My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Oat Chocolate choco ke atau oat choco chocolate?? arghh lebih kurang laa kan..

Aku tau biskot oat ni dah femes skang kan??.ramai gak orang mencari biskot nih..sedap jgn ckp laa kan..klau dah ramai yang cari kompom la sedap..tul tak?

Pehtu ramai gak yang jual biskot nih..macam fenomena plak dah..kat fb tu ramai plak yang up status psl biskot tu..kalah pepero..huhuh..paling murah aku tengok sepeket tu dorang jual RM12..harga kasih sayang katanye..paling mahal aku tak sure plak bape..RM15 kot..atas pada RM15 tu memang sah laa mahal..so pilih dan beli ikot kemampuan ye kawan2..bak kata mawar paridah..ngohngohngoh..

First time aku makan kat mane tau..kebetulan cuti weken lepas punye lepas laa..masa biskot ni  belum jadik fenomena nih..lepak umah kak ipar aku kat Bukit Jelutong sana..dia letak atas meja kt ruang tamu..nampak dek Mr.Bie, dia pon try laa..ehhh sedap katanya..aku pon try la jugak..ternyata sedap bak anggg!!

Tanya2 risik2 katanya beli kat Langkawi nun..aku ckp laa..masa aku gi Langkawi ritu takde pon jumpe??..gamaknye tak femes lagik kot..sebab masa tu yang pemes adalah pepero kan..so takde la mencari biskot nih..

Sekalik jalan2 kat Dataran Nilai ritu terjumpe laa orang jual biskot nih..tapi tak membeli la pon..tanya2 dia jual RM15 sepeket beso yang bese tu laa..

Selang bape hari, rupenye geng sebelah bilik aku nih ade jual biskot ni..so wajib la beli sebab regenya lagik murah dari brader yang jual kat Dataran Nilai tu..

Bawak balik umah..aku sorang aje yang makan -__-  siap bawak separuh letak kat opis..banyak oii sape plak nak abiskan..Tup2 kelmarin si Mek Dhia bawak balik 2 ketol biskot tu..sedap jugak katanya..cikgu taska yang bagi..aku cakap la yang umah pon ade ibu beli..mana la nak tau kan yang dia suke biskot tu kan..dia pon takmo plak nak try pon masa aku bawak balik ke rumah..


So dari situ laa dia pandai makan biskot ni..skang ni diaa sibuk tak nyabor2 nak makan..tiap kali balik dari taska kompem mintak mendalah tu..blom sampai umah pon dalam kete dah mintak2 nak makan..sabor jelah..sekalik hadap 3 ketoi..mane la badan nko tak semangat dik? Buat geram ayah je nak cubit2 montot tu..

Sampai terselak2 skirt layan biskut tuh..balik umah cari biskot ni dulu pastu layan makan depan tv..heaven sangat la tuh..

Jadiknyee selamat la di situ..ade jugaklaa yang jadik tukang makan kat umah tuh..takdelaa membazir sangat kann..elok jugak dia tu makan biskot tu dari dia makan macam2 jajan yang lum tentu eloknye kan..kenyang pon kenyang..

Pada yang belom rasa, cer la korang try..tak rugi woo!! Manyak setapp!! ;p



To Puan Salbiah Bt Abdullah,

Selamat Ulangtahun kelahiran buatmu Ma,

Akak selalu doakan moga Mama diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan sentiasa dalam lindung rahmatNya.

Aaminnn...


Hari ini 14 April 2014 genap usia beliau 62 tahun..

Tiada yang lebih bermakna dan berharga melihat beliau hidup dalam keadaan sihat sejahtera di samping keluarga, anak2, anak2 menantu dan cucu2 tersayang..


Yang sentiasa menyayangimu,
Last week menunaikan hajat anak2 nak naik kuda..bukan kuda mainan ye yang masuk token pastu terkedek2 ke depan ke belakang, ngantuk menunggunye..tapi ni kuda betul2 punye ;)

Kebetulan nampak iklan yang dorang pasang tepi jalan Kelab Equestrian Putrajaya ni..dibuka untuk orang awam..now bukan orang kahye2 je bole naik kuda..orang tak berapa nak kahye pon bole aje naik kuda..asal nko teringin je, gi je laa kat Kelab Equestrian Putrajaya tuh..

So, ape lagik berjanji la kat anak2 kata nak bawak tunggang kuda bile cuti weken nanti..suke ke main la masing2 kan..

Actually weols memang hari2 akan lalu tepi equestrian ni untuk ke tempat keje and hantar umar ke sekolah..tapi juz lalu jelaa..bistu dah nampak terpampang iklannye, harus laa mencuba kan..

Petang Sabtu tu terus bersiap2 nak ke Kelab Equestrian ni..bayaran hanya RM5 saje dikenakan pada sesiapa yang nak naik kuda..untuk budak ke dewasa ke sama je harganye..murah bukan?? Sebanyak 3x pusingan saje yang dorang benarkan..nak lebih sila byr lagik..huhuh
Pastu kuda pon bole pilih2 ye..nak naik bapak kuda ade, mak kuda pon ade malah anak kuda pon ade..ahaks! Ok yg ni aku tipu..yang sebetulnya memang ade 3 ekor laa cuma aku tak sure plak yang ke tiga2 tu makpak dia ke tak..huhuh..memandai2kan aku..

Tapi anak kuda dia serius comel..terkedek2 je jalan..naik dek Mek Dhia bantainye dia melalak..Arghhhh sudahh!! Nampak nau jakunnye..penakot pon ye jugak..orang pestaim naik la katakan..sabor jelah..!! Masa memula sampai kemain eksaited..sekali bile dah naik melalak pulak..aku pon tak sure apsal dia takot..mayb cara dia duduk kot buat dia rasa tak selesa and nak jatuh..baru gerak beberapa langkah dah nak nangis..hadoihh..



Tapi si Umar memang terer..sekali naik je dah steady..tapi naik yang pony tu laa..yang beso tu aku tak harap sangat laa kan..tinggi bebenor kudanya..aku tengok pon sayup je..nak aku naik?? Kimsalam jelahh..huhuh

Last2 Dhia naik ngan ayahnye..baru laa dia ok..pastu dah ujung2 nak balik baru laa dia naik balik pony tu..



At last berjaya gak dia naik sorang2 lepas dia tengok abang dia naik steady je..gamaknye mula2 patut soh abang dia je naik dulu kan..baru la dia tak takot..

Setel aktiviti menunggang kuda, weol pon terus balik umah sebab tengok cuaca macam nak ujan je..

Pada yang nak try menunggang kuda tu, bole la berbuat demikian cuti hujung minggu nanti ye..bole gugel2 dulu cari jalan ape sume..takot2 nanti sesat pulak ntah kemana halanye..tapi, takpe GPS kan hade??

Baguskan dengan adanye aktiviti2 camni..sekurang-kurangnye ni jadik pengalaman baru buat anak2 skang..dolu2 makpak tak mampu nak bawak anak2 naik kuda, nak jumpe kuda pon payah..tapi la nih anak2 skang ni beruntung sangat dah dapat cuba menda2 baru nih..murah pon murah kan..

Thanks to pihak yang menganjurkan aktiviti2 seumpama ini lah..sebab bagi idea dan peluang kepada sesapa saje untuk cuba menunggang kuda..di samping mengeratkan tali silaturrahim di antara  manusia dan kuda..ehhh?? ;p

Duhhh..fedap betol laaa..

Ni yang aku malas nak hapdet blog thru fon nih..kekadang ok..kekadang buat perangai plak, fail to upload..

Jenuh aku karang panjang2, tepek gambo bagai..sekali nak upload punye berejam2..sabor jelah..klau kene taim line tak ok, hurmmm jawapnye Wassalam je lahh..

Now aku malas betol nak mengarang balik..klau rajin hapdet tu ok la jugak kan..ni mengarang pon amik masa, mood lagik, bila masa nak upload dia buat perangai pulak..

Heiiiiii...aku celop jugak fon ni dalam air nih kang!!!!

Bole dpt ipon baru..kihkihkih..bernas tak idea??

Mihmihmih..*ni aku tiru gelak budak2 muda skang dlm blog..ok tak?? ke rasa mcm nak sekel2 je pale aku nih??


Ni dua ke tiga minggu yang lepas punye cite laa..bese la aku, klau tak berminggu2 memang tak sah la kan..bukan ape, nak amik mood bercerita tu yang makan mase skit..harap paham la ye..

Kan aritu aku ade cakap nak ke Cameron kan?? So alkisahhhhhnyee..percutian singkat ni lama dah rancangnye..tu pon kak ipar yang ngajak..kebetulan SIL aku ni ade program bawak anak murid beliau ber'camping'..maka beliau menginap kat sebuah apartmen yang ade 3 bilik..nama apartmen?? okeh aku lupe -__- so dapat la kami sekeluarga menumpang sama..sudah save bajet di situ..ahaks

Tapi sayangnye cuaca tidak begitu memberansangkan sangat laa..manjang je ujannye..tapi sepanjang jalan nak ke CH tu cuaca elok pulak..elok pulak takde jerebu..sampai di CH pon dah petang..perut pon lapor sangat..maka terus la carik kedai makan..sib baik kat situ banyak je kedai makan kan..takde masalah..

lepas makan, terus pulang ke apartmen..rehat sekejap..srbab malamnye nak ke pasar malam di CH tu..hurmm not bad laa..semua peralatan telah disediakan..tinggal bawak barang2 basah je untuk nak masak klau takmo makan kat luar..abis sume kak ipar aku angkut bawak gi sana..aku datang lenggang kangkung je..kikiki


 keadaan persekitaran yang bersih dan nyaman..dah nama pon duk CH kan..harus lah nyaman -___-

kasik pose dulu sebelum masuk ke rumah..

Part paling mencabar aku rasa adalah kena panjat tangga setinggi 4 tingkat..dengan cuaca yang seram sejuk tu kan..serius aku rasa macam nak kena sakit jantung tau.. ntah la ekk..aku perasan laa, tiap kali aku gi tempat tinggi dan berhawa sejuk kan, mula aku rasa macam nak pitam..nape ek?? 

So, terpakse jugak la menggagahkan diri untuk panjat tangga tu..sampai tangga terakhir aku macam nak putus nyawa dibuatnye..kasik lepak dulu kat tangga, agak2 dah ok baru bole teruskan langkah terakhir..

Malamnye pas je reda ujan, terus angkut anak beranak gi pasar malam kat Brinchang tu..kak ipar dah naik antu tengok strawberry yang dorang jual murah2..kikiki..dengan aku2 terjebak sekali..haihh

 
ni sebahagian dari hasil shoppingan..tu belum masuk segala sayur mayur lagik..penuh but kete ngan buah strawberry jek..

Keesokan harinya, pepagi kami dah check out..projek seterusnya adalah ke ladang boh..ngam2 sampai ujan renyai2 pulakk..spoil betul mood nak bergambo dalam ladang teh tu..tapi dah alang2 sampai tu kan, redahkan jugak la amik gambo..siap berpayung2 lagikk..

Jalan memang agak mencabar jugak lah untuk sampai ke ladang tu..sempit dan ngam2 untuk 2 bijik kereta berselisihan..bahye betul klau jalan waktu malam..takut tercium keta orang je..iskh2


feeling2 gi hanimun ar nih..

gemok lak aihh pakai baju sejuk nih..*sila salahkan baju yer..huhuh


kami anak beranak ;)

Owh tak lupe jugak kaktus sebagai ole2 buat diri senirik..comel je..5 hengget untuk 3 bekas..harap2 kaktus ni dapat tahan lama la yer..knowing me yang  asik tanam pokok manjangnye mati je kan..so harap2 kaktus yang paling senang nak bela ni tak mati la kat tangan aku..


Last but not least, sedikit gamba yang sempat aku snap masa kat sana..ade lagik tapi malas nk tepek banyak2..huhuh

bunga rose tumbuh melata uols..geremmmsss!!


 ladang teh yang subur menghijau..saujana mata memandang..


Till then..sayonara CH..ade orang kata dia takmo datang lagik ke sini..pening katanya..pempaham jelaa jalannye camane kan..huhuh

Sekian saje cerita mengenai percutian singkat ini..

Yesss!! akhirnya dapat gak khatamkan cite nih..haihh!


Haaa..mulaa arr nak buat entry meroyan nih..pepagi je dah bikin hangin tau!!..dah la ari Senin plak tuh..haihh..*sian hari Senin jugak dipersalahkan..apakah?

Tak tau laa kot korang penah alaminye ke tak..ker aku sorang je tak tau la kan..

Ni haaa, dari tadik nak try online banking Bank Islam ni hah..awat lama bebenor kene tunggu dia loading page tu eh??

PC aku yang problem ke atau memang line internet opis aku yang lembap atau memang page Bank Islam ni yang lembap sangat nak loading?? iskhhh!!

Klau nak kata line tenet opis aku memang idok ler sebab bile aku bukak yang lain ok jek..Maybank pon laju je aku bukak..so aku bajet sah page bank islam ni yang lambat nak loading..

Hari tu lagik best..nak create password je makan mase sengah jam ade kot..macam2 aku create password dia tapi asik tak lepas jek..jenuh gak laa pikir ape nak letak password tuh..punye la ketat security dia..sabo jelahh!

Kali ni memang kompomm laa takde orang bole bukak password aku ni..kompom punye..!!

Sampaikan aku sendiri bole lupe password aku nih..iskh2..

Terpakse la aku take note kat mana2, if not memang tuan punye badan sendirik takleh bukak..lagik haru -____-

Camne nak maju ni wehh??

Oklah tu je nak cakap..!!

Sekian!










Ni namanye bantal celah keti..kihkihkih..


Atau nama senonohnye adalah The Boyfriend Arm Pillow..

Tadik laa duk tengok2 kat emel..3 hari bercuti termasuk Sabtu Ahad..berduyun emelnye..mostly iklan la banyaknye..sekalik ternampak bantal nih..unik betoi, nak tergelak pon hado..nampak nau orang2 skang ni dah kreatip kan??

Pada yang dah ade Enchek somi tu takyah la beli..yang bujang trang tang2 bole la klau2 nak beli..boleh buat2 belajo tido celah keti somi kan bile dah bersuami nanti..ngohngohngoh..

Tapi kot yang dah kawin pon nak beli jugak takde hallll..kot2 suami outstation kat luar, bole la guna..feeling2 keti enchek asben la kann..kasik sembur perfume dia skit ok la tuh..nyenyak tido sampai esok pagi ;p

Cam best je kann dapat bantal cenggitu..nampak comfort gile..siap ade jari yang tak bleh blah tuh..kot la malam teraba2 ade jari plak kat belakang..haaa..jangan buat2 lupe plak..bantal ni memang ade tangan sebelah..kot yang tak ingat tu..nasib laa kan..memang terperanjat beruk la nko memalam..

Rege bantal ni cuma RM49.90 setelah ditolak diskaun ape sume..rege sebenar dalam RM129..banyak gak beza tuh..cer tengok dalam Hulala.com.my..meh klik kat SINI untuk tengok lebih lanjut ye..

Ok tu je nak citer untuk hari nih..

Daa...

Dah nak masuk bulan April pon, sibuk nak tepek wishlist bagai kan..patutnye entry ni tepek masa awal2 tahun..tapi layankan aje lah ye..

Dulu rajin gak aku tengok blogger2 tepek wishlist ni tiap kali masuk tahun baru..tapi laa ni macam tak koser dah kot dorang nak wishlist bagai kan..tapi diam2 je tu..tup2 tercapai je hasratnye kan..kire ok la tuhh..janji motif tercapai..

Aku ni saje je..gebang je lebih..ade motip tersembunyik sebenornye nih.. -__-

Untuk makluman *kpd Mr.Bie pon lebih kurang gak laa..kekeke

Tahun ni kan..dalam pale otak aku nih dah tersenarai dah beberapa menda penting untuk dicapai..bese laa kan orang pompuan..ade je menda nak dicapainye tuh..untuk orang yang bekerjaya hebat2 ade laa menda yang nak dicapai..mayb nak besarkan perniagaan laa, ade gak yang nak capai target2 tertentu dalam hidup nih..

Tapi klau orang yang sedang2 cam aku nih..hurmm ape sajelahh yang nak diharapkan..ye dok??  janji dapat hidup secara sederhana, aman dan bahagia..tu sudah ckup bermakna..nak further studi?? hurmm rentikan lah..takut tak terbawak aje..

So, kat bawah ni aku list down kan menda2 yang aku target tahun ni Insyaallah bole dapat.. Insyaallah jee..dapatnye belum tentu..takpe2, yang penting target misti ade..orang yang nak berjaya kene ade target kan..tak gitu???

Let's cekidauuutt!!
 

1. Jam Tangan dari Marc By Marc Jacob (MBMJ) 

Pertama2nye adelah jam ni..lama dah aim jam2 dari MBBJ nih..cun2 belake..sampai tergoda dibuatnye..selalu laa memerhati saje..tapi rasanye tahun ni bole la kot nak beli..tengah2 ade sale nih kan..auuumm!!


2. Iphone 5s

Huhuh..lama dah teringin..ater idok ler teman mampu..makanya tunggu la penghujung bulan 7 nanti ye..doa2 jelahh..kot2 terbukak pintu hati kesayangan hamba tu untuk membelikannye..*ayat kena gojes2 skit, untong2 dia nk belikan nanti..agegege

Jeless tengok orang lain dah pakai..yang kite masih la tidak mampu nak memakainye..maka di atas ketidakmampuan itu, kita soh Mr.Bie yang belikan..yahooo!!


pic dicilok dari Destinasi Impian mekasih ye..gambo ni memang cantik sgt!


3. Jalan2 melawat negara/negeri orang lain/buat Umrah

Part ni memang kesukaan la kan..sesape pon klau diajak berjalan, yang sakit pon tetiba jadik sihat bile dengar kata nak dibawak berjalan kan..kan?? Maka destinasi tahun ni aku tak kisah laa memana pon..janji kuar dari KL/Selangor/PD nih..tapii yang terpaling nak pegi adelah nun di Kundasang, Sabah sana..cam best plak tengok kehijauan bumi Tuhan tuh..ayooo ibarat aku dan nature tidak bole dipisahkan..gituuuu!! memang snap tanpa henti laa kann..iskh2

Klau tak dapat pi Kundasang pon takpe laa, aku redho jee..janji dapat pi Penang pon ok dah..best ape gi sana?? mewah ngan makanan kan..tempat makan bersepah2..pilihan makanan pon banyak..jadik sekiranya ingin membesarkan badan, marilah kita pegi ke Penang..bole gak rasmikan jambatan baru tuh..2 in 1 konsepnye..

Last year ade gak Mr.Bie mengutarakan pendapat beliau..katanya nak gi umrah dalam tahun nih..but still tak sure samada plan ni jadik ke tak..Insyallahh mudah2an dapat la jejakkan kaki ke tanah suci Mekah tuh..Aminn..

Seandainye laa ade rejeki terlebih tuh *opkos la rejeki Mr.Bie kan.., nak la jugak kuar dari Mesia nih..koman2 ke Guangzhou ke kan..huhuh..shopping laa uolss!!  


4. Handbag Micheal Kors/MBMJ (takde gambo sebab masih belum ade yang betul2 berkenan)

Hurmm..setakat ni, dua brand tu je pon jadik pilihan..rata2 yg aku tengok design dia tidak memenuhi spek aku..bab tu memang aku cerewet skit..baik henbeg baik kasut..tapi skali dah berkenan, memang payah la nak lupe..selagik tak dapat laa, asik duk terpikir2..teruk ek perangai..ke korang pon same?? huhuh

Bese laa, pompuan ngan handbeg mane leh pisah..yang tak bese kai handbeg tu yang aku pelik skit..tapi ikot masing2 la kan..ade yang suke, ade tak suke pakai..takde hal pon..

Klau nak pakai jenama memahal macam LV ke Gucci ke Prada ke i is tidak mampu jugak..maka kita pakai ikot kemampuan saje..takat MK bagi aku masih lagik mampu nak pakai..cumanye kena laa berdikit2 dahulu..simpan skit2, dah banyak nanti baru la beli..klau nak gak Gucci ape jadah sume..bole gak nyimpan skit2..tapi lama skit laa kan nak dapatkan tuh..orang dah abis zaman, baru terhegeh nak pakai..adehh!

Ekcelli bag ni bukan keutamaan pon, juz buat list sajek..klau tak tahun nih, mayb next year klau umur panjang, Insyaallah merasa jugak la kot..


5. Set sauna kat umah

Memandangkan laa ni takleh nak berlasak2 sangat, aku cadang nak beli set sauna ni letak kat umah..bole jugak membuang peluh tanpa perlu berjimba2 sangat..ekcelli lama dah nak beli..tapi ritunye laa baru mengutarakan kat Mr. Bie tu..tapi takdek respon pon..so aku assume dia setuju la kot..sebab aku rasa set sauna ni ade banyak kegunaannye..mane la tau kot2 aku pregnan pastu bersalin, bole jugak guna buat2 bertangas sambil2 bersauna kan..bole cepat skit kurusnye..huhuh

Pulak tu sauna ni portable..bole diusung ke sana sini, mudah digunakan dan macam2 lagik lah..klau bersauna kat spa konfem kene caj punye kaw2 punye kan?? so memang sangat2 berbaloi..takyah nak gi jauh2..duk dendiam kat umah sudah..gerenti kurus cam anak dara..gituhh!!

So far, tu jelaa kot untuk setakat yang terpikir dek pale aku nih..takut tak tercapai pulak klau banyak2 kan..dan takut jugak memeningkan pale Mr.Bie tuh..udah2 laa katanye..

Yelaa, klau tengok pada list2 tersebut, mostly lebih pada keinginan nafsu semata2 je kan??..bukannye keperluan pon..udah namanye pon pompuan..sume barang2 tu memang tak lari jauh punye lah..

Kot la klau tercapai semua2 ni kan..sure aku tido malam menyengih jelaa..giler ko tak happy?? dapat apa yang diingini kan..

Ni baru 4 je yang aku listkan..tu pon dah berjelaa..klau seploh?? hurmm..banyak laa episodnye..

-__-


Salam Uols,


Pernah dengar sabun Biosinar nih?? tak pernah?? same laa..aku pon baru je dengar..wakaka

Haaa..meh nak stori skek pasal sabun nih..gerenti pas dengar korang tergoda.."woowww nak cube lahh"..gituuu!

Hari tu laa kesnye, aku meluahkan perasaan aku kat FB pasal cemana laa nak bagi baju sekolah si Umar nih putih berseri lagik suci..makin hari makin tak menahan mata aku nengok kekotoran kat baju KAFA dia laa especially nya..nak2 tang siku dan ujung seluar..itam Ya Rabbi..tak sangka ramai pulak yang mengomen, bagi macam2 petua..dan yang paling fofular adelah sental dengan sabun mandian Lux dan ade jugak yang soh guna sabun Biosinar nih..tapi aku prefer Biosinar compare sabun lux sebab kat umah aku tak pakai sabun Lux pon untuk mandi..tapi bole je kot pakai sabun lain..Wallahualam..kene try n error dulu la kot..

Letih tau menyental baju2 tu, sekuat tenaga ni memberus tapi takmo laa ilang jugak..padahal sebelum tu dah rendam ngan sabun TOP ngan varnish, still tak jalan..pastu try plak letak Clorox..pon same..tetap gak tak ilang..so ahkak dah buntu cemana nak bagi putih sehinggalah ramai yg komen soh pakai sabun Biosinar bior putih ni..*ahaks..yg ujung tu aku sukehati sambung..

Dan kebetulan jugak, sorang officer kat opis aku ni pon pakai jugak sabun ni..ternyata dia gumbira menggunakan produk ni..anak laki dia ade 5 uols!..cer korang bayangkan cemana dia nk nyental sume baju2 superhero2 dia??? aku yang sorang ni pon dah separuh nyawa, lagik kan dia kan?? 

Dek kerana terjebak, aku pon try la beli sekotak dari dia..memang beli khas untuk baju2 sekolah Umar aje sebab ade lagik sabun basuh baju yang tak digunakan lagik..Insyallah aku akan guna klau tak esok, lusa baru guna..hahaha..ekcelli aku je baru beli..tak dan pon pakai lagik..jadiknye takde la testimoni dari aku..huhuh

Orang lain dah pakai baru buat entry, aku yang tak pakai sabun tu lagik dan buat entry berjela2 kan??..tapi takpe, aku tau, sabun ni memang bagus..klau idak, takdenye ramai yang komen soh pakai sabun nih kan..betul tak??

Dan aku pon dah servey2 gak kat internet pasal produk nih..rata2 memang berpuashati dengan Biosinar..harga pon sangat2 murah..RM15.90 sajek utk sekotak yg beratnye hanya satu kilogram..


 Antara kebaikan2 yg diperolehi daripada sabun ini..


Cara2 penggunaannye..


So, pada yang berminat, bole laa tengok kat link ini yee sebab aku takde la nak jual sabun ni pon, ater baru nak guna kan?? tapi taktau lah akan datang kot2 jadik dealer ke kan..huhuh

ok then, selamat mencuba!!

perghh dah macam iklan mempromosikan plak ;p





Salam uols,

Hari ni ntah ape la nasib..

Sedang elok menyantap tengah hari arini, ahkak terkena miang keladi..bukan akak yang miang keladi yer..siler paham ayat tu dulu .__~

Cafe kat sebelah bangunan aku nih banyak lauk..memang situ je laa port aku waktu lunch pon..so ternampak plak lauk keladi masak lemak, fuhh berselera laa nak try kan..pehtu ujung2 nak mengabeskan nasik tu..zaasss dalam mulut rasa lain macam..pedih2 cam menyucuk2 tuh..sampai bawak ke tekak rasanya..spoil betul tau!! nasib baik laa dah nak ke penamat..klau tidak, memang membazir je laa jawapnye tak abiskan nasik tu..humpffhh..

Ekcelli pestaim aku kena gatal2 camni..since kecik memang aku tak penah pon makan..mak aku pon tak pernah la masak guna keladi nih..tetiba dah beso2 nih baru la nak cuba2 rasa..dah orang kata sedap2 kan..so try laa batang keladi masak asam..bole laa diterima dek tekak aku nih..tapi aku jarang2 la amik lauk camnih..

Ntah cemana, arini nasib tak baik, terkena plak gatal2..gamaknye orang yang siang keladi ni tak cuci betul2 kot..sabor jelah..

Pehtu cecepat laa surf kat internet camane nak ilangkan gatal2 nih..rata2 bagi petua cemana nak ilangkan sebelum keladi tu dimasak..bukannye selepas memakan keladi tuh..hadoiii hazab kejap rasanye..

So terpakse la menahan kegatalan tu kejap..aku cube la makan gegula ngan minum air masak banyak2..tanya orang lain sume tak tau..ade akak sorang tu soh aku amik pinang..soh kunyah la kot..mane pulak aku nak cekau pinang kat opis nih?? adehh..

Jawapnye bertabah jelahh yer..takleh nak buat apa2..

Alhamdulillah, gatal2 dah semakin ilang..


Gambar ehsan dari Google

Pada yang rajin masak keladi tu bole la cuba petua nak ilangkan gatal keladi tu dengan merebus batang keladi dengan garam..pastu bole la masak terus..ade gak kata kene letak hirisan pinang dalam air rebusan batang keladi tuh..so terpulang la nak ikut memana..asalkan gatal keladi tu hilang..*banyaknye tu..tu..iskh

Selamat mencuba!
Related Posts with Thumbnails