My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

 Salam uols,

Lama kot aku tak cite pasal koir moir aku nih kan..aku masih lagik dan akan tetap aktif join koir nih sehingga sampai masa nanti aku benti jugak koir ni atas sebab2 yang tak dapat dielakkan..gituh! sayang tauu nak tinggal bidang carik makan nih..carik makan katanyee..kihkihkih

Nak2 lagik penghujung bulan November nih..ade 2 event penting yang harus dilaksanakan..sibuk betul hidup jadik penyanyi nih..*matik laa ayat poyo sangat..ahaks!!

Pastu ada lagik yang maha penting..Majlis ASOSAI untuk awal tahun depan..bila pikir pasal ASOSAI yang bakal menjelang tu, mula laa rasa gigil isi perut nih..nak nyanyi depan pendatang2 asing ni ehh?? silap2..depan delegasi2 dari segenap negara nih..tahap2 world okehh..giler tak gigil??..biase yang perform depan diplomat2 asing ni kan tahap2 JKKN (Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negara) je yang mampu..tapi kitorang la yg terpaksa perform depan dorang2 tu..agak berat jugak la tanggungjawap tu kan..tapi ku gagahkan jugak laa..moga masing2 beri 200% komitmen dalam nak menjayakan event besor ni nanti..Insyaallah..

Owh btw, pic2 yang aku tepek dalam nih adalah event pertama yang kitorang dapat perform depan delegasi asing..sebelum2 ni juz event2 biasa jek..audience cuma di kalangan orang jabatan je..kire syok jugak laa sebab dorang sangat supportive..abis satu lagik ke satu lagik, misti tepuk tangan..cam kagum2 gitu..yang pandang tak berkelip pon ade..aduhaii

Okeh2 meh layan pic ehh..dah memalam ni idea tarak mari sangat..so korang tengok je laa pic orang2 yang menang bergambo nih..menyanyinye suam2 jek..huhuh..bab bergambo memang win lahh!!

Ikot korang lah ye nk muntah belahak ke muntah ijau ke bila tengok gambo2 nih..saje aku tepek sini buat2 kenangan masa tua2 nanti..lgpon pic dalam fon banyak sangat dah..so aku bole la delete skit2 sebab dah tepek separuh dalam nih..
 
Hat pakai baju ceklet tu la cikgu yang mengajor kitorang ni koir..mayb ada yang kenal kot sebabnye banyak gak grup koir dari pelbagai jabatan dan kementerian yang dia ajar..
  
The divas..*pengsan laa ngaku diri senirik diva..huhuh
 
wefie together2..kan dah cakap kitorang menang bergambo..pantang nampak orang pegang monopod, zassss menepek sama..ibaratnye di mana ade monopod, di situ adanya kami..kahkahkah
 
opsss..tetiba plak menegak nih..ape hal??
kite eksesais tengkok skit..mohon toleh ke kiri yee..

Misti korang perasan kaum laki skit je dalam grup koir aku ni kan..tu laa semakin kepupusan pulak kaum laki yang nak join koir nih..tapi ekcelli tu gambo beberapa bulan lepas laa..la nih Alhamdulillah setelah dipaksarela, akhirnya dapat gak laa meramaikan kaum lelaki nih..ckup2 seploh orang..legaaa..pas dah kene sound dengan Tan Sri.."apsal laki dah pupus dalam grup koir nih..nak macam2 tapi yang nyanyi bape kerat je??" sentap tak dengo?? sentap kan..orang lain yang tak bagi komitmen, orang lain yang kene sound..adoii laa..

Susah kot nak cari orang yang berminat nak join koir nih especially kaum adam laa..kaum wanita takde masalah..ramai je yang sudi join koir nih..yang laki nih laa..aduhaii..macam2 ragam..payah tau nak commit dgn grup koir..ade je alasan2 dorang nih takmo turun latihan..yess dorang bagi alasan kene selesaikan tugas hakiki tapi takkan la tiap rabu petang bizi manjang kan?? agak2 laa..orang klau dah minat, dia sanggup buat apa saje asalkan dapat join latihan tiap petang rabu tuh..keje hakiki bole je selesai sebelum2 tu lagik kan..aku tak kisah asalkan dapat turun sekejap pon jadik laa supaya kita tak ketinggalan dalam latihan yang seminggu sekali tuh..

Tapi skang ni so far dah bole tau sape yang betul2 berminat..latihan memang tak penah miss..harap2nye sampai ke event berlangsung dorang tetap bagi komitmen yang tak berbelah bagi..

Ehh tadik kata takde idea kan..tetiba panjang pulak cite kat bawah ni eh..sabor jelah..

Oklah, gud nite korang..mimpi yang indah2 ye..
 
Salam uols,

Aku baru nk wish selamat pagi, tengok jam ehh dah pukul 11 rupenye..kejap nau nak masuk tengahari dah..nak2 lagik hari ni hari Jumaat, lagik la terasa cepatnye masa berlalu..

So, hari ni aku nak sambung balik entry pasal DIY jahit palazo ni yee..sebelum datang mood malas aku nak hapdet kang, baik aku hapdet laju2..kang tergantung plak palazo yang korang buat tuh..elok2 pakai getah, kang tak memasal suar korang jadik suar cerut..kihkihkih

"Ehh ritu suar kaler lain?? ni apsal kaler lain??"

Owhh fyi sluar yang dalam pic sebelum2 nih mohon abaikan ye *cara nk jahit tu jangan korang abaikan plak..sama je cuma maksud aku pic seluar tu laa..material lain2..sebab rupenye nak jahit kain yang material nya lycra tu memerlukan jarum yang berlainan..jarum sedia ada pada mesin tu tak sesuai utk jahit lycra..suar lycra tu pon aku dah stop bikin sebab masih lagik mencari2 jarum yang sesuai untuk jahit kain lycra nih..gugel punye gugel, kene pakai jarum emas plak nak jahit kain lycra nih..ntah bape karat la plak aku kene beli tuh..ahaks!

So, aku beli kain lain je untuk jahit palazo nih..gigih tu cari kain lain semata2 nak apply ape yang aku dah belaja rituh..

okeh, jangan buang masa..let's start bebeh!!
 

First skali kita kluarkan balik suar yang dah nak siap jahit arituh..masa last penutup entry ritu kan aku ada suruh korang sarungkan sluar tu kan?? so, acaner? bole pakai tak?? ada ketat ke longgar ke?? klau ketat tu hurrmm kot salah ukur ke atau punggung korang dah mengembang?? wakaka..okeh saya gurau je ye..jangan marahhh yee!!

Tujuan soh korang sarung seluar tu sebab dari situ kita dah bole agak bape banyak basi yang tinggal untuk kita jahitkan getah kat pinggang seluar palazo tu..

Kemudian terbalikkan seluar yang belah dalam tu, then lipatkan berapa banyak basi yang tinggal mengikut saiz getah yang korang ada..klau kecik then kecik la lipatan dia..dan begitulah sebaliknya..



Pastu pinkan keliling lipatan tu untuk memudahkan korang jahit guna mesin nanti..sebelum tu ukur siap2 lilitan pinggang korang dan tandakan pada getah tersebut supaya tak ketat sangat dan tak longgar sangat..juz naiss gitu ;)


Cara nak masukkan getah kat pinggang tu pulak, kena ada pin napkin tu la ye..senang skit nak masukkan getah tu dalam lubang pinggang..make sure masa jahit keliling tadik, tinggalkan sedikit lubang kecik untuk kita nak masukkan getah..pastu pinkan pin tersebut pada permulaan getah, dan bolehlah start masukkan getah tersebut ke dalam lubang getah tu tadik..*owh skemanye ayat aku -____-

 

Pastu bole la ejas2kan kedutan tu sampai cukup bape panjang getah yang kita ukur pada pinggang tadik..pastu bila dah siap masukkan getah hingga ke hujungnya, potong dan cantumkan getah dan jahit atas getah tersebut..*maaf banyak2 lupe plak nak snap pic tuh..orang tak pernah buat tutorial memang camni..adohaii

Kemudian, bila dah siap cantumkan getah tu, bolehlah sorokkan ke dalam lipatan dan lubang getah tadik, korang bole la nak jahit tangan skit untuk tutupkan lubang tersebut ataupon mesinkan aje pon boleeee.. 


 So, i'm done!!


Next entry, Insha Allah aku up DIY buat blouse plak ye..DIY blouse bodo2 je laa tapi..ahaks..

Tungguuuu!!!

Selamat mencuba!!!

Hai korang,

Aku nak tanya skit..anak korang rajin main ipad tak?? game?? tengok tv dekat2 tak??

Ada nampak tanda2 pelik masa dia tengok tivi?? atau tetiba mata dia silau dan nampak bebayang masa duk tengah panas??

Haaa pertanyaan pon dah macam dokte plak aku kan..?? klau korang rasa pelik ngan tindak tanduk anak korang especially taim dia tengok sumting atau tengok tv la senang..there's something wrong la tuhh..

Si Umar pon camtu la tuh..gegara banyak main game kat ipad/henpon, tengok youtube lah, pastu tengok tivi pon klau tak dekat memang tak sah..sekarang ape sudah jadik..mata pon dah efek skit..

Kisahnye, balik dari sekolah hari tu laa..ehh bukan hari tu..ni kisah beberapa bulan lepas laa..dapat surat dari klinik yg buat check up mata budak2 kat skolah Umar dulu..balik2 Umar tunjuk surat soh buat appointment kat Klinik Pakar Mata, Hosp. Putrajaya..aku macam terkujat la jugak kan..ape keheynya tetiba soh buat appointment..rupenyee anak teruna aku ni dah kerabunan..plus rabun silau yang tinggi jugak..aduhaii..

Aku agak klau nurse tu tak datang kat sekolah buat check up untuk budak2 kat skolah tu, memang sampai sudah la aku tatau yang si Umar ni rabun silau..iskh2..

So, bila hari appointment tu, si ayah la yang bawak si Umar gi appointmen..aku kebetulan ritu ade kursus kat Perak..tak dapat la nak follow sama..so dokte pon suggest soh buat spek mata untuk Umar..

Selang beberapa hari pastu, kitorang bawak dia ke kedai cermin mata kat Warta, Bangi..member Mr.Bie suggest gi kedai tu sebab kedai tu bole dapat spek mata yang kita tempah tu dgn cepat..so, ok laa not bad jugak kedai tu..tokey kedai tu pon banyak bagi advice cemana nak jaga mata Umar..katanya kene bagi makan sayur2an yang banyak mengandungi Luthin (vitamin yg bagus utk mata) contohnye macam karot, brokolli dan beberapa jenis sayur lain lah..tu 2 je yang aku ingat..huhuh..pastu buah2an pon kene amik contohnye macam buah pisang, anggur, rasberi dan beberapa jenis beri2 yg lain..
 
 
 Motip letak gambo laki bini..muahaha..nak menunjukkan kitorang 2 orang ni tak pkai spek..kekeke

Tokey kedai tu pon pelik gak bila tengok aku ngan Mr.Bie kan tak pakai spek..katanya ade 2 sebab kenapa terjadinya rabun ni..samada keturunan (internal) atau pon sebab2 lain (external) mcm main game ape sume tu laa..so Umar ni sah2 la dari sebab external..tu yang panjang lebar la kitorang tanye sebab mane la ade experience pakai2 spek kejadah ni kan..spek itam tu bese laa..

Pehtu knowing Umar nih, dia jenis yang payah nak makan sayur sejak kecik..sayur yg aku potong kecik2 pon dia bole rasa..cemana la nak elok mata tuh?? so skang paksa rela la dia makan sayur..bagi jugak kata2 semangat kat dia soh makan sayur tu sebab nak mata dia cepat elok..rabun silau ni dia boleh baik, tapi klau rabun jauh dan rabun dekat tu payah la nak baik, cuma dia akan berkurangan sajek..cara lain klau dia takmo makan sayur, kene cari supplemen yg ada unsur2 vitamin utk mata..

Aku cari2 gak kat Watson dan Guardian, bole tahan jugak regenya..tapi anak punye pasal, omak kau carikan jugak lah..
 

Owh satu lagik, dokte detect yang Umar ni ade lazy eye sebelah kiri..tu pasal la korang tengok mata dia kene tampal sebelah mata kanan tuh..korang bese dengar pasal lazy eye tak?? lazy eyes ni kire macam dia kurang menggunakan mata tu disebabkan mata tu tak berapa clear vision dia..so dia akan guna mata kanan tu lebih banyak sebab mata tu je yang terang..korang bole gugel kat internet pasal lazy eyes ni klau tak paham yer..

Keadaan ni tak elok ye kawan2..sepatutnya dua2 mata kena balance..memang la korang nampak dua2 mata dia ok je kann..tp ekcelli budak2 camni dia banyak guna mata yg terang tu jek..

Then dokte suggest buat eye patching tuk Umar..supaya mata malas tu bekerja keras skit..eye patching tu kena buat sekurang2nya 2 jam setiap hari..pas dia balik dari sekolah, sambil2 dia buat keje sekolah pun takpe, tampalkan aje..tujuannye adalah utk eksesais pada mata yang malas tuh..jadik la pirate sekejap..huhuh 
 
Now, duduk pun sebatu dari tivi..klau tak dulu, btul2 rapat ngn kabinet tv tuh..siap mendongak tengok tv..aku rasa tv tu dah ckup beso dah..tapi still nak tengok dekat2..heran btol!

Banyak la ekcelli tip2 dari tokey kedai cermin mata tu..salah satu darinya tak bole tengok tv sambil berbaring..aku pon macam..ohhhhhh tak bole ehhh?? iskh2..si Dhia rajin btul klau tengok tv sambil baring2..rileks je minah tu..aku pon kekadang layan jugak la baring tepi dia..ujung2 tv yang tengok aku..minah tu klau dapat tengok kartun, sampai ke pagi pun dia takde hal..

Banyak betul menda yang kita tak tau pasal nak jaga mata ni..bile dah kerabunan, baru la menggagau nak jaga tu ini..

So pada yang ada anak2 tu, tengok2 la dorang..cek2 mana patut..gi je kat kedai cermin mata tu kan..free je kot wat cek up..klau ada yang tak kene, atleast kita sedar dari awal..kann..


Salam semua..

Hari tu aku ade janji nak up entry pasal jahit palazo kan?? so aku tunaikan hari ni la ye..

Ape pun sebelum aku mulakan entry ni aku mintak maaf awal2 la ye sekiranya entry ni tak ckup padat lagik sendat pasal seni jahitan nih..kot2 ade yang tak paham, mintak maaf banyak2..dan klau korang tak paham, bole la pm aku kat fb atau di ruang komen bawah tuh..Insha Allah aku bantu mana yang patut..

Perghh cam dah ekspert sangat plak kan..padahal baru2 je pandai menjahit..aku ni takde la hebat mana pun..baru tahap2 beginner je pun..kot laa ade otai2 yang singgah bace entry ni, aduhaii bikin malu saje..

So, ape yang aku nak terangkan ni adalah mengikut pemahaman aku la ye..sebab aku pon belaja sendiri2 thru youtube jek..klau korang paham ape yang aku sampaikan nih, Alhamdulillahhh...klau tak paham, buat2 la paham..kekeke..setengah orang payah nak paham bila bace2 camni kan..so aku suggest korang pi bukak youtube dan search nama video tutorial yang NIH..

Baiklah, mari kita mulakan sesi jahit menjahit kita ye anak2..

Sebelum tu baca Bismillah dulu yee ;)


First skali, kene cari kain untuk buat palazo la kan..takde kain acaner nak jahit?? huhuh..material terpulang pada korang yer..sebaiknya guna kain cotton utk beginner2 cam kita nih..kain yang dalam gambar ni adalah kain jersey je..abaikan je kain jersey itu sebab rupanya utk jahit kain jersey ni memerlukan jarum yg berlainan plak..klau nak guna viscose cotton lagik bagus..cantik je kainnye jatuh terletak..kita hanya gunakan 2meter kain sahaja..bergantung kepada berapa beso badan korang..klau nak palazo yang beso, maka lebihkan la kainnye..

Kemudian korang potong kain tu kepada 2 kepingan..dah setiap satunya korang lipat untuk jadik 2 keping seluar lah..kiri dan kanan..

Ok dah siap lipat, amik contoh palazo yang korang ada kat umah..DIY yang aku ajar ni tak perlu guna pola ye..so takperlu la nak lukis2 bagai untuk buat pola tuh..kira macam main tekap2 je laa..cumanya korang kene lebihkan basi di sekeliling seluar tuh..tapi klau korang nak buat jugak pola, takde masalah..pola tu cuma nk memudahkan korang agar takperlu lagik nak ukur2 atau tekap banyak2 kali..ade paham??

 Ok, kemudian kita gunting ikot contoh seluar tu..potong sebijik mcm dalam gambo yer..

Dah siap gunting, korang cuba bukak..then akan jadiklah seperti dalam gambar..ada 2 keping bentuk yg sama..
Pastu kita temukan kain yang dah potong tu macam dalam gamba..taraaa!!...dah nampak potongan suar dah kan?? hampir dah nk menjadik la tuh..

Opss!! abaikan jari kaki tukang jahit tuh..


Kemudian korang bukak balik macam 2 pic yang atas tadik, pinkan keliling cawat seluar tuh..kiri dan kanan eh..supaya mudah la korang nak jahit nanti..jahit kat area cawat je tau..jangan sampai ke kaki plak..elok2 nak jahit suar jadik skirt plak..ahaks!

Then korang terbalikkan seluar tuh..jadik la seperti gamba di atassss...tapi kaki tak jahit lagik kan??? okeh, terbalikkan lagik semula..dan start jahit plak tang kaki tuh..jahit lurus je takde masalah..sonang amat!!

Ok dah siappp!! Ni baru 90% je laa tapi..pinggangnye blum lagik..huhuh

Bole la klau nak try2 sarung dulu..acu kat punggung muat ke idok..tapi selalunya muat laa sebab dah ikot sejibik cam suar contoh kan..klau tak muat tu, aku pon pelik jugak..

So acaner murid2?? bole paham tak ape yg aku ajar nih??

Klau bole paham Alhamdulillahhh...pasnih bole la aku tukar profesion..huhuh..jadik cikgu menjahit plak ;p

Bab letak getah kat pinggang tu nanti kita sambung kat entry lain yer..

Daa..


Salam Sabtu semua..

Jarang2 aku hapdet taim hujung minggu camni..so hari ni spesel skit dapat hapdet sambil2 mengisi masa terluang tengok anak2 mandi kolam..sambil2 tu jeling jugaklaa dorang mandi kolam..takleh dibiarkan budak2 ni..kang tau2 dah lompat ke kolam dewasa plak..bukan leh cayaa dorang nih..

Owh hari ni aku bersiaran secara langsung dari kolam renang Mahkota Hotel Melaka yee..mengikut Mr.Bie ade program bola dia kat Melaka nih..so dianye ke padang, aku anak beranak berkubang kat kolam ni haa..aku cam bese jadik life guard je laa..malas aih nak terjun sama..

Strict jugak la orang hotel ni..nak mandi kena pakai yang btul2 swimming attire..tshirt tak dibenarkan langsung ye..ade la sorang dua yang pkai..kena la tego dek life guard sini..jangan harap ko dapat kai tshirt yee..mohon kuar dari kolam!!

Budak dua orang ni la yang paling eksaited..nak menunggukan pukul 5 tu siap counting time hokeh..kejap2 tengok jam, kjap2 kang tengok lagik..mementang aku belikan Umar jam baru..pastu mengomel laa apsal lambat sangat pukul 5..sabo jelahh..tak menyabor2kannn??

Tulaa budak2 skang..ingat hotel, ingat la kolam renang..dengar je perkataan hotel menggelupur masing2..jangan aje ko bagitau awal2 pasal nak tido hotel, makanya hari2 la ko dengar dorang tanya soklan yang sama..bila nak gi hotel?..bile nak gi hotel?..penat nak jawap okehh!! Huhuh

Oklahh, nak dekat pukul 7 dah nih..klau tak panggil kang, sampai esok pon dorang tak abis mandi..

Till then..happy weken uols!!

Daa...
Assalamualaikum,

Ni aku nak syer skit doa yang aku copy dari grup wassap yang aku rase elok sesangatlah disyer bersama..Insha Allah sekolah Umar akan start exam esok sampai hari Khamis..maybe sekolah2 lain pon camtu kot..mudah2an dia bole jawap soklan tu nanti..

Start dari weken ritu dah buat tuisyen untuk Umar..mana2 matapelajaran yang lemah tu semua semak balik..kat umah ni ayah dia la yang jadik cikgu tuisyen..amik balik paper2 exam dia awal tahun ritu dan tengok balik ape kesalahan2 yang dia buat..banyak gak soklan2 yang dia salah tu macam tak patut pon dia salah..simple2 sangat..taktau la nape..kot nak cepat siap gaknye..haihh!

Takpelah, aku cuma doakan dia buat yang terbaik jer..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kami mohon keampunan Mu, kami mohon kerahmatan Mu, kami mohon taufik dan hidayahMu Ya Allah.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Kau ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa anak anak kami, dosa saudara mara kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami dan dosa semua kaum muslimin dan muslimat.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Permudahkan urusan kami di dunia dan urusan kami di akhirat. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur kepada Mu. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa mencintai Mu ya Allah. Ya Allah, jadikanlah apa yang kami lakukan ini sebagai suatu amal ibadah yang diterima Mu.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Ikhlaskan hati anak anak kami untuk mempelajari ilmu Mu. Tetapkan niat dihati mereka agar apa yang mereka lakukan ini semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah.

Ya Allah,
Kami mohon kepada Mu, permudahkanlah mereka faham apa yang diajar oleh guru-guru mereka ketika mereka berada di dalam kelas. Lapangkanlah dada mereka untuk menerima ilmu Mu ya Allah.

Ya Allah,
Anak anak kami akan menduduki peperiksaan pt3 atau peperiksaan lain ya Allah. Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah.

Ya Allah,
Peliharalah kesihatan anak anak kami dihari peperiksaan nanti. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan,jauhilah mereka daripada perasaan resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan. Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Lembutkanlah hati pemeriksa yang memeriksa kertas jawapan anak kami nanti. Dorongkanlah hati dia untuk memberi markah yang lebih kepada anak anak kami. Tutuplah matanya daripada melihat kesalahan yang anak kami lakukan.

Ya Allah,
Berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan menghampirkan diri mereka kepada Mu.

Jadikanlah anak anak kami pelajar yang cemerlang ya Allah, cemerlang di dunia dan cemerlang di akhirat. Kami mohon kepada Mu, Kau perbaikilah akhlak anak anak kami. Jadikanlah mereka pelajar yang cemerlang dan mempunyai sahsiah diri yang baik. Tanamlah sifat mahmudah dalam diri mereka dan buanglah sifat mazmumah dalam diri mereka.

Ya Allah, jadikanlah anak anak kami seorang pemimpin di kalangan orang yang bertakwa.

Ya Allah,
Apa yang kami doakan ini bukan untuk diri anak anak kami sahaja, tetapi apa yang kami doakan ini juga untuk anak anak sahabat ku ya Allah. Berikanlah mereka kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat.

Ya Allah,
Sesungguhnya, anak kami inilah harapan kami. Kami mahu mereka Berjaya ya Allah. Kami mahu mereka mengubah nasib keluarga kami ya Allah. Berikanlah taufik dan hidayah Mu yang berkekalan ya Allah.

Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.

Gud luck Abang!!
Salam Isnin uols..

Hari ni aku kene banyak bertabah skit..duk diam2 kekdahnye..

Aku dah start nak ganti pose nih..memandangkan skang Maghrib masuk waktu awal kan..maka moh la kita ganti pose yang lepas tu secara berjemaah..pada yang dah ganti tahniahlah aku ucapkan..

Tahun ni pose banyak sangat tinggalnye..so menjadik kewajipan untuk aku ganti awal2..takot2 di kemudian hari liat sangat nak menggantinye..pastu kene tunggu smpai 7.30 plak aduhaiii...

Eh korang penah dengar roti sarang lebah ni?? Tengah hot skang kan?..menjejes air liur tengok pic dalam internet tu oihh..tu yang tgk dalam pic, yang aku nih haa duk sbelah dengan roti tu lagik laa kan..tertelan2 air liur..sabor jelah..rasa macam aihh lambat nau waktu nak berbuka..hahah..syuhhh letak jauh2..

Last week sebelum raya haji aku order la ngan member opis..kebetulan akak dia pandai buat roti nih..so takmo la rasa ketinggalan zaman, aku order la jugak..nak buat senirik memang tak la kan..risau kebantatan plak rotinye nanti ;p

Pagi tadik la baru mendapatnye..tengok pon jeling2 je..takleh tenung lama2..kang lain plak citer..ahaks!

Tapi klau nak citer bab rasa tu aku takleh nak bagitau sebab taktau ape rasa dia kan..tapi aku bajet sure sedaplah sebab ramai gak yang dah order dari dia..aku beli set kecik dlu harga RM15 yg ade 15 ketul, saje nak buat rasa2..set besar pon dia jual gak dalam RM20 ade 25 ketul..gamaknye klau sedap bole la repeat order lagik..

Ehhh dah laa citer pasal roti..dah bape kali telan air liur dah nih..haishhhhh!!


Ni klau bukak pose hadap menda nih jer, mau tinggal setengah bekas ni kang..muahaha
 
Salam Jumaat semua..

Semalam duk buat blogwalking..kemain kan masing2 tayang CPUV segala..berlawan2 korang ekk..ade yang seploh iklan sekalik datang..kusss semangat!!

Mentabah je laa aku tengok..tak bleh blah aku pun tengok jugak laa bape hengget nuffnang aku tuh..sekalikk..?? hurmm bole laaa..walopon tak sebanyak korang kan, ade  jugak ler dari takde..Alhamdulillah..syukurrrr!

Duit pon cam segan2 je nak menambah..so biarkan jelah dia beranak sana..kot2 terdesak nanti aku gadaikan jugak duit tuh..huhuh

Gamaknye lawatan ke blog2 tu kene la rajin lagik ek..duit nak banyak, tapi usahanye seciputt..memang padan laa banyak tu je yg dapat..dasar pemalas..huh!!..

Tapi sejak 2 menjak ni terajin la plak nak menyinggah2..lama kot tak buat..saje tinggalkan jejak dan komen ape patut kan..kang dikatanye aku menyombong pulak..bukan sombong ye anak2..tangan ni haa malas tahap terhapa nak mengkomen..kekadang taktau nak komen ape pun ye jugak..ade sesetengah entry yang takperlu dikomen pun kan..so diam2 bace sudahh..janji aku tetap melawat blog kengkawan..

Korang2 yang kot2 tersinggah ke sini, trima kasih daun keladi ye..jangan segan2 datang lagik..buat je macam umah senirik..mak tak kisahhh ;)
Ni kemarin punye citer (Isnin malam)..lama dah mesin jahit cinonet aku tu tak bergerak2..rindu plak nak menjahit..

Bese mood aku datang taim2 cuti ujung minggu jer..klau hari2 lain tu memang tak dan nak pegang mesin pon..so malam tu plak elok nau mata tak ngantuk..aku pon jalankanlah misi seterusnya..

 top bole padankan dengan skirt, palazo atau jeans ye adik2..

Belen2 kain ela yang officer aku bagi ritu ade lagik..dia bagi kat aku kain sari 5meter..ole2 dari India katanye..jenuh gak la pikir nak buat baju ape..last2 aku buat blouse je..lagik 2 meter aku dah buat kimono cardigan..menjadik gak la tapi bile dah siap tu macam keras kejung plak aku tengok..spoil btol!!..material nak buat cardigan ni biasenya kain dia jenis yang flowwy, cam chiffon ke atau satin lembut tu, baru la cantik..yang aku  plak konfiden je buat cardigan..haa nah hamik ko!! 

So tinggal lagi 1 meter je, kononnye nak buat skirt..last2 haram tak jadik..daripada membazir cenggitu aku rasa nak alter skirt tu jadik palazo ke..tengoklah cemana nnti aku ejas2kan..

Pastu esoknye plak aku siapkan selai palazo..mase gi kursus kat Perak ritu sempat la singgah 1 kedai kain nih..ala2 macam kat Nilai 1 gak la..kebetulan hotel tempat aku kursus tu terletak kat kawasan baru, berhadapan plak dengan kedai2 jual kain nih..merambang la mate acik ko ni kan..


motip kaki bengkok sebelah??
owh nak menunjukkan kepalazoan sluar itu yee ;p

Almaklum laa..sejak menjak dah pandai jahit ni aku elergik skit bile nampak kedai2 kain..pantang nampak nak terjah aje..huhuh..

Ape ke jauh benor carik kain sampai ke sana kan??..padahal kat Nilai berlambak kedai kain..huhuh

Start jahit sluar tu pas Subuh membawak ke tengah hari gak laa..benti jap buat sarapan dulu, pastu sambung balik..akhirnya siap jugak..dalam banyak2 menda yang aku jahit, aku rasa palazo la yang paling mudah skali nak jahit..siyess!! nampak cam susah kan? sambil2 cungkil gigi pon bole tau..hahaha..ehh ade riak plak di situ..okeh maapkan saye!!

Owh sempat jugak la aku snap gambo..konon2 nak wat tutorial la nanti..kot2 ade nak belajo ke kan..dun woriii..tunggu mood aku rajin nanti, aku postkan kat blog ni eh..aku ajar cara yang paling mudah la nak buat..khas untuk beginner2 yang baru2 pandai pegang mesin jahit..mesin takyah canggih manggih pon..beli yang kecik2 sudah, janji bole jahit..

Okehlah, tu je aku nak cite..

Tempahan suar tidak dibukak ye..harap maklum!

Ole2 dari bos tersayam..from Moscow, Russia & London Weight Management..eh?? ;p

Related Posts with Thumbnails