My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Salam semua..

Diam tak diam dah nak ke penghujung Ramadhan kita kan?? Sekejap sangat masa berlalu..puasa penuh ke memasing?? Alhamdulillahh..anak sape laa yang pose penuh tu kannnn?? iskh2..klau ada yang tak penuh tu takleh buat ape laa especially kaum2 wanita kann..memang lumrahnye begitu..rompong sana sini tu perkara biase..

Acaner persiapan korang?? Aku nengok sume pakat2 tayang dah baju raya memasing dalam blog..Alhamdulillah, semua dah setel sebelum raya kan..same la aku pun, beli awal2 senang skit keje..kot2 ade yg terkurang ke sempat lagik la klau nak shopping last minit pun..top up lah mane yang perlu..jangan sampai membazir sudahhh!!

Kuih2 pun gitu gak..pakat2 tunjuk je semua..tunjuk atas, tunjuk bawah gitu..ahaks..tahun ni kemalasan tahap terhapa ntah nak buat kuih raya..mane ntah gi semangatnye..Oven pun dah jadik tempat simpan bebarang saje adenye..kahkahkah..oklah tu kan..ade gak gunanye oven tu, tak sia2 aku beli ;p

Memandangkan semangat baking membaking ni takde, timbul semangat baru plak dalam diri aku nih..sebelum ni kan aku ade post pasal mesin jahit comel yang aku beli ritu kan..?? maka semangat menjahit laa yang menggila skang..now dalam proses buat dress untuk anak dara aku..tak sangka plak aku, dalam takde basic buat baju, akhirnya jadik jugak dress untuk Mek Dhia..tapi dress basic2 je laa..bukan canggih mana pun..newbie la katekannn -__-

Nanti dah siap sepasang, aku persembahkan dalam blog ini ye..tinggal nak jahit ujung baju tu jek..semalam try gak acu2 kat badan Mek Dhia, ngam2 soiii kat badan dia..legaaa rasanye..riso gak klau tak menjadik kan..membazir je kann..so tinggal nak touch up2 skit je, dah siap nnti taraaaaa...siap aku soh model jalan catwalk nanti..hahaha

Ok lahh, selamat menghabiskan sisa2 Ramadhan ni dengan berbuat perkara2 kebaikan ye kawan2..

Insyaallah, mudah2an kita beroleh keberkatannya nanti..

Aaminn.. 
Salam Ramadhan uols..

Sejuk kemain kan arini kan..bukan kat luar laa..tapi dalam opis aku nih haa..sejuk sampai tak menahan dibuatnye..dah feeling2 obersee dah aku dengan jacket shawl segala..cuma gloves aje yang takde..over sangat la plak kan nak ber gloves2 bagai..hiks

Ni nak citer pasal luahan perasaan anak bujang aku sorang nih..lama dah peristiwanya tapi baru gigih maknye nak hapdet..

Aku perasan menda ni masa aku duk kemas2 buku2 sekolah dia..hari2 memang jadik keje aku laa tukang cek, tukang simpan buku2 dia dalam beg sekolah..risau gak klau2 tertinggal buku ke ape kan..even klau dia simpan sendiri pun memang aku buat double check nak tengok betul ke tak susunan buku2 ikot jadual skolah tuh..

Ekcelli memang ade 1  buku tulis khas yang dia bawak gi skolah..cuma motip buku ni bawak skali aku tak sure sebab gambo depan dia gambo Transformers..so aku assume apa2 yang cikgu mintak suruh bawak, dia akan take note laa dalam buku tu laa..

Tapi tak sangka plak dia luahkan perasaan dia dalam buku tu pasal sorang kawan dia nih..yang kelakor tu siap lukis bagai laa nak menggambarkan kawan dia tuh..adoiyaii..ade gak kekadang balik dari sekolah tu dia bercerita pasal kawan2 dia kat aku..so aku jadik tukang dengar dan tukang nasihat je laa..layankan aje laa dia bercerita itu ini..klau ngan ayahnye memang tidak laa..so pas dia bercerita, then aku cite la plak kat ayah dia..

Knowing Umar ni dia memang jenis sensitip skit orangnye..cembeng pun ye jugak..ritu masa amik dia balik dari sekolah, tengok kawan2 duk pegang bahu dia sambil jalan kluar dari pagar sekolah..aku cam pelik gak kan..apahal muke toye jek..rupenye kawan2 dia potong line dia masa tengah beratur nak kuar dari kelas..hahahadoiyaii..tu pun bole jadik kes..tak paham aku!!


Kalau tengok dari apa yang dia tulis tuh, memang aku perasan gak pemadam dia selalu takde bile balik dari sekolah..ilang manjang!! padahal hari2 aku bekalkan dia pensel box complete dengan pemadam, pensel, pembaris, gunting ape sume lah..

Then bile aku tanya mane pegi pemadam, dia cakap, kawan2 dia selalu amik pemadam dia..so aku malas nak amik port sangat, terpakse laa aku beli seplastik besar yang ade 10 ketul tuh..bubuh nama siap2 ponnnn ilangggg jugakkk..sabo jelahh!!

Bile dia buat camni kan, teringat aku dulu2..heheh..mane laa tak tumpah kuah ke nasik kann?? btul ke peribahase nih..ahh hantam jek lah..aku dulu2 kan..banyak tau diary..ada 3 buku kot..pastu skang taktau ntah kemana hala..

Klau tak silap aku, aku start buat diari ni masa umur 14 tahun..tu pon kakak angkat yang hadiahkan diari sempena harijadi aku..so dari situ la aku start tulis diari nih..

Abis laa sume aku citer, tiap2 hari plak tuh..hish..cam takde keje plak kan..huhuh..cite la pasal orang ngurat laa, pasal admire org tu orang ni laa..eiii gedik sungguh!! bhahaha..kanak2 ribena sangat!! yang tak bole tahan ape tau..punye laa takmo kantoi takut mak aku bace, siap sorok kat celah2 baju dalam lemari, pastu siap buat kod rahsia bina ayat dalam diari tuh..hahah..ko hado??? ujung2 takleh nak bace sebab coding dia dah tak hengat..padan muke aku!!

Now menurun plak kat si anak..anak laki plak tuh..adoiyaiii!! klau kat anak pompuan tu bole tahan lagik..ni anak laki..bertabah jelah..tu jelah aku nak cite..

Tapi seronok tau, bile kita amik dia dari sekolah kan..kita tanya la ape dia buat seharian kat skolah tuh..nanti macam2 la kuar cerita pasal cikgu la pasal kawan2 laa..cikgu tu piat tinge si polan laa..heii macam2 lah..

Aku rasa pengalaman jadik ibu bapa ni yang paling seronok dalam hidup..dan jadiklah pendengar yang setia..Insyaallah anak2 akan sentiasa rapat dengan kita..

Akhir kata, beranaklah ramai2 selagi mampu ye..

Hahaha..
 

Muahaha..tajuknyee ponn..siap merasuk2 bagai kan?? Hahahadoiihh..semangat dia lain macam tau..

Lately ni kan..dalam pale cuma ingat nak belaja menjahit jee..sejak menjak dah beli mesin jahit comel nih..tak sabo2 plak nak cube jahit baju..ritu dah try..tak sangka plak mesin comel ni sebijik macam mesin jahit yg biase tu..senang pon senang nak handle..pastu mudah la nk bawak ke mana2..ringan kann..mesin jahit kat umah mak aku tu kemain berat nak ngangkat..tak daya nk angkat sorang..berat btol..

Aku kan klau bole nak belaja jahit yang paling senang sekali..cadangnye nak buat jubah untuk mek Dhia..kira cam jubah polos laa..so, andaikata berjaya, baru la nk start buat jubah senirik plak..

Skang ni kan aku lebih suke pakai jubah je compared to baju kurung bile gi opis..senang nk iron sebab selai je..pastu juz sarung skali jalan..jubah plak jenis loose..lagik laa senang angin nak masuk..kihkihkih..

Bile ade masa terluang tu kekadang aku duk gugel2 gak kt utube tu cara2 nak buat jubah ape sume..belaja sendiri2 je..nak gi kelas tatau plak kat mana ade buat kan..malas la nk gi jauh2 ye jugak..klau bole nak sekitar Nilai atau kawasan umah aku ni laa..

Pehtu baru2 ni aku siap beli buku dari Yasalma lagik..cara2 nak buat baju kurung..best gak buku dia..memang untuk orang yg zero basic dalam bidang jahitan ni la..ekcelli niat asalnye nk buat jubah je tapi pikir2 balik baik beli jelaa..bole gak belaja2 buat baju kurung utk anak dara aku tu..

Cuma yang jadik masalahnye, kekangan mase tu je..kang bile dah sampai umah konpom dah penat, penat ngan keje umah ape semua lagik kan..bile malam lagik laa..cepat nau mata nih ngantuknye..bile masa plak nak menjahit?? Haihh

Tapi takpelah..cemana pon aku cuba gaklah projek mega aku nih..mudah2an berjaya la hendaknye yee..

Aku nak tengok cemana la rupe bju jubah anak aku nanti..menjadik ke tidak..

Doa2kanlah berjaya ye..hiks!

Dok godek2 blog nih..cam boring plak..

So, aku kasik tambah skit column kat tepi blog nih bagi tambah meriah..meriah ke?? ape2 jelah..

Kiranye macam status gak laa..abis kat FB je nk berstatus2, kat twitter pon sama..kali ni kita boh plak dalam blog..layan kan aje lah ye repekkan aku tuh..

Pas nih bole la tau ape mood aku hari2..tu pon klau aku rajin up status la kan..Insyallah la kot..sebabnye blog ni memang hari2 aku masuk pon..cumanya lambat ngan cepat je laaa..klau nk hapdet tu agak memakan mase la skit..korang pempaham sudeh.. 

oklah..takmo cite banyak2..nak baca Quran jap..bulan Ramadhon kann..gituuuu!!

hew hew hew..
Salam uols,

Pertama-tama sekali syukur ke hadrat Illahi kerana akhirnya program yang dicadangkan oleh AJK sektor aku berlangsung dengan jayanya..

Ekcelli ni program yang pertama aku join selama 34 tahun aku idup kat dunia nih..ehh terkantoi plak usia kan..ahaks..maksudnya program yang ada unsur2 kesedaran pada diri aku lah kiranya kan..siyess, aku memang tak penah pon mengjoinkan diri aku dalam acara2 camni..tu yang eksaited kemain dapat join..dan aku rasa program seumpama ini buat kita sedar yang sebenarnye ada orang lagik susah dari kita..klau kita rasa kita susah, ekcelli ade orang yg lagik susah dari kita..btol kan??

Alhamdulillah program ni telah berlangsung dengan jayanya pada 25 Mei yang lepas..gilo lama nak hapdet kan?? belasah jelahh..janji hapdet..bole gak korang2 tau ape yang berlaku sepanjang aku kat rumah Al-Fikrah tu kan..program ni ekcelli lebih kepada aktiviti gotong royong la sebenarnye..bantu apa yang patut..kemas dapo, surau, toilet, ruang depan rumah Al Fikrah nih..cuma dalam bilik je tak tolong kemas, sebab tak berani nak usik apa2 kepunyaan orang2 tua dalam rumah tu..buatnye pas kemas tak jumpe cari..mampuih laa kena hamuk dek orang tua sana..huhuh

Dan untuk pengetahuan korang gak, tujuan Rumah Al-Fikrah ni dibina adalah untuk menempatkan orang2 yang terdampar..terdampar?? yupp!! macam pelik plak guna word ni kan..tapi tu la yang tertera kat signboard dia pun..aku folo jek..meaning dia orang2 tua yang tiada waris, isteri yang ditinggalkan suami, bekas2 pesakit hospital yang tidak dituntut (majoriti warga tua laa..), mualaf dan orang kurang upaya..*skema ayat aku..huhuh

Sebelum berlangsungnya program tu kan, kitorang dah prepare macam2 barang untuk diberikan pada warga2 Al-Fikrah tuh..siap list down barang2..then ade la AJK2 yang dilantik untuk gi beli barang2 tersebut..mostly benda2 yang dorang beli tu lebih pada pampers untuk orang dewasa ngan kanak laa..pastu susu tin untuk anak2 kecik yang tinggal kat rumah Al-Fikrah tuh..dari sekecil baby umur 9 bulan hingga lah warga tua berumur 103 tahun pon ada tinggal dlm umah tu tau..

Ape pun, aku tabik spring laa pada owner rumah Al-Fikrah tu sebab sanggup menyediakan tempat/rumah camtu untuk orang2 yang takde waris ni kan..banyak sungguh pahale dia..moga Allah je yang balas jasa dia di akhirat nanti..sedangkan kita jaga emak yang dah tua pun dapat banyak pahale kan..ini kan pulak berapa orang warga emas yang dia jaga..

Majlis berlangsung awal pagi..sampai je sana, siap2 kemas kerusi, meja ape sume..set up tempat untuk berkumpul..walopon majlisnye simple2 je, tapi tetap gak berjalan dengan lancar..


Majlis dirasmikan sendiri oleh Pengarah sektor aku yang mana dia menjadi penasihat untuk kelab sektor aku lah..(hat duk tengah tuh)..sebelah  kiri beliau adalah YDP kelab sektor aku..sejak menjak dia jadik YDP ni, banyak gak aktiviti yang dia buat berjaya dilaksanakan..YDP sebelum2 ni macam slow skit laa..yang belah kanan bos ade lah Pengerusi Rumah Jagaan Al-Fikrah tuh..

Selesai berucap dan rasmikan majlis, kitorang buat sedikit sambutan hari lahir buat penghuni2 rumah tuh..buat suke2 kata orang..orang2 tua nih, dorang happy tau klau kita buat camtu..dorang bukannye nak yang mewah2 ke ape..janji sambutan simple camtu pon dah bole buat dorang happy..kekadang layan dorang borak2, macam2 cerita tentang pengalaman dorang masa muda2 dulu yang kuar tau..setiap sorang ade ceritanya tersendiri..

Kemudian ada acara menanam pokok oleh enchek bos kat depan rumah jagaan tuh..lupe plak tanam pokok ape..adoiyaii!! faktor penuaan btol lah..ok kite abaikan je..takyah susah2 nak pikir..

Setel je acara tanam menanam nih, terus kitorang dibawa melawat warga2 emas dalam pusat jagaan..ade yang masih sihat tubuh badan, bole bangun dan berjalan..dan ade juga yang terlantar tak bole bangun..siannn tengoknyee..camane laa bole tergamak anak2 dorang tinggalkan dorang terkontang-kanting camtu kan?? mintak2lah kita dijauhkan dari sifat2 camtu..selagi ibu bapa kita ada, selagi itulah kita perlu berkhidmat untuk mereka..

Yang duduk tu adalah doktor pakar yang berpengalaman dengan warga2 emas ni..dan beliau adalah salah seorang adik kepada staff opis aku nih..sempat gak dia datang sama2 memeriahkan suasana sambil2 tanya keadaan warga2 emas tuh..

Uols kenal tak pakcik nih?? klau uols perasan, pakcik ni penah kuar dalam paper Harian Metro pasal nak cari calon isteri yang sanggup jaga dia..nama lupe plak dah..tu laa, lama benor amik masa nak hapdetkan?? abis lupe sume..haihh!!

Okeh2, kita sambung balik..mengikut cerita dalam paper tersebut, beliau akan mewariskan hartanya berupa sebuah banglo sekiranya pompuan tersebut bersetuju untuk berkahwin dengan pakcik nih..kemudian ape jadik dengan cerita seterusnya, yang tu aku tak berani laa nak cerita dalam blog ni sebab takut citer tu tak betul..kang jadik fitnah pulak ye dak?? Nauzubillah..ok kita abaikan lagik..

Kemudian bile di minta untuk menyanyi, kemain lagu jepun nko dia nyanyi..abis satu lagu, lagu omputih plak dia nyanyi..eksaited sangat dia bile dapat nyanyi depan ramai orang kan..kagum je aku..dua2 lagu tu femes masa zaman2 dia dulu laaa..patut aku tak penah dengar..layankan jelah..

Okeh, kita beralih pulak pada jiran sebelah pakcik tadik tu..pakcik sebelah ni lagik laa, suara power okeh!! klau masuk kilauan emas ni konfem boleh menang..syahdu gile bile dia menyanyi..Lagu ape tau?? lagu raya Dendang Perantau klau aku tak silap..perghh..menjejes2 ayor matee!!

Banjir la sekejap kat rumah tu kan..si enchek bos plak duk sebelah aku..choiii!! kantoi plak nampak ayor mata PA dia berjujuran..menggagau2 cari tisu..adoiyaii!! paham2 sudah la ye bos..hati tisu memang cenggini bos..huhuh
 
Bile semua aktiviti gotong royong dah selesai, tiba lah acara yang dinanti2kan..penat dah kan bertungkus lumus membanting tulang..ekcelli aku pilih bersihkan surau dorang..hermm..buku2 Agama, Yassin dan Al-Quran sumbangan dari pihak luar memang banyak..jenuh gak mengemas letak dalam lemari tuh..pastu kasik vacuum kapet surau tu sampai naik lenguh pinggang mak hencek..

After all, aku sangat2 puashati laa dapat gak berbakti pada rumah kebajikan nih..walaupun tak banyak sumbangannye, atleast ade la gak skit kan ;)


Antara menu2 yang disediakan..campur dengan potluck pun ye jugak..makan beramai2 dengan warga rumah Al-Fikrah tu..makan free dari pagi sampai tengahari..Alhamdulillah..

Owh acara buat mural di dinding pun ade jugak..sebagai tanda telah datang menunai bakti gituu! Gambar yang dah siap sepenuhnye takde dalam simpanan aku..but still cantik dan simple je mural dia..macam tuan blog ni jugakkk..bile lagik nak up diri senirik kan...kahkahkahh!

Setel je acara makan tengahari, aku terpaksa pulang awal skit dari yang lain sebab dah ade program lain yang menunggu..

Acara tamat lebih kurang dalam pukul 2 lebih gak laa..

Pengalaman camni memang takkan dilupekan..klau2 sektor aku nak buat lagik, Insyallah aku takkan lepaskan peluang berbakti pada yang kurang berkemampuan..lagik elok klau dapat bawak sekali keluarga dan anak2 untuk sama2 melihat sendiri suasana di rumah2 kebajikan..bagi ade kesedaran sivik skit..huhuh

Daa..




Salam uols,

Aku rasa belum terlambat lagi nak wish Selamat berpuasa kepada semua kawan2 alam maya/ follower aku yang sudi menjenguk blog sendu aku nih..kejap je dah masuk hari ke 5 kita berpuasa kan..gigih okeh akak nko ni buat kad ucapan senirik..ingat cam nk copy paste je kat mana2 web..tapi last2 tak jadik..gambo berlambak dalam fon..so kita gunakan kreativiti senirik je lagik bagus kan..??

Cuma buat keluarga adik aku, mayb tahun ni tahun yang menyedihkan skit sebab dorang sekeluarga terlibat dengan kemalangan jalan raya sewaktu balik dari berbuka puasa di umah mak aku kat PD..dia on the way balik ke rumah dia di Bandar Enstek, Nilai..jalan yang dia selalu lalu tu memang agak gelap skit waktu malam, betul2 depan jirat cina kat area Lukut tuh..

Yep, nasib tak menyebelahi kan, so kereta teruk gak kene hentam dek lori ais..kene plak sebelah pemandu, so asben adik aku yang cedera teruk skit compare adik aku..anak dia plak kene 3 jahitan di dahi..tengah syok2 landing minum susu kat belakang, tau2 dah landing ke bawah jek..sian dia terperanjat..mujur tak jadik ape2 yang teruk kat anak dia sorang tuh..now dorang semua berkampung di hospital swasta kat Melaka..mayb dalam 2 minggu gak la dorang tu kat sana sehingga betul2 sembuh..

Takpelah, dugaan Tuhan nak bagi dalam bulan puasa nih kan..moga dia tabah dan redha menghadapi musibah ini..berat mata yang memandang, berat lagik bahu yang memikulnye kan..aku cuma dapat tolong mana yang mampu saje..

Moga mereka sekeluarga kembali sembuh seperti sediakala..

Korang semua doa2kan lah sekali ye.. 

Now bukan je Neskefe ade 3 in 1..Coway pon ade jugak tau! ;)

Aritu pikir punye pikir nak letak sebijik kat umah..akhirnya terlaksana sudah..senang banyak rupenye letak mendalah ni kat umah..asal nak minum je tetttt..meluncur air kuar..takyah susah2 nak pikir nak masak ape jadah semua kan..tekan aje, tadah pastu dah bole minum kan..

Sebelum2 ni aku pakai termos lektrik tu..pastu keetle pon pkai jugak..membazir letrik btolkan..cumanya penapis air tu aku pakai hat Tupperware punye..still kene masak gak klau nak minum..walopon katanya bole je klau nak minum trus..tapi masak gak lah sebab dah terbiase kot..

Sebab utama yang buat aku nak pakai mendalah ni kenapa tau..

1. Umah aku banyak nauu semut berminat ngan air minum yang aku tadah/simpan dalam bekas, mana laa aku tak jadik pelupe..tapi apsal aku sorang je yang lupe?? Musykil gak ni!!

2. Nak jimatkan lektrik sbb orang kata termos letrik tu kuat pakai lektrik..klau pakai Coway dianggarkan cume RM3 je sebulan tanpa kita switch off mesin air tu..jimat kan?

3. Budak2 kat umah ni nak minum air sejuk je..so hari2 kat patblas kali la duk bukak tutup bukak tutup pintu peti ais tu..bole loose la gamaknye pintu peti ais nih..haihh!!

4. Nak mmngurangkan kesesakan barang di dapo..dapo umah plak sekangkang kera..haa elok sangat la kot klau nak pakai..klau idak sampai 3 barang nak letak..keetle, termos letrik dan bekas air minum..klau pakai coway kan dah jimat space??

5. Air tadah pakai penapis air tu halus bebenor..kene laa tunggu sampai penuh..air kencing pon laju..hahah

6. Malas nak masak air selalu..

Haaa giler banyak kan??

Korang pon kan..aku suggest baiklah pakai water filtration ni..semua function ade..nak air panas?? Sejuk?? Suam2 kuku pon bole tau! Yang beranak kecik la paling mudah pakai..tekan je..takyah nak masak air berpuluh2 kali kemudian nak kene simpan dalam termos plaks tiap kali nak buat susu..letih oii!!

Aku pakai coway ni pon sebab dia ade buat kaedah sewaan yang mana sebulan kita cuma perlu bayar RM110 je selama 5tahun maksimum penggunaan..amaun klau nak beli cash dlm RM3400 klau tak silap aku laa..tapi caj servis cuma setahun..klau ko amik sewa, selama 5 tahun laa ko dpt serbis percuma..tuka barang2 belah dalam sume free..klau produk2 lain sume kene bayo kan?? Banyak kelebihannye di situ..

Ok, pas 5 tahun pwnggunaan, mesin ni akan jadik hak milik kita sendiri but still kene join membership dia laa..if not banyak laa nanti cost yang ko kene bayar nnt tiap kali dorang datang servis..ratus2 ade kot..tapi ade gak orang yang dia pulang balik and amik mesin yang baru then bayar secara sewa tadik tu lah..

If kita nak terminate kurang dari 2 tahun, then kita akan dikenakan penalti laa..kene bayar sejumlah amaun..aku lupe plak bape banyak kene bayar..klau lebih 2 tahun then takde masalah laa..

Ekcelli banyak lagi produk dia selain water filtration nih..ade water heater la, eh memacam la hado..still ade gak buat untuk sewaan..

So gitu la sedikit sebanyak pasal coway nih..if interested korang bole je surf kat mana2 web pasal coway produk dari korea nih..kat Alamanda pon dorang ade bukak booth tepi pintu kuar tingkat belah atas Aeon tuh..bole je tanya2 pasal produk Coway nih..

Tak memasal buat iklan free pasal Coway kan..klau dapat komisen ok gak..muahaha

Nite uols!

Hari ni rasa macam bernyawa kembali plak..ater dah dapat gaji kan..nak2 dapat duit kutu lagik..perghhh! makcik kayooo!! ;p

Rase lama btol nak nunggu ke 25hb nih..awal bulan ritu kan dah sakan berjalan..ujung2 tu rasa menyemput aje..hahadoiyaii..

Si umar ni laa..dah berjanji plak ngan dia nak beli lego..memang dituntutnya hari2..jenuh gak duk pujuk dia..dari semalam lagik dia dah mengingatkan aku..sabor jelah..so hari yang dinanti2kan telah tiba..petang2 skit la kot baru bole bawak dia gi beli..kang klau tak beli, muncung mulutnye gerenti panjang sedepa..bukan aku tak tau anak bujang aku tu..majuk aje modal dia klau tak dapat ape2..hishh..

Skang dia tengah menggila main lego..hari2 tak sah klau tak mengepau beli lego..klau balik keje kan nampak aku belok gi kedai nak beli barang, sure la kuar permintaan dia nak beli lego..semalam lagik best..bersekongkol ngan adik dia..pelan2 je adik dia cakap.."ibu, abang ade menda nak tanye.." takot plak nak tanye direct kan..bole plak soh adik dia menyampaikan..aku tau dah..kompom nak ke kedai beli lego..

Klau dah seminggu sampai 2x beli lego..acaner?? Walopon rege sekotak tu rm3.90 je kan..tp klau dah sebekas beso kat umah tu..mau cecah puluh2 ratus2 gak kan..tapi takpelah nak..mak redho jelahh..especially ayah dia la yang lagik redho..huhuh..ayahnye selalu jadik mangsa kene belikan..

Kekadang ajar gak dia beli pakai duit sendiri je..duit poket ke sekolah memang hari2 ayah dia bagi walopon aku bekalkan dia makanan..so duit yang dia tak belanja tu dia akan kumpul and simpan..bile dah cukup then baru dia beli..lagipon mainan tu elok untuk ransang minda dia kan...jadik biarkan jelahhh..

Bab2 rekacipta ni aku tengok dia memang bagus gak laa..macam2 menda dia buat..kekadang tak disangka2 pon ade..budak2 skang kan imaginasi tinggi sangat..banyak nau tengok katun..kekadang dia tengok dari youtube pon ye jugak..buat rumah laa..buat swimming pool lah..buat bathroom pon penah..tau2 jadik je..

Tapi yang tak tahan ape tau..bab mengemas..menda tu kan kecik2..adoiyaii..satu hal plak aku nak mengutip sebijik2 tu..puas dah membebel2 soh dia kemas..dia kemas gak laa..tapi still ade kuarkan skit untuk dia main..bile aku kemas, dia bising laa kenapa simpan yang dia nak..aku kan pesen takleh tengok sepah2..sampai ade yang tersedut dalam vakum pon ade..hahah..halal jelahh..sape soh sepah2 kan??

Skang kan lego tengah in..tak kisah la jenama ape pon..tapi rege memang beza la kat mana2 pon..paling murah dia jual rm3.90..paling mahal rm5 ke rm8 kot saiz kecik tu..padahal seco'et je kotaknye kan..takpe lah..janji namanye lego jugak..rege mampu milik kekdahnye kann..

Anak2 korang sure minat jugak menda2 camni kan..especially budak2 laki laa..klau nak beli rege yang rm3.90 tu bole je cari kat Giant..klau kat pasar2 malam besenya dorg jual rm5 sekotak..kat shopping mall pon lebih kurang gak laa..kena la rajin2 servey dan jalan2..

So selamat berlego lah ye..kekeke ;)

Amende la punye penutup..kahkahkah

Ni semalam punye citer..gile cepat hapdet..bese sebulan berlalu baru nk hapdet kan..ntah hape2!

Pertama-tama sekali aku nak ucap jutaan trima kasih laa pd yang tukang membayorr..hahaha..Mr.Bie kene paw semalam oleh isterinya ini..agegege..tengkiu darl sbb sudi banje..jangan serik2 banje hokeh!! Muahaha..

Aku ni jarang paw2 barang ngan asben..nak paw pon taim2 anniberseri ke, besday ke bru laa merasa..klau tak, beli pakai duit sendiri je..semalam tu cuba nasib jelaa..siap anto emel segala nak tunjuk gambo..sambil2 tu mintaklaa dia bayarkan..eh2 tak sangka mendapat pulak..kekeke

Ritu laa duk ternampak iklan zalora kat web mane ntah..skang kan iklan dia memang kat mana2 ade..tayang kasut la, beg la apa jadah sume..mane laa tak terpengaruh?? Napsu pompuannn..iskh2!! Iklan tu punye pasal laa aku terjebak beli..

Ekcelli memang lama dah aku tercari2 palazo denim yg cun melecun..bukan laa saje2 nak beli pon bile tengok iklan nih..tapi sebab memang dah lama mencari kan..tu yang kena beli gak tuh..lambat2 kang abis plak..*bole tak guna alasan nih? Kakaka..

Sebelum ni aku penah 2 kali beli online tapi sume2 frust sbb besor2 gabak seluarnye..saiz dabel XL dibaginye kot..last2 dapat ke mak aku je suar tu..yang seken tu plak beli kt seqoci online..sib baek laa bole tuka balik, trus aku amik dress..aku kan jenis renek, jadik klau palazo tu tak kene ngan aku memang buruk benor klau aku pakai..

So, hopefully kali ni dapat yg btul2 suit ngan aku laa..riso gak nih..pastu kan, duk servey2 ternampak plak skirt denim..ponn sama, lama dah aku cari..tapi still takde yang berkenan..bile tengok kat zalora nih trus jatuh chenta..harap2nye cantik la kot..rege pon ok sama rege ngan palazo tu..maka 2 barang laa aku berjaya rembat semalam..kahkahkah..tolak plak dengan voucher RM20, dapat la murah skit..

Aku tengah menunggu la nih..mayb esok kot sampai barang2 tuh..tak sabo2 aku nak tengok..lately ni memang aku banyak cari suar palazo je..sedap pon sedap pakai..sejukkk je masuk angin..kihkihkih..

Ritu gi pasar tani terjebak lagi beli..ciss!! Ramai plak yang jual..mujur RM10 je..kain dia jenis lycra dan kualiti kain dia tak berapa bagus sangat laa..jarang skit compare dengan lycra2 yang lain..tapi sebab corak2 dia pon not bad, bole la klau nak padan2 ngan blouse kosong kan..ahkak rembat gak selai..janji cari kaler gelap then tak nampak la jarang sangat..rase2 macam nak terbeli lagi laa..best plak pakai palazo nih..huhuh

Oklah, ahkak ko nih klau dapat membebel..berjela2 entry..sabo jelah..padahal nak citer pasal seluar tu je..aishh!!

 
 
Akhirnya sampai gak waktu bertenang..bos masuk meeting dari tadik tak abis2..keje pon dah setel..yuks sambung citer pasal holiday ritu..

Sejak menjak si Umar dah bersekolah nih, ni la tahun pertama aku sekeluarga start jalan2 sempena cuti sekolah..klau sebelum ni anytime je bole jalan2 kan, ko apply je cuti, bos pon takde masalah sign je trus.. so tahun ni tak dapek la nak jalan2 taim cuti tak sekolah cam dulu2 tuh..

So bincang punye bincang akhirnya destinasi kita adelahhhhhh...!!

Jeng jeng jengggg!!

Ke Penanggggg!! Yeayyy!!

Muahaha..tq so much dear for the trip..walopon semalaman cuma..jadiklahh kannn..sampai gak kami 4 beranak ke Penang nunn..so wishlist ke 2 nak ke Penang akhirnya tercapai..Alhamdulillahhh..aku ni pesen janji dapat sampai pun cukuplah..takyah nak lelama sgt pon takpe..janji sampai!! gituhh!

So pepagi hari Jumaat last week aku dah gerak ke Penang..kengkonon gi hari keje elok la berjalan kan..kut pagi2 nak elak jem la kengkonon..so far takde plak jem kat mana2 jalan..sampai je Penang ngam2 kul 2 petang..juz nais gitu sampai2 terus cari makan..kemain lapo muka memasing..weols makan kat Line Clear Nasik Kandar..

Siap pasang waze semata2 nak sampai ke destinasi..udah pak supirnya tak tau jalan kan..mujur waze membantu..sampai2 je aku macam..lohhh seco'et je kedainye??..tu pon kat celah bedah jee..ehh silapp ;p ..kat celah2 bangunan aje..punye la ramai orang, beratur sampai ke luar kedai..panas jangan cakap la..tempat makan dah la sempit..aku dok terpikir..ape la salah tokey kedai ni bukak kedai baru yang lebih beso..kaye kottt!! Isskhh..

Makan pat beranak je dah  dekat rm70++ klau tak silap..blom amik kari kepala ikan lagik?? Klau amik mau mengucap tengok resit tuh nanti..siapkan aje la duitnye kan..

Kenyang makan weols trus check in hotel..kali ni aku tdo kat Hydro Hotel area Batu Feringgi..saje pilih kat situ sebab dekat dengan kawasan pantai..pastu rege pon not bad laa..compared to hotel2 lain kan..tapi nak ke pantai pon still kena cross jalan besar gaklaa sebab hotelnye berhadapan dengan pantai..so view bilik aku adelah hutan belaka..lepak2 kat bilik dulu..petang2 sikit baru la terjun ke kolam renang..budak2 la sibuk nak mandi kolam..maknye pon eksaited jugak..huhuh..

Sempat gak jalan2 pusing2 area Hard Rock Cafe Penang nengok hotel ngan kedai dia..cuci2 mata saje kekdahnye..huhuh

Malamnye aku angkut anak2 ke pasar malam area Feringgi tu..fuhh memacam hadoo..baju, eksesori, handbeg 3A ni memacam pesen..LV siam, MK siam berlambak2..mujur la tak terjebak beli..ater nak beli yang ori tak mampu khennn?? Huhuh

Seperti bese, rembat mainan dulu..si Umar sibuk dengan lego dia laa..yang Si Mek Dhia nih ngan CD barbie dia..banyak gak pulun beli CD pirate nih..buat layan nengok dalam kete je pon..nak gi mana2 senang..bole la layan tgk movie budak2 nih..takde la dorang boring bile travel jauh2 kan..

Setel shopping budak2 pon dah penat sebab petangnye dah terjun kolam kan..so ngantuk dan penat jugaklah..balik bilik terus pengsan..

Esoknye pepagi trus weols siap2 utk check out n terus laa pulang ke kampung halaman suami di Pasir Puteh. 

merasa gak laa lalu jambatan kedua tu..rege tol rm50 lebih gak laa..patut sunyi je jalan..mahai kot!!

tempat sapedek kami..Line tak berape nak clear sbb orang meramai dan full seated..


Dengan che ahbang ;)
 
 tumpang amik gambo ye maikel!

My rock star..Yeayehhh!


entry late publish..sekian..huhu
Related Posts with Thumbnails