My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Lama ekk aku tak cite pasal sukan2 nih..sukan ape jer la kan aku bole main klau tak bowling??..peberet la katakan..

Alhamdulillahh..akhirnyaa..berjaya jugak sumbangkan sesuatu untuk jabatan..johan lagikkk!! Ngeee...

Kisahnyee hari Sabtu lepas laa ade tournament bowling sempena Sukan SAIP 2014 kat South City Plaza, Sri Kembangan..game ni lawan antara sektor2 dalam jabatan aku..so aku dilantik sebagai kapten pasukan wanita..cuak jugak laa kan..nak kata pandai main tu takde la sangat..tapi boleh laa main..nak kata amatur tu jauh sekalikk..so aku layankan ajelahh..cuma aku make sure ahli2 team semua adalah berkebolehan untuk main setelah ditapis 2 kali sebelum dibuat pemilihan..

So sebelum hari kejadian harus la trening bagai nak rak..ater mainnye jarang2 kan..wajib laa trun trening dulu..mane bole datang2 trus main..dah hebat sangat?? Huhuh..

besenye aku bawak team pi trening kat Alamanda je tapi bile game sebenar kat South City, harus la terjah SC itu belaja baling2 kat sana pulak..siyes lane kat SC memang tak sama langsung dengan kat Alamanda tuh..klau kitorang tak trening kat SC, ade kemungkinan bole kalah la..sebab tak dapat nak cari tune balingan tuh..menggagau2 jugak laa aku pon mase trening hari tu..iskhh

Tapi Alhamdulillah memang dah rezki berpihak pada team aku kan..and masing2 pon pulun la main betul2..antara keempat2 player langsung takde mata rendah bawah pada 100 jatuhan pin..klau ade pon ngam2 100..fuhhh lega rasanya..

Lagipon dorang memang berharap sangat sektor kami sumbang mata dalam keseluruhan kejohanan nih..sengit jugak laa markah antara sektor2 tuh..

Now tinggal lagi 1 game hari Sabtu nih..if dorang bole bagi johan dalam acara golf ni ada kemungkinan sektor aku jadik juara..wahhhh!!

Doa2 jelahh!


 Wishlist pertama tercapai..
Ngeee ;)

Ni kes budak2 zaman skang punye alam persekolahan..kesian kan? Tido mane hendak je haa..kepenatan campur kemengantukan..jadiknyee cenggini la rupenye..

Kita zaman dolu2 enjoy je gi sekolah..takdenye penat sampai terperosok tido celah kete cenggini kann??..kita2 dulu penat pon sebab penat main konda kondi, main roundest, main zero point dan seangkatan dengannye lah..

Budak zaman skang..hurmm usahkan main konda kondi..nama permainan tu sendiri pon taktau ape jadahnye kann...siannn sangat..tulaa, zaman skang ngan zaman dolu2 memang banyak bezanya..

Budak skang penat belaja..penat main tu skit je la kot..balik sekolah klau makpak lambat amik baru laa dan main kejar2 ngan kengkawan..klau idak, memang say hi hi..nak balik bye2 jelahh..tapi baju tetap kotor jugak kan..pelik aku!

Klau ikotkan si Umar tu baru darjah 1..tapi pagi petang kena gi sekolah..abis tu nak buat cemana?? Untuk kesenangan dia akan datang jugak kan..klau bole kita takmo dia tercicir dalam pelajaran..

Kekadang ngadu gak dia kata penat..sian je dengar..balik umah kejap je dapat tengok tivi..pastu main lego..cukup taim pukul 10 aku dah ajak dia masuk tido..klau ade homework lagik kesian..awal2 aku dah sound soh dia buat keje sekolah dulu..buatnye cikgu bagi banyak sampai tersengguk2 buat kerja skolah..

Ade satu hari tu adik dia yang tolong buatkan keje skolah..Mujur gaklaa ade adik pompuan tu haa..bile soh tolong abang buat keje skolah lajuuu jer setuju..nasib la bole diharap..walaupon tulisan tu banyak nau beza ngan abang kan..tapi belasah jelaa..janji siap!! Puji pon melambung2 gak laa nak soh adik dia buat..kena la beli jiwa skit kan..ahaks!

Ohh berbalik pada gambo tu kan..aku tanya laa..

"apsal abang tido bawah tu??"

"sebab abang nampak bantal tu kat bawah..tu yang abang baring situ.."

Erkkk!! Apakahhhh??

Sian la ko nak..sampai dah tak larat ye nak angkat bantal letak kat atas?..adehh sedih btol!

Padan laa tetiba senyap..rupe2nye dah lelapp..

Demm uuu!!

Yess uuuu..!! *sila scroll smpai bwh ye..untuk tahu cite sebenar..

Selama ni kemain aku caya nko tauuuu!! Tapi rupa2nyaaa smpai ke hari ini, baru ku tau itu dusta belaka..cissss kauuuu!!

Homaigodd!!

Naik bukan skit2 hokehh!! Sekali 3kg??? Pitammm!!

Adoyaii..gi mana mau kurus nihhh???

Makan tahun la nak kurus..iskh!

Ni semua penimbang punye keje..sila salahkan penimbang hokehh!! 

Duhhh..sendiri yg melantak tak hengat, nak disalahkan penimbang ye..tak patot betul..

Kisahnye kan..kat opis aku ni memang ade alat penimbang digital..bkn penimbang guna jarum tu tau..maka peratus kesahihan tu adalah 99.9% laa..so ramai laa yg akan datang timbang kat dalam bilik aku nih..

Asal dorang timbang je sume cakap "aikk..dah trun??" Acececee sume pakat kembang je idong kan bile penimbang tu kata dah trun berkilo2..termasuk la ngan aku2 skali percaya..

Sampai laa satu hari ade sorang staff dari unit lain datang menimbang..dia tanya betul ke? Aku jawap opkos la betul..timbang punye timbang dia kata eh apsal turun? Aku jawap ok la tuh..

Pastu dia cakap..ermmm padan laaa..alat penimbang ni letak kat karpet..karpet dalam bilik aku ni lembut skit..so katanya dia menyerap berat tiap kali sesapa naik atas mesin tu..so aku mcm...hurmm patut laa sebelum ni ade org letak alas bawah penimbang tu..tapi yang aku ni takde la saspek ape2, pegi laa alihkan..huhuh bijak kan aku??

Skali pas orang tu dah balik, aku pi la try amik mesin tu n letakkan kat depan pintu bilik aku..karpet luar tu jenis nipis..

Sekaaalikkkkkk!! Ohhh tidakkkkk!!!

selepas diletakkan alas pada mesin tersebut..


*harap maaf, cerita tidak dapat disambung kerana penulis mengalami kejutan yg amat sangat setelah melihat angka yang tertera di mesin tersebut..lol!

;p
 
Oat Chocolate choco ke atau oat choco chocolate?? arghh lebih kurang laa kan..

Aku tau biskot oat ni dah femes skang kan??.ramai gak orang mencari biskot nih..sedap jgn ckp laa kan..klau dah ramai yang cari kompom la sedap..tul tak?

Pehtu ramai gak yang jual biskot nih..macam fenomena plak dah..kat fb tu ramai plak yang up status psl biskot tu..kalah pepero..huhuh..paling murah aku tengok sepeket tu dorang jual RM12..harga kasih sayang katanye..paling mahal aku tak sure plak bape..RM15 kot..atas pada RM15 tu memang sah laa mahal..so pilih dan beli ikot kemampuan ye kawan2..bak kata mawar paridah..ngohngohngoh..

First time aku makan kat mane tau..kebetulan cuti weken lepas punye lepas laa..masa biskot ni  belum jadik fenomena nih..lepak umah kak ipar aku kat Bukit Jelutong sana..dia letak atas meja kt ruang tamu..nampak dek Mr.Bie, dia pon try laa..ehhh sedap katanya..aku pon try la jugak..ternyata sedap bak anggg!!

Tanya2 risik2 katanya beli kat Langkawi nun..aku ckp laa..masa aku gi Langkawi ritu takde pon jumpe??..gamaknye tak femes lagik kot..sebab masa tu yang pemes adalah pepero kan..so takde la mencari biskot nih..

Sekalik jalan2 kat Dataran Nilai ritu terjumpe laa orang jual biskot nih..tapi tak membeli la pon..tanya2 dia jual RM15 sepeket beso yang bese tu laa..

Selang bape hari, rupenye geng sebelah bilik aku nih ade jual biskot ni..so wajib la beli sebab regenya lagik murah dari brader yang jual kat Dataran Nilai tu..

Bawak balik umah..aku sorang aje yang makan -__-  siap bawak separuh letak kat opis..banyak oii sape plak nak abiskan..Tup2 kelmarin si Mek Dhia bawak balik 2 ketol biskot tu..sedap jugak katanya..cikgu taska yang bagi..aku cakap la yang umah pon ade ibu beli..mana la nak tau kan yang dia suke biskot tu kan..dia pon takmo plak nak try pon masa aku bawak balik ke rumah..


So dari situ laa dia pandai makan biskot ni..skang ni diaa sibuk tak nyabor2 nak makan..tiap kali balik dari taska kompem mintak mendalah tu..blom sampai umah pon dalam kete dah mintak2 nak makan..sabor jelah..sekalik hadap 3 ketoi..mane la badan nko tak semangat dik? Buat geram ayah je nak cubit2 montot tu..

Sampai terselak2 skirt layan biskut tuh..balik umah cari biskot ni dulu pastu layan makan depan tv..heaven sangat la tuh..

Jadiknyee selamat la di situ..ade jugaklaa yang jadik tukang makan kat umah tuh..takdelaa membazir sangat kann..elok jugak dia tu makan biskot tu dari dia makan macam2 jajan yang lum tentu eloknye kan..kenyang pon kenyang..

Pada yang belom rasa, cer la korang try..tak rugi woo!! Manyak setapp!! ;p



To Puan Salbiah Bt Abdullah,

Selamat Ulangtahun kelahiran buatmu Ma,

Akak selalu doakan moga Mama diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam lindung rahmatNya.

Aaminnn...


Hari ini 14 April 2014 genap usia beliau 62 tahun..

Tiada yang lebih bermakna dan berharga melihat beliau hidup dalam keadaan sihat sejahtera di samping keluarga, anak2, anak2 menantu dan cucu2 tersayang..


Yang sentiasa menyayangimu,
Last week menunaikan hajat anak2 nak naik kuda..bukan kuda mainan ye yang masuk token pastu terkedek2 ke depan ke belakang, ngantuk menunggunye..tapi ni kuda betul2 punye ;)

Kebetulan nampak iklan yang dorang pasang tepi jalan Kelab Equestrian Putrajaya ni..dibuka untuk orang awam..now bukan orang kahye2 je bole naik kuda..orang tak berapa nak kahye pon bole aje naik kuda..asal nko teringin je, gi je laa kat Kelab Equestrian Putrajaya tuh..

So, ape lagik berjanji la kat anak2 kata nak bawak tunggang kuda bile cuti weken nanti..suke ke main la masing2 kan..

Actually weols memang hari2 akan lalu tepi equestrian ni untuk ke tempat keje and hantar umar ke sekolah..tapi juz lalu jelaa..bistu dah nampak terpampang iklannye, harus laa mencuba kan..

Petang Sabtu tu terus bersiap2 nak ke Kelab Equestrian ni..bayaran hanya RM5 saje dikenakan pada sesiapa yang nak naik kuda..untuk budak ke dewasa ke sama je harganye..murah bukan?? Sebanyak 3x pusingan saje yang dorang benarkan..nak lebih sila byr lagik..huhuh
Pastu kuda pon bole pilih2 ye..nak naik bapak kuda ade, mak kuda pon ade malah anak kuda pon ade..ahaks! Ok yg ni aku tipu..yang sebetulnya memang ade 3 ekor laa cuma aku tak sure plak yang ke tiga2 tu makpak dia ke tak..huhuh..memandai2kan aku..

Tapi anak kuda dia serius comel..terkedek2 je jalan..naik dek Mek Dhia bantainye dia melalak..Arghhhh sudahh!! Nampak nau jakunnye..penakot pon ye jugak..orang pestaim naik la katakan..sabor jelah..!! Masa memula sampai kemain eksaited..sekali bile dah naik melalak pulak..aku pon tak sure apsal dia takot..mayb cara dia duduk kot buat dia rasa tak selesa and nak jatuh..baru gerak beberapa langkah dah nak nangis..hadoihh..



Tapi si Umar memang terer..sekali naik je dah steady..tapi naik yang pony tu laa..yang beso tu aku tak harap sangat laa kan..tinggi bebenor kudanya..aku tengok pon sayup je..nak aku naik?? Kimsalam jelahh..huhuh

Last2 Dhia naik ngan ayahnye..baru laa dia ok..pastu dah ujung2 nak balik baru laa dia naik balik pony tu..



At last berjaya gak dia naik sorang2 lepas dia tengok abang dia naik steady je..gamaknye mula2 patut soh abang dia je naik dulu kan..baru la dia tak takot..

Setel aktiviti menunggang kuda, weol pon terus balik umah sebab tengok cuaca macam nak ujan je..

Pada yang nak try menunggang kuda tu, bole la berbuat demikian cuti hujung minggu nanti ye..bole gugel2 dulu cari jalan ape sume..takot2 nanti sesat pulak ntah kemana halanye..tapi, takpe GPS kan hade??

Baguskan dengan adanye aktiviti2 camni..sekurang-kurangnye ni jadik pengalaman baru buat anak2 skang..dolu2 makpak tak mampu nak bawak anak2 naik kuda, nak jumpe kuda pon payah..tapi la nih anak2 skang ni beruntung sangat dah dapat cuba menda2 baru nih..murah pon murah kan..

Thanks to pihak yang menganjurkan aktiviti2 seumpama ini lah..sebab bagi idea dan peluang kepada sesapa saje untuk cuba menunggang kuda..di samping mengeratkan tali silaturrahim di antara  manusia dan kuda..ehhh?? ;p

Duhhh..fedap betol laaa..

Ni yang aku malas nak hapdet blog thru fon nih..kekadang ok..kekadang buat perangai plak, fail to upload..

Jenuh aku karang panjang2, tepek gambo bagai..sekali nak upload punye berejam2..sabor jelah..klau kene taim line tak ok, hurmmm jawapnye Wassalam je lahh..

Now aku malas betol nak mengarang balik..klau rajin hapdet tu ok la jugak kan..ni mengarang pon amik masa, mood lagik, bila masa nak upload dia buat perangai pulak..

Heiiiiii...aku celop jugak fon ni dalam air nih kang!!!!

Bole dpt ipon baru..kihkihkih..bernas tak idea??

Mihmihmih..*ni aku tiru gelak budak2 muda skang dlm blog..ok tak?? ke rasa mcm nak sekel2 je pale aku nih??


Ni dua ke tiga minggu yang lepas punye cite laa..bese la aku, klau tak berminggu2 memang tak sah la kan..bukan ape, nak amik mood bercerita tu yang makan mase skit..harap paham la ye..

Kan aritu aku ade cakap nak ke Cameron kan?? So alkisahhhhhnyee..percutian singkat ni lama dah rancangnye..tu pon kak ipar yang ngajak..kebetulan SIL aku ni ade program bawak anak murid beliau ber'camping'..maka beliau menginap kat sebuah apartmen yang ade 3 bilik..nama apartmen?? okeh aku lupe -__- so dapat la kami sekeluarga menumpang sama..sudah save bajet di situ..ahaks

Tapi sayangnye cuaca tidak begitu memberansangkan sangat laa..manjang je ujannye..tapi sepanjang jalan nak ke CH tu cuaca elok pulak..elok pulak takde jerebu..sampai di CH pon dah petang..perut pon lapor sangat..maka terus la carik kedai makan..sib baik kat situ banyak je kedai makan kan..takde masalah..

lepas makan, terus pulang ke apartmen..rehat sekejap..srbab malamnye nak ke pasar malam di CH tu..hurmm not bad laa..semua peralatan telah disediakan..tinggal bawak barang2 basah je untuk nak masak klau takmo makan kat luar..abis sume kak ipar aku angkut bawak gi sana..aku datang lenggang kangkung je..kikiki


 keadaan persekitaran yang bersih dan nyaman..dah nama pon duk CH kan..harus lah nyaman -___-

kasik pose dulu sebelum masuk ke rumah..

Part paling mencabar aku rasa adalah kena panjat tangga setinggi 4 tingkat..dengan cuaca yang seram sejuk tu kan..serius aku rasa macam nak kena sakit jantung tau.. ntah la ekk..aku perasan laa, tiap kali aku gi tempat tinggi dan berhawa sejuk kan, mula aku rasa macam nak pitam..nape ek?? 

So, terpakse jugak la menggagahkan diri untuk panjat tangga tu..sampai tangga terakhir aku macam nak putus nyawa dibuatnye..kasik lepak dulu kat tangga, agak2 dah ok baru bole teruskan langkah terakhir..

Malamnye pas je reda ujan, terus angkut anak beranak gi pasar malam kat Brinchang tu..kak ipar dah naik antu tengok strawberry yang dorang jual murah2..kikiki..dengan aku2 terjebak sekali..haihh

 
ni sebahagian dari hasil shoppingan..tu belum masuk segala sayur mayur lagik..penuh but kete ngan buah strawberry jek..

Keesokan harinya, pepagi kami dah check out..projek seterusnya adalah ke ladang boh..ngam2 sampai ujan renyai2 pulakk..spoil betul mood nak bergambo dalam ladang teh tu..tapi dah alang2 sampai tu kan, redahkan jugak la amik gambo..siap berpayung2 lagikk..

Jalan memang agak mencabar jugak lah untuk sampai ke ladang tu..sempit dan ngam2 untuk 2 bijik kereta berselisihan..bahye betul klau jalan waktu malam..takut tercium keta orang je..iskh2


feeling2 gi hanimun ar nih..

gemok lak aihh pakai baju sejuk nih..*sila salahkan baju yer..huhuh


kami anak beranak ;)

Owh tak lupe jugak kaktus sebagai ole2 buat diri senirik..comel je..5 hengget untuk 3 bekas..harap2 kaktus ni dapat tahan lama la yer..knowing me yang  asik tanam pokok manjangnye mati je kan..so harap2 kaktus yang paling senang nak bela ni tak mati la kat tangan aku..


Last but not least, sedikit gamba yang sempat aku snap masa kat sana..ade lagik tapi malas nk tepek banyak2..huhuh

bunga rose tumbuh melata uols..geremmmsss!!


 ladang teh yang subur menghijau..saujana mata memandang..


Till then..sayonara CH..ade orang kata dia takmo datang lagik ke sini..pening katanya..pempaham jelaa jalannye camane kan..huhuh

Sekian saje cerita mengenai percutian singkat ini..

Yesss!! akhirnya dapat gak khatamkan cite nih..haihh!


Haaa..mulaa arr nak buat entry meroyan nih..pepagi je dah bikin hangin tau!!..dah la ari Senin plak tuh..haihh..*sian hari Senin jugak dipersalahkan..apakah?

Tak tau laa kot korang penah alaminye ke tak..ker aku sorang je tak tau la kan..

Ni haaa, dari tadik nak try online banking Bank Islam ni hah..awat lama bebenor kene tunggu dia loading page tu eh??

PC aku yang problem ke atau memang line internet opis aku yang lembap atau memang page Bank Islam ni yang lembap sangat nak loading?? iskhhh!!

Klau nak kata line tenet opis aku memang idok ler sebab bile aku bukak yang lain ok jek..Maybank pon laju je aku bukak..so aku bajet sah page bank islam ni yang lambat nak loading..

Hari tu lagik best..nak create password je makan mase sengah jam ade kot..macam2 aku create password dia tapi asik tak lepas jek..jenuh gak laa pikir ape nak letak password tuh..punye la ketat security dia..sabo jelahh!

Kali ni memang kompomm laa takde orang bole bukak password aku ni..kompom punye..!!

Sampaikan aku sendiri bole lupe password aku nih..iskh2..

Terpakse la aku take note kat mana2, if not memang tuan punye badan sendirik takleh bukak..lagik haru -____-

Camne nak maju ni wehh??

Oklah tu je nak cakap..!!

Sekian!


Related Posts with Thumbnails