My Nuff..klik jgn tak klik..

Pengikut Setia..

Exercise Tangan kat sini ehh..

Ahh boring pulak hari nih..bos tetiba cuti..bole ekk tetiba cuti..huhuh..tayar kete dia kepancitan..aku hureyy la kan..esok dia cuti lagik..hurrey lagikk..

Ok moh hapdet lagik..kan aritu aku ade cite pasal misi aku berjaya buat anak2 asing tempat tido tu kan..cerita hat ni..

So di atas keberjayaan itu, keberjayaan katanya..ahaks aku ade janji ngan dorang..klau dorang tido dalam bilik sendiri, aku akan belikan hadiah..macam penghargaan la gitu..bile dengar nak bagi hadiah, melompat la memasing kan..

Siap dua beradik tu request nak hadiah sekian2..dah tentu2 la dorang nak mainan kan?? ohh no no noooo...klau nak hadiah aku taja memang bukan mainan laa..memandangkan dorang tido dalam bilik sendiri, so aku berhajat nak belikan dorang buku cerita buat bacaan sebelum tido..


 
So gigih la aku gi MPH kat Alamanda nun cari buku cerita..pastu siap belikan pembalut hadiah lagik..kasik balut cantik2 buat betul2 nampak cam hadiah la kan..saje nak tengok eksaited budak2 tu..sebelum2 nih klau bagi hadiah jarang la berbalut2 bagai camnih..pastu hadiah plak memang dorang request..sah2 la tau dapat hadiah ape..syok kan, main request je nak ape2..

Klau dari segi pemilihan buku plak, memang saje aku belikan buku2 yang ade gamba2 Barbie untuk Dhia..dia ni cepat boring klau menda yang dia suke tu takde..so nak menarik perhatian dia, ko kene laa beli sumting yang dia suke..berpusing2 gak laa mencari buku2 ade gambo princess2 nih..akhirnya jumpe jugak..klau untuk Umar, dia tak kisah sangat..ape2 pun okeh..

Tapi kali ni aku balut siap2 kat opis..balik umah baru bagi kat dorang..sampai je umah, dorang boleh agak dah yang aku belikan buku..sebab tengok hadiah tu cam leper je kan..bijak2!

Masa dapat hadiah tu Mek Dhia mengomen jugak la sebab dia ingat aku belikan dia mainan..skalik aku belikan dia buku..hahaha..redho jelaa ye dikk..jangan nk banyak songeh sangat..daripada beli mainan tu baik ibu belikan buku lagik elok..takde la rumah tu menyepah sangat dengan mainan..
 
 
Alhamdulillah, setakat ni anak2 aku bab membaca memang takde masalah..Si Umar pun dah lancar bace,Dhia pun sama..saje aku belikan buku cerita yang ade macam2 tajuk dalam 1 buku tu so that dorang tak la boring bace cerita yang sama..pastu aku belikan sekali buku cerita pendek dalam Bahasa Inggeris..walapon tak pandai sangat cakap omputih sekurang2nya dorang bole baca buku dalam BI nih..

Klau korang dengar Mek Dhia bace buku omputih ni lagik kelako..ade perkataan yang dia tak reti sebut tu kan kekadang dia main bantai sebut jek..dengan konfidennye plak tuh..adohaiii..

Takpelah dik, sekurang2nya dia belaja banyak perkataan2 baru yang simple2 dalam buku tu..lama2 nanti pandai la dia..aku pon takde la expert sangat dalam BI ni..setakat ckup2 makan je..nak ajar skit2 tu bole laa..selebihnye kite serahkan pada ayah dia..muahaha


 

Semalam kan, tengah aku bersilat kat dapo nak siapkan makan malam, datang si Umar dengan muka cemas..

Umar : Ibu2, abang tak pikir lagik la nak jadik ape besar nanti..

Aku : Abang nak jadik ape besar nanti?

Umar : Ntah lah..

Aku pon suggest la beberapa pekerjaan kat dia..

Aku : abang nak jadik cikgu??

Umar : taknak, nanti hari2 kene jerit2..sakit tekak nanti..

Aku : klau camtu abang nak jadi polis?? Tentera??

Umar : hurmm..*dia diam kejap..klau jadik tentera nanti cepat mati..

Aku : pulakk?? Bistu nak jadik ape?? pemain alat muzik??

Cepat2 dia hangguk..

Aku : abang nak main alat muzik ape?

Umar : ntah..abang tak pikir lagik..

Aku pon okehhh..abang pikir lah dlu nak main ape ye..Pastu dia tanye adik dia..

Umar : adik, adik besar nanti nak jadik ape??

Dhia : adik nak jadik tukang masak, penjaga zoo dengan cikgu..

Umar : mana bole banyak2..kena pilih 1 je..

Adik dia biase la..nak lebih aje..klau bercakap memang takmo kalah..kebetulan Dhia baru balik dari petting zoo kan so dan2 la dia nak jadik penjaga zoo..dia tu bukan bercakap je nak lebih tapi macam2 lah..memang suke nau mendengki ngan abang dia..aku kat dapo geleng kepala je la dengor dorang borak..memacam kan dorang nih..pertanyaan pon kadang2 tak terjangkau dek kepala otak aku nih..payah nak jawap kekadang..

Aku ingatkan ntah ape la yang si Umar nak..alih2 nak tanye pasal cita2 dah besar nanti..gamaknye cikgu dia ade bertanye la kot dah besar nanti nak jadik ape..tu yang cemas semacam nak prepare jawapannye kot..yang tak bole belah dengan mimik2 muke lagik tu..cemas kemain..sampai aku pon cuak dibuatnye..rupenye nak tanye pasal tu je..haihhh laa anak!!

Tapi dalam pada tu aku terpikir gak..kreatip nau anak dara aku ni..sampai 3 benda nak skali buat...jadik tukang masak memang opkos la sebab dah kawin nanti sah2 kene masak pon kan..jadik cikgu tu kire keje tetap dia..dan penjaga zoo tu kire keje volunteer laa..hahah..bagus2! Masalahnyeee tiap kali bela binatang manjang aje mati..acaner nak jadik penjaga zoo??

Owhh ade satu lagik pertanyaan yang bole buat bulu idong aku gugur..rambut gugur tu biase dah..ahaks!

Umar : ibu, abang tak fikir lagik dah besar nanti nak kawin dengan sape..

Haaa kauu!! Sampai ke sana dia pikir??..sunat pon belum, ade hati nak pikir pasal kawen?? Bole pitam mak nko nih tau klau slalu tanye soalan2 cenggini..

Ape2 pon aku gelak dlu laa bile dengor soalan2 camni kuar dari mulut Umar..kemain jauh dia pikir..aku pon cakap la kat dia "abang takyah la pikir pasal nak kawen2 ni lagik..blom masa abang nak kawen okeh..tunggu abang dah besor, dah keje pon besor dan segala2 yang besor2 lahh baruuuu bole pikir pasal kawen yee.."

Yang si adik siang2 bagitau nak kawen ngan Hadif kawan taska dia..umur budak tu baru 5 tahun..terkincit dengor kakak dhia nak ajak kawen..adoii laa..urut dada aku dengor tau..sabor jelahh..

Budak2 ni makin besor makin banyak mulut makin pening makpak nak jawap kan..??

Korang kan, aku nak tanye bape banyak grup wassap yang korang ade skang?? Seploh?? Doploh??

Konfem banyak kan?? Tu blom lagik masuk wechat la, line la, kakaotalk la..memacam kan??

Aku punye ade la dalam 11 grup dalam wassap nih..selain dari wassap memang nan hado..ckup la wassap aje..tu pon dah tak terlayan..sampai berat fon aku dengan gambo2 yang dorang forward2..tak larat dah asik nak padam aje kejenye..tapikan nama jer banyak grup, yang aktif tak sampai pon separuh..sodeh kan??

Mula2 jer la aktif sampai tak berenti2 bunyik wassap masuk..pagi petang siang malam plak tu..subuh2 jadam pon kekadang berbunyik2..macam tak sabo2 nak tego dalam wassap tuh..konon2nye dia la bangun paling awal..aduhaii..tu sume cuma bertahan 2 bulan je la paling kuat pun..pastu senyap sunyi..takde dah meriah cam sebelum2 tuh..

Tapi aku bukan la nak cite pasal bape banyak wassap yang aku ade..cuma nak cite kenapa akhirnya banyak grup yg suram..ujung2 sorang demi sorang kuar dari grup..nak tau kenapa?? 

Bawah ni salah satu dari sebabnye..admin grup wassap sekolah aku gak yang post menda nih..aku syer kat blog aku ni yer..



Hahh..btol kan?? ade jadik macam salah satu grup dalam wassap korang?? ke aku je yang mengalami menda nih?

Aku bagi contoh grup skolah aku la..grup mase sekolah menengah form 5..bukan 1 kelas je ye tapi campur2 kelas..klau dah campur tu pempahan la kan..ade kelas ujung2, ade kelas pandai2..klau dari segi pencapaian dan kerjaya plak, ade yang berjaya dan ade yang biase2 aje..so otomatik pemikiran dan pandangan ofkos laa lagik berbeza kan??

Tapi aku bukan la nak cakap yang kelas ujung tu semua tak menjadik orangnye..ade je yang menjadik cuma tak ramai je laa *based pada grup sekolah aku ni la yee..memang bole tengok dari cara perbualan pon kita dah tau kan orangnye macam mana..samada dia belaja tinggi ke tak..huhuh

So mase mula2 create grup tu memang best..duk remind2 balik kenangan2 mase skolah dlu..bile bab remind, aku senyap je ngutu, ye kan aje laa sebab tak ingat dah kenangan mase belaja dulu hatta guru kelas pun aku tak ingat dah sape..iskh2..teruk ekk?? ingatan berkarat sungguh!! 

Bila dah lama2, makin ramai plak yang masuk dalam grup tu..mule la macam2 cite yang kuar..jangan aje tersilap post, especially bab2 politik laa..pantang aje usik skit pasal UMNO ke PAS ke atau ape2 parti laa, berjela2 berhujah memasing..semua nk menegakkan parti masing2..adohaii

Bagi orang2 yang tak suke politik ni senyap je jadik stalker..hahah..malas nak campur..lantak korang lah..

Akhirnya camtu lah..sunyi je..klau bunyik wassap masuk pon, member aku yang sorang ni  rajin nau post pic pasal kerja dia..ajak buat insurans la, buat wasiat la, pelaburan laa..hahah

Ape2 pun, bole je nak borak pasal ape2 pun..janji tak mengganggu sensitiviti mana2 pihak..elakkan cerite2 yang bole mewujudkan ketidakpuashatian orang lain kan..Insyaallahh grup akan sentiasa berkungkring2 setiap masa macam grup opis aku..ade je menda nak citer..naik lotih aku dengor..hahah





Hari ni Mek Dhia gi lawatan taska dia ke Petting Zoo di Equine Park..kemain awal dia bangun pagi tadik..sekali kejut zasss bangun terus..sampai2 sekolah tadik, pintu pagar pun tak bukak lagik..takpenah2 jadik orang pertama sampai skolah, hari ni catat sejarah btol..selalu jadik orang terakhir je yang balik dari sekolah..hahah..ehh takde la selalu, kadang2..

Klau bab berjalan memang lajuuu je kannn ko dikk..

Dari beberapa hari sebelum tu lagik, duk la ingatkan nak pegi lawatan tuh..sampai abangnye dengar pun nak ikot sama..tapi apakan daya, abang kene gi skolah..syok laa adik dia berjalan2 ari nih..

Konfem laa balik karang berjela2 dia bercerita kat abang dia nak bagi abang dia jeles..dia klau bab bercerita memang bole menang laa..siap mimik2 muke lagik..sabo jelah..

Ekcelli memang aku ade ajak Mr.Bie gi sana..tapi tak tercapai2 lagik hajatnye..tak sangka plak taska Dhia buat lawatan ke sana jugak..takpelah, next time kita pegi satu keluarga pulak..dekat je punn..anytime boleh pegi..dengar2nye macam best tempat nih..

Dalam pada tu risau gak aku, ntah cemana laa mek ni berjalan dengan kawan2 dia..gi tempat ade haiwan2 ni kan..pempaham je laa..manjang je nk pikir negatif2..aishhh!!

Harap2nye ok la dorang tuh..pagi tadik pun dah nasihat dia, jangan nakal2 sangat, dengar cakap cikgu..jalan tu berkawan2, pegang2 tangan pun takpe..cikgu dia pun dengar gak, dia kata ehh Dhia baguss..slalu dengar cakap..aku pun legaaaa nau dengar camtu..

Hati2 ye nak..balik kang ibu nak dengar potpet2 adik tau!!
9 Ogos 2014 bersamaan hari Sabtu aritu, *ayoo sebulan dah cite ni..iskh2 sekolah Umar buat Temasya sukan sekolah..first time bagi dia la join sukan2 sekolah ni sementelah dia pun baru masuk sekolah Darjah 1..macam bese laa makpak dia terlebih eksaited bile anak dia join sukan..walhal sukaneka je punn..duhhh!!

Pepagi hari tu macam bese laa bangun awal, Umar pon sekali kejut je dah meloncat bangun sebab dia tau hari tu dia akan bersukan..sampai je kat skolah, terus gi daftar kehadiran pastu kitorang terus gi bekpes..bagi orang yang nak main sukan tu kenyang2 dulu, sian plak takut dia kelaparan pagi tuh.. 
 

Bile hari tu, aku cam pelik gak, eh apsal ade yang pakai baju ala2 super power ni kan..rupenyeeee Rumah biru temanye Captain America, yang merah tu Power Rangers ke ape..lupe plak aku..yang kuning nak tau ape??? Tema rumah kuning adalah Anak Raja uolsss!!

Anak raje katanye kann..jadik laa nakk!! ditabal 1 hari jadik anak raja okeh la tuh kann?? bukan senang tau nak jadik anak raja!! huhuh

Okeh acara bermula dengan nyanyi2 dulu lagu Negaraku dan lagu sekolah..pastu siap ade bacaan ikrar oleh murid Darjah 3 kot..tetiba lupe skrip pulakkkk...sian plak aku nengok, tenggelam timbul bace ikrar..takde sape plak tu yang tolong..kesian betol..last2 dah tak ingat terus skip..takkan nk tunggu ingat plak kan?? bole cayorr lemak beratur tengah panas tuh..

Setel baca ikrar, ade senamrobik dari budak2 pra sekolah..kiut plak aku tengok siap pkai kostum binatang lagik..terkedek2 menari chicken dance..

Mak bapak murid2 duk tepi2 bangunan sekolah ni lah..kesian skolah ni takde padang..padang simen saje adanye..jadik la kan..tu yang sukan dia pun ala2 sukaneka je tuh..nak buat acara balapan nanti, ade plak yang berdarah lutut..tu satu hal, buatnye tersungkur tiarap baekkk atas simen tu..tak ke haru?? anak siapa yang sakit?? anak akuuu jugakkk!!

Acara sukaneka yang pertama dorang buat untuk murid2 darjah 3 dulu..ohh fyi, sekolah ni tak ramai pun anak murid dia..sebab sekolah ni ekcelli sekolah baru, baru sangat dibuka, 2 tahun lepas klau tak silap..so hanya Darjah 1 sampai Darjah 3 je yang ada..tu yg korang tengok mak bapak dia seciput je kan yang hadir bagi sokongan..

Kemudian, setel budak darjah 3 main sukaneka, budak darjah 2 plak..berejam jugak la menunggukan turn umar nak main game..last2 penghujung acara baru turn darjah 1..dengan panas teriknye, sabor jelah..apsal la tak buat darjah 1 dulu kan..?? sian budak2 yang kecik2 tuh..
 

 Acara yang ditunggu2 telah tiba..

Umar orang pertama yang memulakan acara..kemain laju berlarinya..tapi sayang, ade team yang lagik laju rupanya..dapat laa tempat ke 2..jadik lah nakk!!

Setel je game Umar, kitorang terus je balik..malas nak tunggu sampai penghujung majlis..kebetulan member Mr.Bie buat openhouse raya..dari Grup wassap ibu bapa sekolah ni bagitau yang Rumah Kuning dapat No 2 dari keseluruhan markah..Rumah Merah dapat no. 1 dan Rumah Biru dapat no. 3, .Alhamdulillah..tak sia2 la dorang berlatih selama satu minggu tuh..
  
 Umar klau bab bersukan, dia memang suke..menurun sangat perangai paknye..kenkonon nak jadik sportman la tuh..Insyaallah mudah2an jadik la ape yang dia minatkan tuh..aku takde halnye..Ibu akan sentiasa support anak2nye selagik terdaya..gituuhh!!
 pic dari Mydeal


Uols, penah tengok tak mendalah nih?? aku pon baru2 gak tau pasal mendalah nih..tu pon tertengok kat iklan mydeal dalam emel..portable dryer namanye tau..bahse melayunya gugel senirik tau..

Cam best la pulak kan mendalah nih..nak2 bile umah nko takde bibik..so sesuai sangat laa yee..

Aku macam terpesona gak laa bile tengok iklan pasal portable dryer nih..dan ade la beberapa sebab yang aku rasa perlu ada kat umah aku..huhu

Antaranye :

1. Faktor cuaca

Faktor cuaca memang takleh nak elak laa kan..bile datang musim ujan tu, memang manjang jela ujannye..kekadang bile aku sidai baju kat ampai, sampai sehari dua baru betul2 kering..tu pon sejuk je kainnye kann..pantang btol aku klau pegang rasa sejuk camtu..nak lipat pun boring..korang pon sure camtu gak kan??..part yang paling best bile angkat kain dari jemuran tu masih terasa kepanasan dia..puas hati rasanye basuh kain ari tu..
 
2. Suka basuh baju sekolah anak last minit

Kekadang weken aku akan balik PD dan tido satu malam umah mak aku..so baju2 sekolah Umar tu aku rendam dulu hari Sabtu tu..Sabtu tu pulak baru nak gerak balik PD..abis tu bile masa plak nak menyentalnye semua baju2 sekolah tu kan?? terpaksa laa tunggu aku balik hari Ahad..tu pun dah petang baru sampai umah..bile dah siap basuh konfem dah malam kan, so terpaksa la sidai bawah kipas nk bagi kering..

3. Tak mampu nak beli mesin dryer yang regenya riban2

Rege mesin dryer ni memang takde yang mur2 okehh!!..konfem cecah riban2 punye..paling murah pun aku tengok dalam RM9rat ++ ..maka untuk mengamalkan konsep wasatiyah (gituhh..padahal tak mampu..huhuh), aku beli jelaa portable dryer nih in case klau terjadiknye kes2 seperti di atas tuh..bukannye nak pakai hari2 pun kan..bole rosak gak baju klau selalu keringkan pakai dryer nih..

4. Perlu pakai baju yang sama selang sehari dua especially baju sekolah/KAFA/sukan Umar

Klau ikut jadual Umar, Pendidikan Jasmani dia ade 2 kali dalam seminggu iaitu hari Rabu dan Jumaat..Tshirt sukan tu pulak ade laa selai je kat umah..so pempaham je laa kan, kekadang mak dia ni lupe nak basuh, takkan nak pkai balik kan?? Umar ni plak jenis kuat berpeluh..hurmm memang wajib basuh baju dia..if not, bau dia masyammm...same jugak la dengan baju KAFA dia..

So, pikir punye pikir, aku rembat la jugak sebijik..bile tengok dalam iklan mydeal tu, lambat nau nak dapat sebab dia tunggu deal tu tamat tempoh..pastu aku survey2 dalam lazada, ehh terjumpe plak..

Klau tengok rege antara mydeal dengan Lazada tu ade la beza skit rege dia..tapi tak kisah lah kan, janji bole dapat cepat..huhuh


pic dari Mydeal

Klau tengok pada gambar atas tu senang je nak handle dia kan..tapinya takleh masuk baju banyak2 laa..roboh pulak mendalah ni kang..kasut, topi, mafla, anak patung pun bole jugak ye keringkan dalam nih..dun wori..

Dah nama dia pun portable, so lepas guna bole la simpan balik dalam sarung dia..mudah gitu dan senang dibawa ke mana saje..

Anda berminat??

Gi cari kat Lazada yer..taip je perkataan Dryer kat ruangan search tu, nanti kuar la macam2 rupe dryer..so pilih je mane yang berkenan di hati..

Till then..daaa..

 
Jam dah nak ke pkul 10 malam..Mata plak makin ngantuk..

Tapi ade misi yang masih belum selesai..misi katanye..adoiyaii..

Esok ada Mesyuarat PIBG kat sekolah Umar..pihak sekolah buat sekali ngan Jamuan Raya..dalam surat siap note kata nak buat portluck..makanye kena la sediakan potluck untuk aktiviti esok..Ni yang den lomah nih..nak kene masak2 plak dahh..iskhh

Puas duk pikir2 nak masak ape untuk bawak esok..akhirnya, lepas dah cek2 ape bahan yang ade kat umah nih, aku pilih nak buat baked macaroni dengan agar2 bandung kot..baked macaroni tu aku bole tahan lagik sebab dah bese buat..tang agar2?? hurmm rasa nak gelak kat diri senirik je sebab tak reti buat..-___-

Yee aku memang spesies tak reti buat agar2..ape2 jenis pun..sebabnye aku jaranggggg sangat buat..sepanjang aku kawin ni ade laa sekali kot aku buat..tulahhh sekalik..tu pon zaman bile ntahh..

Disebabkan ari tu aku ade beli sepeket agar2 kering tuh, maka mohhh la kite buat agar2 ye..klau tak buat jugak, ntah zaman bile plak aku nak buat lagik kan..pehtu siap kol mak aku tanye acaner nak buat..hahah..nak tanye kat orang lain maluuu oiii..mujur laa ade mak yang membantu kann..aku gugel2 gak kat myresepi tuh tapi nan hado yang aku nak..tapi dah tanye kat mak aku tadik, kire ok la tuh..tengok la cemana rupenye nanti..rupe tak cantik takpe, janji rasa kena meletops..gituu!!

Mohon menjadik la nko agar2 yee..jangan nak buat malu kaum je oii!!


Rasanya tak terlambat lagik untuk aku ucapkan Salam Takziah buat keluarga, sanak saudara dan kawan2 kepada semua penumpang dan anak kapal MH17 yang telah terkorban. Moga roh2 mereka semua ditempatkan dalam golongan orang2 yang beriman hendaknye..

Sebak jugak tengok berita tadik bile dorang mainkan video pasal MH17 nih..kena plak dengan lagu iringan yang sedih2 tu, aduhaiii sayu hati dibuatnye..bile tengok orang menangis2 nih mula laa kita pun nak cembeng sama..sedih kot bile terkena kat femeli sendiri kan..

Duk pikir2 la jugak, cemana la klau terkena kat salah seorang ahli kuarga kita sendiri..Nauzubillah..tak mampu nak bayang rasanye..harap2 takde la berlaku yang macam tu lagik kan samada kat femeli aku atau orang2 lain sekalipun..

Tapi aku teringat lagik kata2 ustaz masa bagi ceramah dalam bulan Ramadhan sebelum nak raya aritu..

"Balik kampung tu jangan nak happy2 sangat yer..buat solat musafir klau bole sebelum mulakan perjalanan balik kampung tuh..doa banyak2 moga selamat sampai ke kampung halaman masing2..dalam tubuh badan kita nih, Tuhan dah masukkan sedikit tanah di mana tempat kita dimatikan.."

Aku macam..gulppp..sampai skang kot terngiang2 ape yang dia cakap tuh..aduhaii takut plak dengarnye kan..Mati ni pasti okeh..bukannye kita tau kan kat mana kita akan dimatikan..bile??..macam mana matinye..??

Allahu Akbar..takut la nak pikir..ntah bape banyak laa amalan yang dapat kita bawak ke 'sana' tu..ntah ckup ke tak kan..Allahu Robbi..

Kengkawan, sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah ye pada yang dah pergi mendahului kita..moga mereka tenang di sana..Insyallah

Aaminn..


Salam uols,

Aku nak tanye laa..berapa ramai dari kita (esp. yg kat Mesia ni laa..) yang memisahkan tempat tido anak2 daripada ibu bapa seawal dorang masih kecik lagik?? Ade ke?? ke takde??..klau ade pon mungkin skit je la kot..matsaleh2 je yang bese buat camtu kan..since baby lagik dorang dah ajar untuk asingkan tempat tido..

Kita ni orang Malaysia ramai jenis yang mudah kesian dengan anak2..mungkin ade la segelintir parents yang mengamalkan cara macam matsaleh buat tu..aku tak cakap semua laa..klau nak ikotkan aku pon tergolong gak dalam kategori parent yang kesiann kat anak  especially klau bab2 tido nih..

Iskh takkan nak biorkan dorang tido sendiri btol tak?? ntah ape2 laa yang jadik tetengah malam, mane la kita tau..ahh macam2 la alasannye kan..so jalan penyelesaiannye adalah dengan bawak anak2 tido sekali dalam satu bilik..ade yang tido celah keti lagik..klau kat bawah ke, kiri kanan katil ke bole tahan lagik kan..yang kecik ok laa atas katil..klau dah beso2 baya Umar ngan Dhia??..tak ke penuh atas katil tu?? silap2 haribulan, makpaknye yang jatuh ke bawah..huhuh

Ekcelli, aku pun baru2 gak ajar budak2 ni tido asing..dah beso2 camni memang elok sangat laa ajarkann..dah 3 malam dorang tido dalam bilik sendiri..aku macam kelegaan sangat..risau la kan takmo berpisah bilik plak..payah nanti nak ehem2..hahah

So, puas gak pujuk supaya tido dalam bilik sendiri..tapi banyak nauuu request nyee..nak tu la nak ni laa..nak katil yang ade katun2 laa, nak ade aircond dalam bilik, pastu request nak soh letak tv plak..adoiyaii..hangpa ingat ni bilik hotel nak letak segala?? huhhh!!

Kemain kan demand macam2 dorang nih..mak ngko ni kecik2 tak merasa nak ekon2 nih..nak letak tv pun jauhhhh sekalikk..mujur laa makpak hang ni reja, bole laa letak ekon..ekon tu pon bole consider lagik laa, sebab cuaca skang ni kan tak menentu..ade taim panas tu, memang panas sangat..susah nak tido lena..so untuk keselesaan dan sayang anak punye pasal, ayahnye pasangggg la jugak..dari kecik kot tido dalam bilik ade ekon kan..jadik menda tu jadik macam menda wajib la..

Pastu request nak soh letak TV dalam bilik..humang aii..mintak mahappp bebanyak yeee!!..bilik makpak pun takde tv, lagik mau letak bilik anak!! nehiii kabi nehiii!! aku takut kang dorang banyak melayan tv dari nak tido..tengok tv kat bawah pun bole tengok berejam2, inikan plak dalam bilik..silap hari bulan, ade yang tak tido nanti..

Tang katil yang katun2 pun same la jugak..memang takmo ikot pun request tu sebabnye nanti dah beso2 takkan nk tido atas katil tu lagik kan..konfem dorang taknak dah..lagik pun dorang ni cepat membesar..citarasa konfem tak same dah..kaki pun makin menjulur, takut2 kang tak muat katil tu plak..so apaknye belikan katil single untuk anak2 beliau..saje letak sebelah menyebelah..sebab dua beradik ni bole tahan agk penakutnye..biarkan dulu dorang tido sama2 satu bilik..ckup taim dia nanti, akan aku pisahkan gak dua beradik ni dalam bilik masing2..

Owh korang sure nak tau kan ape reaksi dua beradik ni  bile dapat tido bilik sendiri?? Alhamdulillah, dorang suke sangat2..esoknye tu macam dah tak sabo nak tido lagik kat bilik tuh..punye la happy..Mek Dhia siap cakap.."adik suuuke sangat tido dalam bilik nih..esok nak tido lagik dalam bilik ni laa.."..aku jawap.."bukan esok je dik, tiap2 hari sampai bile2 laa adik kene tido dalam bilik ni yee."  huhuh


Malam pertamanye tu aku cam cuak gak laa kan..ok ke tak dorang dua beradik tuh..sebelum tido, aku tutup lampu bilik then bukak lampu bilik air supaya masuk cahaya dari bilik air tu..kot2 la tetengah malam tu dia sedar nak gi toilet ke kan..so takde la gelap sangat..

Dalam pukul 2 pagi camtu aku terjaga, cecepat gi tengok dorang..hurmm kemain lena masing2..tak sedar dunia dah..elok je tido..

So, setel sudah masalah yang satu nih..mak pak dah bole tido dengan amannye..heheh

Owh aku nak syer skit tips2 nak asingkan tempat tido anak dengan ibu bapa yang aku copy dari Mom's Fav Shop di fb..

1. Babitkan anak dalam memilih langsir dan cadar kesukaannya.
2. Sama-sama menghias bilik. i.e : mengecat, menampal, melukis.
3. Memberi kata-kata perangasang - i.e : Adik budak baik, budak baik kena tidur sendiri.
4. Menemani dan berbual-bual sebelum anak tidur.
5. Menyanyi atau membacakan buku cerita untuk anak sehingga mereka merasa tenang  dan selesa.
6. Ambil masa lebih (+/- 15 minit) untuk menemani anak di biliknya.
7. Menyediakan permainan dan kelengkapan kesukaannya, supaya dia lebih suka berada di dalam biliknya.
8. Bayi mesti mempunyai katil atau tempat tidur sendiri walaupun berada di bilik yang sama dengan ibu bapa.
9. Berikan pelukan dan ciuman sambil mengucapkan kasih sayang dan selamat malam
10. Ajarkan anak doa tidur.i.e : doa tidur dan ayat kursi.
11. Jangan memaksa secara berlebih-lebihan atau menakut-nakutkan mereka, cuma berikan lebih galakan secara positif.

Harap2nye, anak2 korang jugak takde bermasalah nak asingkan tempat tido macam dua beradik ni ye..ikot je tips2 kat atas tu, Insyallahh berjaya..
Astagfirullahal'azimm..

Cemana laa bole lupe nak hapdet cite pasal entry besday untuk si Mek Dhia ni..duk cek2 kat senarai post, lorrrr baru perasan yang crite ni duk memerap lagik tak di post2..adoiyaii sabor jelah..matik2 la ingat dah up entry..rupenye harooommmm!!

So kita kembali ke pangkal jalan la ye..

Kejadian ni berlaku seminggu lepas besday si Dhia on 28 Mei ritu..yerr bulan 5 yang lepas yer..hahah..ni dah bulan 8..hahah lagik..weken tu pulak adalah permulaan cuti sekolah..so ramai laa yang pakat2 takleh datang..so, aku redho jelaa kan..nak buat cemana taim tu laa orang lain pun pulun nak balik kampung..jemputan pon aku takde laa ajak ramai2 sebabnye bajet pun ciput2 jek..

Ekceli besday party ni aku buat ala2 kadar jek, sederhana kekdahnye kan..so jemputan pun memang rakan2 terdekat je la..lagipun besday party untuk Dhia memang kitorang tak penah2 buat lagik untuk dia since dari kecik..so layankan aje laa permintaan anak dara aku tuh..takut kang sentap plak klau tak buat untuk dia kann..dah laa beberapa minggu sebelum majlis tu asik duk tanye bile nak buat majlis untuk adik, bile nak buat, bila nak buat?? aduhh..lagik makin dekat besday dia, lagik banyakkkkk dia tanye..penat oii nak jawap..

Tahun 2010 tu penah gak buat besday party untuk Umar masa Umar umur 3 tahun..kira merangkap sekali house warming laa..so kali nih buat jugaklah untuk Dhia..kire fair la gitu kann..umah ni pun dah lama tak terima kunjungan orang kan..so kasi la meriah2 skit..tanda sebenornye umah aku ni ade orang..kahkahkah
 
Tapi dalam pada tak ramai yang datang sempena cuti skolah tu, Alhamdulillah penuh gak umah aku..sampai tak muat2 nak duduk, penuh satu umah sebab dorang datang sekali pada masa yang sama kan..aku memang takde pon nak sewa2 khemah pon masa tu..bajet sangat kannn?? gasak laa kome..huhuh

Nasib baik laa hall depan umah aku ni beso, klau tidakkkk mau berlaga2 montot laa nak amik makanan..dapo jangan cakap laa..sekangkang kera je pon..masuk 3 orang dah penuh..terpakse la aku amik catering ;p

 
 Tuhh Si Mek Dhia dah tak sabo nak potong kek..ekcelli ade je gambo yang senonoh skit masa dia potong kek tu, masakelahnye pic tu plak dalam kamera Dslr..malas aihh aku nak transfer2 masuk lam pc..so korang layankan aje lah ye..
  

 
Kek atas ni aku tempah kat kawan kepada adik aku..saje request letak gambo Frozen..sekali dia letak sticker besar setepek atas kek..bile nak potong macam alahaii susahnye nak kasik putus kan..pempaham je la pisau kek tu cemana..sampai ke sudah gambo tu hancur la jadiknye..tak nampak gambo Frozen dah..

Kemudian aku tempah skali kek Anniversary aku yang ke 9 tahun..kengkonon nak buat la acara potong memotong dan suap menyuap dengan Mr. Bie, tapi tuan umahnye bz plak menyambut tetamu..so, kek adalah bersih disapu oleh orang2 yang datang..tapi sempat gak la aku simpan sepotong buat rasa2..

Untung jugak laa besday Dhia ngan anniversary jatuh pada hari yang sama..senang je buat sekali harung..
Menu pada hari kejadian adalah Nasik dagang ye..kasik tempah jugak..iol tak larat aih nak masak banyak2 cenggini..tak pandai pun ye jugak..ahaks..Menu yang aku buat hanyalah bubur pulut itam jekk..jadiklahhhh, ade gak merasa air tangan tuan umah kan??..agegege..

 
 Ni antara kawan2 masa aku kat poly dan 2 kerat ni je laa yang bole datang..terima kasih banyak2 naa sebab sudi hadir..

Tapi mostly kawan2 Mr.Bie yang je yang hadir..tengkiu so much too naa..gile lama baru nak cakap tengkiu kan..bhahah

Disebabkan makanan tak terabih2 membawak ke malam, aku main jemput je sesapa yang bole datang..sib baek laa 2, 3 orang geng koir bole datang and sorang geng masa sekolah dulu pon bole datang skali..dia hangkut semua anak beranak ngan MIL dia datang skali..lagik bagus cepat skit makanan tu boleh abis..pastu banyak gile aku tapaukan untuk dorang bawak balik..bole la dorang buat brekfes untuk esok harinya..

Tulaa, kekonon jemput skit takut tak ckup makan, sekali tu diaa kemain banyak yang lebih..takpela kan, orang kata biar terlebih jangan tak ckup..klau tak ckup mane plak nak cekau btol tak??

Next time klau buat lagik makan2, tau dah cemana nak bajet2..tu pun klau rajin nak buat laa..huhuh

 
Related Posts with Thumbnails