My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Salam semua,

Ni minggu lepas la punye cite..masa on the way balik dari sekolah..budak dua orang nih memang tak duduk diam masing2 dalam kete..ade je nak dibuatnye..kekadang siap bergumpal2 dalam kete tau..duduk plak belah pemandu, risau aku kot la terlanggar gear ke kan..mujur gear myvi duk atas skit..tapi aku still pegang gak laa..berjaga2 kot2 tak perasan terlanggar gear tu kan..

Pastu dipaksanya si abang pakai tudung..aku gelak je laa tengok perangai dua beradik nih..masa berenti kat traffic light, aku kuarkan fon nak snap perangai budak dua orang nih..Si Umar memang marah klau aku snap gambo dan bagi pada orang lain nengok..tapi aku senyap2 anto gak kat ayah dia soh tengok anak2 beliau punye keje..huhuh..sampai2 je umah, ayah dia tunjuk gambo kat umar..ape lagik, menjerit la si kawan tuh..hahah

 
Ni kena paksa rela amik gambo..kiut plak sekali tengok..wahaha

 

Korang tengok je laa perangai anak2 aku ni weh..membuli abang je kejenya..asik laa nak mengusik si abang..macam2 perangai tau budak dua orang nih..taim dia ok, ok laa..taim dia bergaduh kang..mula laa merajuk2..aduhhh..sabo jelah!!
 
Tapi sebab budak dua orang ni laa yang menceriakan suasana hidup aku..

Love them to the max!!

Muaahhhhsss..




Hari ni last day sekolah kan..next week sekolah bercuti..so kebarangkalian mak bapak yang ade anak sekolah pon bercuti sama..btul tak?? taim anak cuti ni laa kita kena cuti sama..nak2 kampung jauh2..taim ni laa nak baliknyerr..

Dolu2 masa budak2 ni tak sekolah lagik, ade aku heran ke cuti sekolah ke tak?? bos selalu gak tegor.."tak cuti ke zura masa cuti sekolah nih??"

Aku jawap.."tak la bos..anak tak skolah lagik.."

Sekarang usah nko tanya..blom sempat bos tanya..aku yang tanya dia dulu..kakaka

"Bos takmo cuti ke taim cuti skolah nanti??"

Haaaa..nampak takkk?? aku plak yang sibuk2 nak suruh bos cuti kan..hahah

Dia pon jawap.."Haa bole jugak..awak isikan saya borang cuti yer..nak cuti sekian2 hari.."

Tetiba rasa sangat berkaliber pulak jadik PA nih..mengingatkan bos pasal cuti sekolah..huhuh..tak pasal2 bos pon bercuti sama..adoiyaii..

So cuti skolah minggu depan ni, ngan bos ngan PA2 dia bercuti..so opis adalah TUTUP..mohon jangan cari bos dan PA yer..

So, pada yang bercuti, selamat bercuti dan selamat berholiday lah yer..sebelum tu cek umah ape sume sebelum meninggalkan rumah dalam tempoh waktu yang lama..klau boleh maklum la jiran2 yang kita balik kampung..so that dia bole la tengok2kan umah kita tuh..

Pastu hati2 jugak di jalan raya..konfem la jem ape sume kan..so klau letih, rehat2 dulu..nyawa anak2 dan keluarga sangat penting..

Aku doakan korang semua selamat sampai ke destinasi yang dituju..doakan aku jugak yer..petang ni aku dah bergerak balik ke Kelantan..sebelum tu benti dulu kat Kuantan..sebelum sambung perjalanan ke Kelantan hari berikutnya..

Till then..daaaa..













Salam semua,

Nampak tak angka genap 500 follower aku tuh??

Alhamdulillahh..semalam lagik dah perasan genap angka 500 tuh..pastu duk pikir2 nak buat ape ekk..tetiba datang idea nak bagi sumting kat follower bertuah tu..baik kan aku?? kikiki

Tak penah2 dibuat..so ape la salahnye klau bersikap dermawan skit kan..dapat gak pahala..orang pon suke..

Nak buat giveaway ke memang tidak lahh aku nih..nak join giveaway orang pon malas..apatah lagik nak buat giveaway sendiri kan..huhhh..dulu2 rajin gak join segala giveaway ni ape sume..skang dah malas..dah tua2 ni malas lah haihh..tapi tatau la kan..mana tau sok2 ker tahun2 depan ke terajin nak buat..Insha Allahh..

Aku review skit la ye follower bertuah aku nih yer..

*sorry yer dear, tepek gambo tanpa keizinan kat sini..hihih..ampunnn!!


  • Nama beliau Hidayah..nama penuh tak sure..nama manja2 Yaya Suhailee seperti yang tertera pada nama blog dia la yer..
  • berumur 18 tahun..alalaaa sweet 18 gitu..berasal dari Sabah..bole bah klau kauuuu!! ;p 
  • tengah menunggu result SPM katanya..tapi aku rasa beliau dah terima kot resultnye last week kan..so apa pon resultnya, congrats sebab berjaya mengabiskan sesi persekolahan..moga terus sukses hendaknye..

Klau nak tau lebih lanjut pasal beliau bole je add wechat beliau yaya_cdomo..kot2 la nak berkenalan ke ape kan..dah macam sesi rekemen pon ade aku nih..haihh..

Klau nak terjah blog beliau, mohon klik SINI yer..

Apa yang aku nak bagi tu??? Biarlah rahsiaa..huhuh



Salam semua..

Weken bila ntah haritu, mak aku kol nak ajak picnic katanya..kebetulan minggu cuti tu memang aku balik PD..adik aku Liana pon balik jugak..so elok sangatlah kami anak beranak picnic reramai..sesekali makan2 tepi pantai camni memang bestkan..

Dapat plak masakan kegemaran, air tangan mak sendiri plak tuh kan..perghhh makan menambah2 tak hengat duniyaa..kene plak angin sepoi2 bahase..fuhhhh seronot kemainnn..korang bole bayangkan tak cemana bestnye keadaan tuh??? cer..cer..bayanggkannn..huhuh
 
Ekcelli klau tengok dari gambo atas ni, takde laa dekat sangat betul2 tepi gigi air tu..jauh skit la ke atas...ade kawasan lapang skit..pic tu aku snap dari tempat aku nak picnic la tuh..but still kat kawasan pantai laa kan..ramai gak orang lepak2 makan2 kat sini..kira tempat favourite la nih dan dah masuk kali kedua kot klau tak silap aku lepak makan2 kat area pantai nih..mak aku la punye idea nih..ayah aku layankan aje..

  
So, ape lagik..bentang tikar, kuar segala bekas makanan..terus laa kan ngadap..sekalikkk!! cawan nak minum plak takde..adoiyaiii..terus ayah aku zasss gi kedai carik cawan..nak patah balik ke rumah cam jauh la plak..lagipon pantai ni dah dekat2 ngan pekan PD tuh..so beli saje sudah..

Haritu menu dia, mak aku masak asam pedas ikan jenak, ikan masak kicap untuk cucu2 dia..ayam goreng kenkaki..dan siap dengan mee kari uolss..kenyang makan nasik, last2 mee kari tak laku..huhuh

 
Sebelum makan, wajib selpie barang sekeping dua..sebelah aku tu adik aku..anak beliau yang terjongol kepala bila dengar kata nak selpie..owh pandai ko yerr!!
 
Banyak ni jelah cucu2 Puan Salbiah dan Encek Dollah..setakat ni laahh...yang dalam perut adik aku coming soon dekat2 nak raya nanti..klau dalam perut aku ni masih ade isi perut jek..kekeke
 
Snap lagik..kemain siap baring2 lagik dia yer..

 
Dah siap makan perut pon dah kenyang ape lagik..main kejor2 laa 3 beradik nih..nampak ais krim ngepau aiskrim..nampak orang main layang2 pon dorang nak jugak..mujur takde oran jual kat situ..
 

Sebahagian lagik ahli picnic secara berjemaah..sian mak aku, nampak separuh jek..hahah..takleh2 nanti beliau fofuler dalam blog aku..

Padahal ade jer pic kami 3 beranak..dek kerana aku nampak bolat sangat dalam pic tuh..aku malas nak tepek..wakakaka..buruk nau gambonye..macam aku pulak yang mengandung..mencikk!!

"Gamba mama nanti akak haplod lain masa yer"..kata anak beliau kepada ibunya..huhuhuh
 
Hai korang,

Terasa lama pulak tidak berblog..walhal ade la beberapa hari kan..

Disebabkan takot gamba membusuk di dalam draf ni, aku hapdet la yer..*membusuk?? ape la punye ayat -___- ..ni haritu punye haritu punye weken la alkisahnye..weken haritu takde buat ape2..juz lepak2 umah kak ipar kat Shah Alam nun..Mr.Bie duk gather2 ngan kekawan sekolah dia..so aku ngan anak2 lepak umah kakak dia..pehtu kak ipar aku bagi idea kat budak2 ni ngajak naik kuda kat Denai Alam Recreation And Riding Club (DARC)..kebetulan dia ni memang member untuk club nih..so dapat la 4 tiket percuma untuk naik kuda..

Dengar dek budak2 ni memang suka laa kan klau dapat naik kuda..so berpergian la kami ke sana beramai2..nak melepaskan hajat dorang2 tuh..

Sekalikkkkk..jeng jeng jennnnggg..

Taim kuda tengah rehat laa plak..ingat manusia je nak rehat taim bekerja?? haa kuda pon nak jugak..penat dia bawak orang pusing2 tempat tu kan..so kasik la kuda tu rehat dulu..dalam pukul 2 petang camtu baru laa boleh naik kuda balik..

Sian jugak laa kat budak2 tuh..klau nak tunggu kang dalam 2 jam lebih..hurmm takde keje plak nak tunggu lama2..sebab lewat petang tu aku dah nak balik Putrajaya..hampa hati dorang sebab tak dapat naik kuda..membebel2 jugak la si mek Dhia nya sebab tak dapat naik kuda..sudahnye beli sebakul carrot, bagi makan pada kuda2 yang ada..jadik la kan..so ada laa sesi berkenalan bersama kuda2 yang ada..


  Yang kai baju biru tu (Si Umar) duk jauh je sebab takut..Si Kyra (yang kecik sekali) pon penakut jugak..terjerit bila suruh dia pegi dekat dengan kuda..
 
Kak ipar aku je yang berani bagi kuda2 ni makan..aku??? hurmm jadik fotografer bebas je la kan..padahal sama jer penakut jugak..muahahaha..
 
 Yang budak2 ni plak main tarik tali ngan kuda2 tuh..kejap nak bagi, kejap kang tarik balik tangan tuh..takut kena gigit lah, takut kene air liur kuda lah..haihhh!!
 
 At last dorang main mendalah ni jer..jadik la nakk..buat buang2 masa kat situ kan..agak  berpeluh2 tu baru la kitorang balik..
 
 Ni haa budaknye yang penakut Nauzubillah dengan kuda..ade sejarah ke ape aku tatau laa..padahal lahir kat UK nunn..biase la kot nampak kuda kan..huhuh  


Ekcelli banyak lagi aktiviti2 sukan yang bole buat kat DARC nih..selain dari horse riding, nak main archery pon bole..yang lain2 sukan aku tak sure sebab aku tak round abis pon kawasan tuh..aku gugel2 gak tadik..rupenye ade splash pool jugak..mujur laa budak2 tu tak nampak..klau tidakk, ade jugak yang meraung takmo balik nak mandi dalam kolam tuh..

Klau nak tau lebih lanjut, bole je korang gugel LINK nih yer..memang sesuai untuk bawa femeli dan anak2 ke sini..agak2 tatau nak gi mana weken2 tu, bole la menuju ke sana..

Daa..


Salam semua..

Meh kita sambung lagik cite pasal koir aku nih..ritu gatai sangat nak buat banyak2 episod kan, sekali hamikkk perangai malas dah datang..tapi sebab dah janji aku cite gak la kan..takpon korang layan aje la gambo2 tu yer..zassss!!

2 picas yang bawah ni masa event dinner aku kat Parlimen..ade dua je pic sebab malas nak amik persembahan2 yang lain..bateri fonnya pun adoiyaiii..so amik mana yang perlu jer..

 
 
Tapi dat nite aku tak nyanyi laa..juz untuk standby je sebenarnye plus jadik cam manager la kengkonon..huhuh..cikgu suruh aku nyanyi skali tapi aku malas la plak..nak2 kena bergelek bagai..lagik la malassss..bagi chance orang lain plak tunjuk bakat kan ;p

Ekcelli persembahan ni adalah permintaan dari Tan Sri sendiri..last minit request lagu Nour El Shams..menggelupur gak la memasing hafal lagu..bukan senang nak bawak lagu bahasa lain kan..takut plak salah maksudnya..tapi Alhamdulillah berjaya la memasing bawak lagu tuh..dapat tepukan gemuruh lagik..bangga sekejap!



 

Yang ni plak event reception dinner yang berlaku keesokkan harinya..aku rasa event ni la yang paling2 mencabar kot sebab banyak lagu yang kami kena nyanyi semata2 nak menghiburkan delegasi2 asing tuh..bab salah nyanyi jangan cakap laa kan..kitorang ni bukan profesional pon..prektis pon 2 jam je masa bekerja..so kesilapan tu ada di mana2..tapi belasahkan aje..janji jangan tunjuk muka cuak klau kita salah..dan yang penting sekali muka mau menten happy..dorang bukan tau pon kan..nak berlakon kena pandai..hahah

Last but not least, event ni lah yang ditunggu2 dan kire acara kemuncak jugak laa..tapinya nyanyi sebuah lagu je pon..lagu selingan sebelum mula majlis kena nyanyi 3 lagu then bila majlis start, kena nyanyi lagu Negaraku je..

On dat day tu memang tak berapa puashati sangat laa dengan sound sistem dia sebab dorang mainkan lagu yang dah ada suarat orang lain..so tak guna la kan klau kitorang nyanyi on top lagu tuh..sebelum2 ni elok je nyanyi guna minus one..kali ni tatau la nape soundman dia mainkan lagu asal Negaraku tuh..haishhh..spoil btul!!




 The boys..
 The gurlz..stressed n focused..ahaks!
 
 pic2 ni masa sesi rehearsel sehari sebelum majlis..sore aku dah out rasanya..serak2 basah dah sebab malam sebelum tu dah buat all out..non stop 4 hari nyanyi..fuhh!! duduk plak belah ujung skali jauh ngan microfon..nasib la kan..klau dekat, mau kuar suara itik serati aku tuh..huh!

Tapi yang best duk ujung dapat tengok PM dari dekat..huhuh


Snap ape patut sebelum selesai rehearsel..
 
 Masa ni urus setia sedang sibuk arrange table utk semua delegasi..


 pentas khas utk koir..


So, itulah serba sedikit perjalanan majlis untuk ahli2 koir sempena majlis besar tersebut..penat tapi sangat2 berpuashati dengan apa yang telah diusahakan..Alhamdulillahh..

Next event plak ujung bulan nih..hari ni dah start kelas balik..chaiyokkk!!
Salam Semua,

Moh kita sambung balik cite pasal koir aku nih..muak la korang bace cite nih kan? selagik tak abis memang camni..ahahah

Klau takmoh bace pon takde masalah..tiada paksaan yer di sini..janji korang skrol je sampai bawah..rugi tau tak skrol sampai bawah..ade seprais di situ ;p

Okeh2..Majlis ni ekceli bermula pada hari Ahad 8hb..yer hari Ahad yer..hari korang bersenang lenang kat umah, tapi kitorang duk berkerja dan menyanyi pada hari tersebut..sape suruh kan?? fadan mukes!!

So pukul 7.30 pagi kitorang dah get ready menyanyi dalam majlis pembukaan mesyuarat yang di hostkan oleh Auditor Brunei..maka kami pon kena la nyanyi lagu Negara Brunei selain dari lagu Negaraku dan lagu ASEANSAI..

Fyi, mesyuarat ini dihadiri oleh auditor2 dari negara ASEAN la yer..kesemuanya yang hadir ade la dalam 10 buah negara..dan yang merasmikan majlis ini adalah Menteri Luar Negeri, Dato' Seri Anifah Bin Haji Aman..Beliau ada la berucap sedikit mengenai ASEAN..tinggi dan segak orangnye..pestaim tengok dari jarak dekat..;)

The Gurlz..
seploh kali nyanyi, seploh kali la amik gambo..tak puas2..huh!!

The Boyz..
Cikgu koir bersama penyanyi2 lelaki..dorang ni pon bab bergambo bole tahan jugak..

Dimonopoli oleh kaum2 wanita..huhuh

Soprano's team..

Sopranos + Alto's team..

Selesai je part kitorang nyanyi pagi tu, zassss balik bilik dan bersiap untuk jalan2 ke Pavillion..10 minit jalan kaki dah sampai..

Iols pestaim menjejakkan kaki ke Pavi uols..kohkohkoh..tu yang bersemangat tuh..

Disebabkan takpenah jejak kaki ke sana, dia punye snap pic dah macam pelancong pulak..pelancong pon tak menjakun camnih..adoiyaii..


 Geng mak jemah..Always together ;p
*abaikan muka tuan tanah kembang semangkuk tu yer..-___-

 Masa ni ada event ape ntah kat luar..ade pertandingan joget2 kot..tengah2 panas lak tuh..tak sanggup aku nak tengok lama2..cayor mekap..



Jalan2 lebih kurang je, takde la sampai nak mentawaf sampai ke tingkat atas..asal sampai lah orang cakap..klau orang tanye, "nko dah penah gi Pavi??".."udaaahhhhh!!" bole la eksen skit kan..walhal takde beli ape pon..ahaha

Tu saje lah cite jalan2 ke Pavi..iols hanya mampu window shopping saje..tunggu mak hencek kayo la baru mampu shopping kat sini..nak tunggu kayo pon ntah biler..ahaks!

Setel window sopping, kitorang terus balik ke hotel rehat2 sebelum get ready untuk ke majlis dinner di Parlimen..

Tungguuu..
Salam semua,

Hari ni mood rajin aku dah datang balik..so aku nak tunaikan janji aku lah yer..nak mengabiskan stori mori aku pasal event koir aku yang berlangsung last week ritu..

Ekcelli ni pencapaian yang agak membanggakan la jugak kan bagi aku sebab dapat performed depan delegasi2 asing, depan menteri dan PM jugak..nak tunjukkan yang orang Audit ni sangat versatile orangnye..mengaudit bole, menyanyi boleh, berjoget pon bole..bangga gituu!! Ni sume idea dari Tan Sri KAN sendiri yang mahukan semua staff dia take part dalam event tuh..nak berjimat pon ye jugak..lol..berhemah la katakan..cumanya ade la amik kumpulan gamelan dari JKKKN untuk reception dinner pada 9hb..ater jabatan tak ade mendalah2 gamelan tu kan..kena la panggil orang JKKN.


Uols ade perasan bas ni tak kat area Putrajaya?? Haa..event ni la yang aku maksudkan..Ekcelli Jabatan aku jadik tuan rumah untuk tahun ni..tu yang masing2 tak menang tangan handle majlis ni supaya semuanya berjalan lancar..nak handle auditor dari 46 buah negara bukan mudah yer..dengan masalah bahasenye kan..

Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar tanpa ade sebarang masalah..masalah remeh2 tu biase la kan..tipu la klau takde masalah langsung..

The Gurlz..

So pagi Sabtu tu, terus ke opis..bas dah disediakan untuk ahli2 koir pegi ke Parlimen..motip ke sana? kitorang ade sesi rehearsel pada belah petangnye dan pada belah malamnye pulak, Tan Sri KAN nak tengok persembahan semua yang take part dalam event dinner tu..Sesi rehearsel ni ekcelli untuk event pada 9hb belah malam yang mana kitorang ade majlis makan malam bersama Speaker Dewan Rakyat dengan delegasi2 ASEAN..

Penat skit laa sebab dari pagi membawak ke malam kitorang lepak kat Parlimen tu..tunggu masing2 buat latihan..dah ujung2 baru la dipanggilnye budak2 koir buat sesi latihan..letih woo tunggu..persembahannya ade banyak plak tuh..dikir barat, tarian dari Sabah, tarian dari Sarawak, tarian pembukaan majlis, joget zapin, boria, tarian 1Malaysia..tu blom kire yang penyanyi2 solo lagik..jenuh la jugak menunggu..aduhh..


 Sambil2 menunggu tu, sambil2 tu la kitorang nyanyi2 sendiri, kuar kitab masing2 dan ingat2 balik lirik untuk 10 buah lagu..agak2 boring kitorang selpieeeeee!!!

Muak laa klau aku tepek banyak2 pose dalam ni..so aku pilih 2 gambo jelaa..muntah karang korang tengok aksi2 gedik kitorang nih..mak2 orang plak tu semuanya..ya ampunnnn!! ;p

Abis je sesi rehearsel belah malam tu, baru la dapat check in kat Hotel Royal Chulan..so 4 hari 3 malam la dapat kitorang merasa tido kat hotel bertaraf 5 bintang tuh..bile lagik nak merasakan??..huhuh

Esok pagi2nya event sebenar pon bermula..

Tungguuu..!!
Salam semua,

Hari ni aku sambung lagik citer pasal banjir ritu eh..kang klau tangguh2 lagik kang, bukannye basi siap berulat2 dah citer..eeeuuwwww...sebelum kene nganjing ngan reader2 lain.."apalaaa citer banjir lama dah abis"..baik aku up cecepat..

So, disebabkan aku dah free dari majlis2 penting tu, aku up la balik citer ni yer..kang kata aku tak tepati janji la, janji tak dicapati laa kannnn..diroticanaikan la ape laa..blablablaa..

Ape lagik..moh kiterrrr..

Kejadian ni ekcelli berlaku di Wakaf Bunut Payong, Kota Bharu, Kelantan la yer..tempat yang agak terjejas teruk la masa kejadian..sempat la aku gi sana 2 bijik kete melawat kawasan..dah macam YB plak lawat2 kawasan bagai..ehh harus laa kan tengok keadaan..

Nak2 plak aku memang tak penah tengok live kawasan yang dilanda banjir nih..kire pengalaman baru laa nih..dat day aku jadik fotografer jek..menjakun laa skit snap sana snap sini..

Masa aku sampai, air baru naik paras2 betis..tapi kat belah2 ujung tu ade yang dah cecah paras pinggang..kedai2 abis laa naik air..apatah lagik kawasan2 rumah orang kan..kete rendah2 ni memang jangan harap la bole redah..yang bole redah cuma kenderaan pacuan 4 roda saje ataupon lori ke trak ke..yang tu je bole lepas..

Ni abang2 Bomba tengah duk bincang2 la kot cemana nak selamatkan penduduk2 kat sana..

Sempat lagik orang ni berniaga..asalkan bole je laa kan..rezki di mana2 kata orang..janji moto tu tak masuk dek air sudah..kang tak pasal2 tak boleh nak start plak..
 Air dah mula naik..

Kawasan2 di sekitarnya..

Haaa..budak2 ni yang paling eksaited..ngajak mandi uolsss!! Diorang tengok orang lain syok2 berkubang dalam air, tu pasal dia pon sibuk nak mandi sama..Korang ingat ni kolam renang nak mandi2 bagai?? iskhhh..

Haa..ko mampu buat akrobatik bagai dalam banjir cenggini??

Ni la antara orang2 yang menyertai lawatan tersebut..dari kiri kak ipar aku, yang tengah adik ipar bersama anak sedara dan anak2 beliau..

Cukup taim kitorang balik sebab ditakuti kitorang tak lepas plak nak balik ke rumah..haruu nanti..tapi Alhamdulillah, kami selamat sampai ke rumah..on the way ke rumah tu dapat la tengok kiri kanan jalan rumah2 yang dah tenggelam dek air..especially tepi sungai Kelantan tu..nampak bumbung je..siannye lahh..

Sesungguhnya kita ni tergolong dalam golongan bertuah tau sebab tempat kita skang ni tak kene banjir..justeru itu, *justeru katanya* kita perlu membantu meringankan beban2 mereka yang dilanda musibah itu..bantu mengikut ape yang terdaya laa..tu saje..

Sekian laporan berita dari saya ;p





Related Posts with Thumbnails