 gitu..ahaks..menu pada hari kejadian tu  disediakan oleh catering yang dah biase guna sebelum2 nih..since dia kawin sampai laa skang guna catering yang sama..tapi seyesli memang sedap la..patut la turun temurun  dia still guna khidmat catering tu kan..berbaloi2 gitu..

Pakkal la jauh kat cheras nun..ehh jauh ker
? if not bole aku guna khidmat catering yang sama klau nak buat apa2 majlis..eh ehh tak citer2 lagik pasal menu dia kan..hahah..ok2 menu dia adalah kari daging, paru sambal, sayur campur, terung sambal, ikan masin, sambal belacan, eh macam2 lagik lah..memang lauk kampung sume..feberet oii!

Sonok btul dapat jumpe..potpet2 macam seploh tahun tak jumpe..ehh lupe plak nk cakap, pic atas tu yang belah kiri Aida, yang tengah tu adalah 
Kak Yus dan jelita skit tu aku lah..kahkahkah..nak muntah
?? silakan ye..

Tak dapat nak borak lama2, ckup taim terpakse la balik sebab ade sebuah rumah lagik yang perlu diterjah..weken biase la kan..taim tu la dorang pulun buat openhouse..umah aku hari2 je open takyah tunggu weken pon..tapi nan hado orang datang..klau korang nak datang, kena la maklom awal2 ye..if not nnnti korang makan kuih raye aje..klau korang tak kisah takpe la kan..

Insyallah ade mase yang sesuai nanti kita akan gather2 lagik..tapi tanpa enchek suami disisi..hahah..konfem gamat nanti..percayalahh!

Alhamdulillahh berjaya jugak haplod pic raya nih..pas meroyan pasal nk haplod, baru ni berjaya haplod thru henpon nih..aku agak mayb pasal line fon kot..haplod kat umah ni baru laju sebab guna wifi..

So ape lagik?? Moh laa kite cerita..

Tahun ni adalah turn raya kat PD..jadik aku tak heran sangat la klau balik last minit pon sebab dokek yo kann Sepang dengan PD..tak sompek nak poloh kotiak ni haa..memang takde laa tempuh2 jem ni..aman sepanjang jalan..

Setel kemas2 pon hari Sabtu pagi tu..rileks je kann..orang lain dah berebut2 balik kampung, yang aku baru nk ngemas rumah..heaven sangat rasanya..kemudian setel kemas2 sume baru laa start enjin kete terus balik kampung..tahun ni adik aku yg pompuan pon raya kat PD so rasa meriah skit laa..femeli pon tak besar mana kan, jadik klau satu femeli tak balik memang sunyi je laa..abang aku plak keje taim raya..so tinggal adik bongsu aku yang belum kawin jela kat umah..tu pon selalu tak lekat kat umah..jadik yang memeriahkan umah tu cuma cucu2 yang tiga kerat tu jelaa..

Asalnye tema tahun ni kan nak buat kaler royal blue..alih2 tukar tema plak sebab tak jumpe kain yang sesuai nak buat jubah Mr.Bie..padahal awal2 lagik baju biru aku tu dah siap..tapi takde hal la kan..banyak skit baju raya aku tahun nih..heheh..last2 kaler pepel jadik pilihan..bile dah bergambo ramai2 tu takde la nampak beza sangat pon kan..nak dekat2 je kalernye pon..

Owh lupe dowh nak snap gambo makanan masa raya ritu..takde yang spesel mana sangat pon mak aku sediakan..juadah wajib ofkos la rendang, nasik impit ngan lemang..makanan sampingan mak aku buat meehoon sup jee..jadiklahh..licin jugak sampai ke petang..

Raya pertama kat PD satu hari je dah boleh cover semua umah makcik2 sedara belah2 ayah aku..klau belah mak aku belah Johor sana..memang tak dan laa klau nak gi pon..sebabnye raya kedua je kitorang dah balik Kelantan..camtu je laa selalunye pon..so belen 5 hari cuti tu abiskan kat Kelantan jek..

Korang layan je lah pic2 raya aku ni ehh..taktau nak citer ape dah..

Keluarga kecik saya ;)
 
Ngan ayah n mak aku..
 
Wif their atuk n nenek..
 
Femeli adik aku yang no 3..anak dia dah guling2 takmoh amik gambo..
 
 Ni la anak beliau yang berguling itu..aptb! ;p
 
Dia mau selfie jek..amik gambo ramai2 dia takmoh..iskh2 kecik2 dah pandai kan..
 
Yang belakang tu adalah adik laki aku yang bongsu..
 
acara salam kaup..ehh acara bermaaf-maafan di hari raya ;p


Setel je salam2 bermaaf-maafan semua, terus kitorang berjalan sebelum orang lain datang serbu ke rumah..

Anyway, Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua..sebulan kan raya ;)
 
Related Posts with Thumbnails